Řádně zateplený dům, má význam pořizovat klimatizaci?

Na fasádu budeme dávat 20 cm polystyrenu. Má toto zateplení význam i v horkých letních dnech, tj. že se dům tak neprohřeje? Řešíme, jestli chystat rozvody na klimatizaci .... díky za názor či zkušenost ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží taky jak máte orientované místnosti, jestli vám např. do obýváku celý den pere sluníčko. Máte podkroví? Náš dům z jedné strany stíní les, z druhé - severozápad je obývací pokoj a tam i při 40ti stupňových vedrech je 23 stupňů. Zato v podkroví, hlavně kde jsou střešní okna, je jak ve skleníku.
Odpovědět
@ambrozie .... no domek máme přízemní a obývák, jeden dětský pokoj a ložnici máme na jihozápad ... mě jde hlavně o to, jestli silné zateplení a trojsklo dokáže prostup tepla při tropických teplotách zmírnit ...
Odpovědět
@blacksr @ladajaskva ... jaký je váš názor? díky ;-)
Odpovědět
@lucijeje Dobrý den. Každé zateplení má zásadní vliv na prostup tepla konstrukcí. Na směru nezáleží. Čili je jedno, jestli to jde ven, nebo dovnitř. Zásadní problém přehřívání jsou ale solární zisky přez okna. Ono v těch letních pařácích na okno dopadá více jak1 kW výkonu ( tepelného výkonu ) na 1 m2. Čili, solární zisky žádané v zimě jsou v létě nechtěné. Čili musí se stínit z venkovní strany, aby se tyto zisky potlačily. Nicméně, bylo by iluzorní, že to stačí na udržení přijatelné teploty v letním období. Při týdenním pařáku nastupuje ohřev domu od teplého vzduchu, který se dostane dovnitř větráním, nebo pouze chozením do domu. Nějak se tam musíme dostat. Pokud máte malé děti, tak se to jenom zintenzivní. Čili já jsem zastánce instalace nějaké jednoduché a hlavně laciné splitové ( dělené ) klimatizace, která při vhodném umístění přijatelně vychladí celý barák. Je fakt, že ta klimatizace pojede opravdu pouze přez ty největší vedra, což je v součtu max. 14 dnů až měsíc ( podle těch solárních zisků ). Já hubou takovou klimatizaci montuji každé prázdniny a jak skončí těch pár dnů pařáků, tak na to zapomenu a tak se to pořád opakuje každý rok. Co se táká rozvodů klimatizace a chlazení celého domu, tak zde si myslím, že by se to muselo spojit se vzduchotechnikou, rekuperací tepla, a cirkulačním zapojením vzduchotechniky. To je celkem drahá a složitá záležitost. Já jsem toto řešení vzdal. Ideální je mít barák u lesa, kde je mikroklima naprosto jiné, než na holé pláni. Anbrozie to má celkem ideální. Blacksr má zemní registr a tak trochu chladí už větracím vzduchem. Jestli to stíhá i v největších pařácích, nevím. Ale ona se určitě ozve. S pozdravem Laďa
Odpovědět
Budeš mít nějak vyřešené stínění oken? Máme trojskla a 20 cm polystyren, ale protože nemáme zatím vyřešené stínění oken na jih a západ, tak se ve vedrech dům přehřívá - tak na 27 stupňů v místnosti, kam paří slunce.
Odpovědět
Izolace určitě pomůže, ale nestačí to. Chce to zastínit okna na jih a na západ, nejlépe zvenku. Ale pokud jsou dlouhotrvající vedra a neochladí se ani v noci, tak se bez klimatizace přehřeje každý barák, za jak dlouho, záleží na tom, kolik je tam lidí, jak dlouho přes den, zda se vaří, peče, zda se pouští televize, počítače... všechno hřeje a není to kam vyvětrat... Pokud je v 200 m2 velkém domě jeden člověk, může mu tam být poměrně dlouho fajn...
Odpovědět
Profilova fotka
Máme 3-skla, zdivo porotherm 40, zateplení bude 15cm a kvůli přehřívání (+ bezpečnosti) budeme dávat venkovní rolety. Na současném bytě máme ve vedrech stabilní teplotu 31-32 stupňů, tak doufám, že na domečku to bude lepší... :-D Akorát netuším, jak ošéfujem střešní okna ??
