Předehřev u rekuperace. Ano/Ne?

Jedna firma se mě snaží přesvědčit o tom, že v zimě, když je minus X stupňů, tak vlhkost v jednotce může zamrzat, v čehož důsledku je omezeno proudění vzduchu a jednotka pak nefunguje efektivně nebo nefunguje vůbec. Je na tom něco pravdy? (možná to nepíšu přesně, ale asi tušíte, co se snažím říct) Máte rekuperaci bez předehřevu? A pokud ano, máte nějaké problémy?
Odpovědět
@robertpok Pokud zvolíte deskový protiproudý rekuperátor, tak musíte mít odvod kondenzátu do odpadu (kondenzuje vlhký odtahovaný vzduch) a takový vyměník namrzat může. Jsou různé způsoby odmražování. Třeba se přepína na bypass a pak se musí počkat, než to odtaje. Nebo se připíná předehřev, snižují otáčky přívodu, zavře se přívod a odpad a otevře zkrat mezi přívodem a odpadem. U rotačního rekuperátoru je riziko námrazy minimální. Rekuperaci mám s předehřevem, ale používal jsem ho jen při temperování domu, než jsem měl topení. Při běžném provozu to není potřeba. Mám jednotku s roťákem.
Odpovědět
To pravda je, může se i poškodit výměník. Často mají ale ochranu, že se při určité teplotě vypne 1 ventilátor, takže by k tomu nemělo dojít. Zatím nemám, mám potrubí vedené půdou, takže se mi trošku ohřeje, snižuji průtok a větrám zónově, od nějakých -8stC už pracuje přerušovaně. Při volbě předehřevu je dobré se také zajímat, jak je regulován, aby to pak netopilo zbytečně a neposlalo to účinnost někam k 0.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?