Problém s topením (žebříkem). Jednobodové připojení

Dobrý den, máme v koupelně žebříkové topení a při nastavení na maximální teplotu je akorát vlažný (přívod je horký). U žebříku je ventil Giacomini R357. Přijde mi že ventil funguje korektně, protože když ho otevřu, tak se ventil dost ohřeje v jeho horní části (v místě kde se ventil šroubuje na žebřík). Ale topení je stále vlažné, jak kdyby jím voda proudila málo. Odvzdušnění jsem zkoušel, z odvzdušňovacího ventilu začne okamžitě stříkat voda. Je normální, že žebříky topí méně v porovnání s běžnými topmnými tělesy? Nebo je spíše pravděpodobné, že je žebřík něčím ucpán a je snížený průtok? Nebo je to o tom, že jednobodový systém hřeje prostě méně? Jsem v tomto absolutní laik, předem díky za rady.
Odpovědět
@lukassmrcka Osobně tento ventil neznám. Když je sundané víčko nebo ter. hlavice jde ten kolíček zamáčknou? Je otevřený ventil na výstupu studené vody? Ta trubka je tam našroubovaná?
Odpovědět
Ano pokud je sundaná hlavice, tak jde kolíček zamáčknout ... kolíček venku znamená, že voda proudí. Ano otevřený ventil je na výstupu studené vody. A trubka je našroubovaná
Odpovědět
@lukassmrcka Co máte za kotel, jde nějak zvýšit výkon čerpadla. Co ostatní radiátory topí normálně, jsou celé teplé až dolu nebo máte podlahovku?
Odpovědět
Pri rekonstrukci koupelen jsme vymenili klasicke radiatory za zebriky /v podkrovi i v prizemi/, na doporuceni “odborniku”, ktery nam delali rozvody vody a topeni a jsme na tom stejne jako vy. Mame tez jednobodove pripojeni. Topime v celem dome tepelnym cerpadlem do deskovych radiatoru. Jsme ve stadiu, ze zvazujeme vymenu za klasicke radiatory, protoze radiatory jdou stale temer studene.Kdyz jsme to rekli vodakum, prestali komunikovat.
Odpovědět
@b @barusinda Téměř stále studené to je co? Kolik to je stupňů? Čím jste topili dříve a jakým výkonem, co je to za TČ výkon? Bylo to asi na dotaci.
Odpovědět
@wpavel Aby TČ topilo úsporně tak by neměla teplota vody přesahovat 45 st. potom záleží na výkonu radiátorů jestli při 45 st. dům vytopí.
Odpovědět
TC nebylo na dotaci, mame asi 10 let, do radiatoru topime na 45, vsechny deskove radiatory tuto teplotu maji, meli ji i puvodni - zebrove radiatory v koupelnach. Nyni zebriky tak 20 stupnu. Topeni jsme nerekonstruovali, menily se jen radiatory v koupelnach, protoze jsme delali nove koupelny. Neni to o vykonu techto radiatoru, ale o jejich teplote oproti teploteostatnim radiaatoru
Odpovědět
Jaké máte ventily na těch starých radiátorech? A kolik jich je?
Odpovědět
@lukassmrcka Nalevo, když odsroubujete tu čepicku, tak tam je ventil na průtok, když ho více otevřete, bude větší průtok média, ale můžete rozhodit hydraulické vyvážení soustavy - cvakání. Pak ještě nastavit na max ventil pod termostatickym ventilem.
Odpovědět
@specnaz84 Jako první bych zkontroloval, jestli je žebřík odvzdušněný
Odpovědět
@specnaz84 Vše tu tazatel psal, odvzdušněno a otevřeno.
Odpovědět
@wpavel Psal otevřeno na straně termostatickeho ventilu - odtok, ale nepsal nic o ventilu na přívodu
Odpovědět
Článek se načítá
Puvodnich radiatoru mame deset, ventily mechanicke, 30let stare, stejne jako deskove radiatory, zadne termostaticke, ale vsechny radiatory jsou teple, puvodni zebrove v koupelnach byly teple stejne, nove zebriky temer studene.
Odpovědět
@specnaz84 lukassmrcka Ano pokud je sundaná hlavice, tak jde kolíček zamáčknout ... kolíček venku znamená, že voda proudí. Ano otevřený ventil je na výstupu studené vody. A trubka je našroubovaná
Odpovědět
@barusinda Staré ventily mají proti tem ventilům co jsou na těch žebříkách minimální odpor a tak těmi žebříky protéká voda jen minimálně. Zkuste na zkoušku ty ventily na radiátorech trochu přivřít, ale opatrně.