Odpovědět
@ladajaskva ... moc děkuju za vyčerpávající odpověď :-) ... tak jsme na tom přesně jako vy, soupeříme s tím, jestli má smysl pořizovat klimu do celého domu za 125 tisíc (což mám takto nyní naceněno - 3 pokoje + kuchyň s OP) kvůli 14 dním v roce ... =-) ... zaujala mne Vaše myšlenka vhodného umístění klima jednotky tak, aby přijatelně vychladila celý dům, o tomto musíme ještě popřemýšlet ;-) ... děkuju vám ;-)
Odpovědět
@petraxname ... no budeme mít jen klasické vnitřní žaluzie ... obývákovej francouz je širokej skoro 3 m a je na jihozápad, ale v budoucnu zde bude krytá pergola, takže tady si myslím, že tomu horku ta pergola částečně zabrání ... jeden dětský pokoj a ložnici máme ale na tu samou světovou stranu a zde budou jen vnitřní žaluzie, tak nevím :-|
Odpovědět
@kamilape ... děkuju za příspěvek ... no budou jen klasické vnitřní žaluzie .... venkovní žaluzie jsme již propásli (překlady) a nic jiného mě jako stínění nenapadá ... ????
Odpovědět
@catt82 ... jj chápu, mě se právě ty venkovní rolety nelíbí :-N (navíc by se k našemu domku a stylu budoucí fasády ani nehodily).... líbí se mi venkovní žaluzie, ale ty sme už propásli s ohledem na překlady ... sem si říkala, že v nejhorším koupíme tu mobilní domácí klimu na kolečkách a budem jezdit :-D
Odpovědět
@lucijeje nemusíte mít na žaluzie překlady, pokud dáváte 20 cm zateplení, tak se vám do toho podomítkové kaslíky vejdou, i s nějakou izolací.
Odpovědět
Článek se načítá
@kamilape ... aha, to zní zajímavě ... je to tohle? http://www.sunsystem.cz/venkovni-zalu... ... díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Naši mají zatepleno 10 cm polystyrenem, okna dvojskla, zateplený strop (30 cm foukané izolace), obývák (balkonové dveře + 2,5m okno) a jídelna (okno 1,6m) je na jihozápad - mají obyčejné vnitřní žaluzie a celé léto je tam příjemná teplota - samozřejmě když jsou celý měsíc tropy, nepomůže nic :-)
Odpovědět
@lucijeje ano... podomítkové žaluzie se zatepleným kaslíkem
Odpovědět
@lucijeje Silné zateplenie výrazne zabraňuje prestupu tepla cez nepriehľadnú konštrukciu. Na druhej strane však sa dobre zateplený dom stáva zraniteľnou "bytosťou", pretože je náchylný na prehrievanie cez okná, do ktorých priamo praží slnko. On totiž nedokáže v noci (vďaka tlustému zatepleniu) nahromadené teplo stratiť. Keď však trvajú horúčavy dlho a aj noci sú veľmi teplé, prehreje sa aj neizolovaný dom, dokonca aj taký, čo nemá izoláciu ani v podlahe (ktorá je najväčším zdrojom chladu v lete). Preto nech ide o dom starý, nový normový, NED, pasív - všetky treba pred slnkom cez okná chrániť. Spôsoby tejto ochrany som písala pred niekoľkými dňami. Plus iní ľudia veľa popísali. ;-)
Odpovědět
@catt82 Strešné okná: http://forum.tzb-info.cz/115796-jak-h...
Odpovědět
@blacksr ... děkuju a můžu vědět v jakém foru si psala o těch způsobech ochrany před sluncem? díky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme zateplení 12 cm, žádná střešní okna a jak byla nedávno ta vedra, tak v přízemí jsme měli příjemných 24 °C a i přesto, že jsme měli hodně často otevřené francouzské okno. V podkroví bylo cca o 2-3°C tepleji, ale pořád se to dalo vydržet i bez klimatizace. Ráno vyvětrám, pak zatáhnu žaluzie a zavřu...uplně to stačí. Právě proto, že člověk často přebíhá z domu na zahradu bych klimatizaci nechtěla. Běhat neustále z horka do "chladna" je snad to nejhorší. Já si raději klimatizaci ani v autě nezapínám, protože jak to udělám, hned jsem nastydlá. V domě bych ji nechtěla, ale je to každého rozhodnutí.
Odpovědět
Každý kvalitně zateplený dům je hermeticky uzavřený. Což platí i pro difuzně otevřené konstrukce!!! Z čehož vyplývá, že každý kvalitně zateplený dům musí být buď dostatečně velký co do vnitřního objemu vzduchu v m2 (podle počtu obyvatel a času, který v něm tráví), aby stačilo jej klasicky "provětrat" okny jednou denně, nebo je (byť jenom z hygienického hlediska!) nezbytné průběžné řízené větrání přes rekuperaci. Rekuperace přitom může být buď pasivní, nebo aktivní. Aktivní rekuperace s využitím tepelného čerpadla vzduch/voda přitom může v létě chladit interiéry a přitom využívat přebytek/zbytky tepla odváděného a (zejména v horkém létě) také PŘIVÁDĚNÉHO vzduchu k akumulaci a/nebo ohřevu TUV či vody v bazénu. V takovémto případě jsou tak v letním období "nechtěné solární zisky" (což je krásný protimluv:-)) prostřednictvím oken transformovány tepelným čerpadlem do podoby TUV či přihřívané vody v bazénu. A nevýhody? Zařízení, která tohle všechno umí "v jedné krabici", jsou díky "ekologickým" dotacím a zelené hysterii ve srovnání s jejich výrobními náklady bohužel neuvěřitelně předražená již jejich výrobci (Stiebel, Nilan). Vysoké marže při jejich prodeji a instalaci pak lákají hordy neumětelů či vyslovených podvodníků. Jak to vyřešit, je tak nejen otázkou konkrétních aktuálních priorit a (alespoň v našem případě omezených:-)) finančních možností, ale taky mnoha dalších konkrétních okolností stávajících i nepředvídatelných okolností budoucích. Mj. i proto jsme investovali nejvíce času i relativně hodně peněz nejen do výběru a pořízení stavebního pozemku, nýbrž - a to hlavně - do projektu "flexibilního" domu přizpůsobeného našemu konkrétnímu pozemku.
Odpovědět
@beropa ... díky ... zajímalo by mě, co si mám představit pod konstatováním "flexibilní dům přizpůsobený vašemu konkrétnímu pozemku" ??? díky ;-)
Odpovědět
@lucijeje Náš dům má dvě tělesa, jejichž přízemí i podkroví jsou navzájem propojeny "šroubovitým centrálním schodištěm". To umožnilo flexibilně posunout menší těleso domu výškově níže, než je jeho hlavní těleso, a velmi přesně tak kopírovat svažitost našeho nevelkého (a drahého) pozemku. Ve stěně "centrálního schodiště" přiléhající k "technické" cca čtvrtině hlavního tělesa domu (kde jsou koupelny a v přízemí i technická místnost) jsou přitom vyvedeny stupačky kanalizace, vody (a v budoucnu i vzduchotechniky) společné pro obě podlaží hlavního tělesa i menšího tělesa. To tak zase umožnuje přizpůsobit využití a prosklení prostor v přízemí i v podkroví nejen podle konkrétní orientace domu vůči světovým stranám/oslunění, nýbrž i podle okolní zástavby, abychom tak např. nekoukali prosklenou "štítovou" stěnou "ateliéru" ve sníženém podkroví vedlejšího tělesa domu do ložnice sousedům apod. Výše zmiňovaná prostorová koncepce přitom umožňuje stavět dům nejen jako dvouúrovňový, nýbrž také i po částech postupně jako dům "rostoucí" (tj. dle finančních možností nejdříve postavit např. 2+1 v přízemí hlavního tělesa a až pak postupně přistavět zbytek přízemí, obytné podkroví, přízemí druhého tělesa domu a jeho podkroví). A naopak poté, až všechny naše děti dospějí, dům např. stavebně rozdělit až na čtyři stavebně oddělené samostatné bytové jednotky s možností separátního využití tří přilehlých výškově oddělených teras pozemku nejen pro nás coby "dožívající" obyvatele bytové jednotky v přízemí hlavního tělesa domu, nýbrž separátně i pro další jednotlivé bytové jednotky v patře hlavního tělesa domu a v jeho tělese vedlejším - a jako takové je pak ev. pronajmout. Čímž by se pro nás hypotéka stala po jejím splacení svého druhu "důchodovým pojištěním" generujícím "na stará kolena" alespoň nějaké jakž-takž stabilní příjmy (nezávislé na státním důchodovém systému:-)) z pronájmu či ev. i dalších služeb, jako je např. hlídání dětí nájemníkům apod.
Odpovědět
@lucijeje Nepamätám si, kde. Treba okná 1. tieniť - presahom strechy, markízou, pergolou, listantými stromami alebo v horšom prípade 2. cloniť, ale zvonku! - žalúzia, biela plachta, odrazivá fólia, roleta slabé riešenie je clonenie znútra.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?