Odpovědět
Také bych zkusil více otevřít přívod, jak bylo psáno asi si rozhodíte soustavu, ale pokud to pomůže stojí to za to znovu si s tím pohrát a vyladit. Já mám taky TČ vzduch voda, momentálně topná voda na 28°C a i žebříky v koupelnách příjemně teplé. Na těch žebříkách je cítit ikdyž to budu mít klidně jen na 25°C Edit: teď koukám, že máte jednobodove připojení , já mám klasiku. Tak nevím jestli to funguje stejně, abych nekecal🤔
Odpovědět
@wpavel Je to bytový dům, takže tu je společný kotel. S tím toho moc nevymyslím. Ale každopádně ostatní topení (klasické, značka Koradi) jsou naprosto v pořádku.
Odpovědět
@specnaz84 Ten ventil na přívodu (pod čepičkou) je otevřený. Zkoušel jsem i různé polohy. Aktuálně ho mám přibližně "uprostřed". Během experimentů mi nepřišlo, že bych jeho polohou teplotu nějak výrazně ovlivňoval. Samozřejmě kromě polohy, kdy byl ventil uplně uzavřený a topení pak nebylo ani vlažné, ale studené. Žádné cvakání jsem nezaznamenal ani při úplném otevření. Jinak ještě zmíním jednu věc. V příspěvku jsem používal slovo "vlažné" ... na kterou se žebřík zadařilo ohřát při nastavení na maximální teplotu je 34 stupňů. Já tu teplotu žebříku stále porovnávám s teplotou na kterou se mi ohřívá klasický radiátor a ten když dám na max, je to to uplně někde jinde.
Odpovědět
@lukassmrcka Tak to je problém, protože seřízením ventilů ve vašem bytě ten tlak co potřebuje ten ventil asi nedocílíte. Požádejte člověka co obsluhuje kotel jestli by nezkusil na zkoušku zvýšit výkon čerpadla, nesmí to být moc jinak by to bylo potom slyšet v bytě na ventilech, ale za zkoušku to stojí, když to nepomůže, tak předělat ventil nebo se s tím smířit.
Odpovědět
@demolitionman @specnaz84 A ještě k vámi zmíněnému vyvážení soustavy. Tím myslíte soustavu všech radiátorů v daném okruhu (větvi nebo jak se tomu odborně říká)? Jinými slovy mohu nastavením přívodového ventilu ovlivnit i další radiátory v daném okruhu?
Odpovědět
Neptá se se mne ale něco napíšu. Podle toho co píšete má každý byt uzávěr topení? Jestli jsou otevřeny na max. tak si moc nepomůžete. Pokusím se to vysvětlit. Když na kohoutek připojíte dvě hadice (třeba nějakou rozdvojkou) a jedna hadice bude mít koncovku pr.2 cm a ta druhá jen 2 mm tak když porovnáte průtok bude to zhruba 1:10. Vaše starší radiátory mají ten ventil 2 cm a proteče dostatek vody aby se radiátory ohřály a ten ventil na žebříku má tu dírku jen 2 mm tam proteče té vody minimum a žebřík je tak skoro studený. Ovšem když zmenšíte ten 2cm ventil na 1 cm stoupne tlak a i tím ventilem 2mm bude protékat více vody a žebřík by mohl zažít topit.
Odpovědět
Jo to je v bytovce? Tak to bude asi větší oříšek 🤔
Odpovědět
My my mame rodinny domek s podkrovim
Odpovědět
@barusinda Zmenšit průtok na radiátorech co topí, částečné omezení průtoku se neprojeví poklesem výkonu těchto radiátorů. Nejvíce jdou omezit ty radiátory co jsou blízko kotle nebo jestli je dobře dimenzované potrubí tak to můžou být i radiátory v patře. Jestli to potřebujete ještě nějak upřesnit můžeme se domluvit po tel.
Odpovědět
@wpavel Díky za vysvětlení. Zkusím, protože klasické radiátory rozhodně mají rezervy a mohu jim zkusit lehce omezit přívod
Odpovědět
@lukassmrcka To máte na radiátorech tyto ventily.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?