Sledovani teploty vody a vzduchu pro dva zdroje topeni

Profilova fotka
zdravim, predem se omluvim za asi zakladni neznalosti a popisu o co se snazim a co mi neni jasne. Mame dva zdroje topeni v baraku - hlavni TČ acond voda-vzduch ktere ohriva vodu v zasobniku drazice 230 . zasobnik je na dva okruhy, TC je zapojen do horniho hada a tam je taky umisteno cidlo teploty. druhy zdroj mam peletkova kamna ekoscroll s vymenikem, ktere jsou napojena na druheho hada. Jelikoz muzu peletky mit "zdarma", tak je pro me vyhodnejsi jet na ne, nez palit elektrinu, ale kamna maji jedno cidlo teloty. kamna jsou umistena v garazi a ja potrebuju sledovat teplotu v baraku, tak je mi jasne, ze potrebuju bezdratovy prostorovy termostat. Ale zaroven bych chtel mit moznost ohrivat pouze vodu, cili tam je vlastne teplota v prostoru nepodstatna. Vite nekdo o takovem bezdratovem termostatu, ktery by mel moznost miz cidlo do bojleru ale zaroven bezdravovy snimac teploty ktery bych umistil do prostoru a to cele bych teoreticky mohl vest dratem az ke kamnum, ktere jsou v garazi. zasobnik je v technicke, to je jen jedna zed vedle. A jeste jeden dotaz - kdyz soucasne cidlo teploty od TČ premistim do spodniho vstupu, dosahnu tim vetsiho objemu teploty vody i pripade ohrevu vody tepelkem?zda se mi ze tepla voda celkem rychle dochazi, na to ze mame tak velky zasobnik. tepelko ohriva vodu na 46stupnu a sepne pri poklesu o 6stupnu (s tim se neda nic delat). mame cirkulacni cerpadlo prave na TUV a podle grafu v apce tc vidim, ze po kazdem sepnuti se ta voda v bojleru celkem dost ochladi. spina jen parkat denne v hodinach kdy byvame doma takze ta voda ma celkem cas vychladnout, ale prijde mi ze ty velke skoky jsou prave diky tomu ze te teple vody je tam pomerne malo, je to tak? mozna sou moje dotazy hloupe, ale nejsem topenar a prijde mi, ze vodar ktery to zapojoval sice zapojit umi, ale takovou regulaci uz moc neresi.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ktz:

zdravim, predem se omluvim za asi zakladni neznal…
@ktz pokud máte jen230 litrový zásobník to je velice málo a ta teplota vám musí rychle klesat. Jak máte velkou AN?Snížením čidla moc vody nezískáte a navíc myslím že čidlo by nemělo být pod úrovní vlnovce od TC. Proč chcete řešit teplotu místnosti a ovládat s tím kotel na pelety. Pokud to dobře chápu jak to máte tak máte 3 topné okruhy dva co nahřívají AN a jeden co topí v domě do něj zasahovat vůbec nijak nemusíte ten funguje furt stejně přes pikolu a termostat v domě. Jediné co je potřeba řešit je když bude nádrž nahráta tak aby nejel kotel nejlepší je to mít vždy po drátu tak umístit na An čidlo a napojit to na kotel.
Odpovědět
Profilova fotka
no tepelne cerpadlo ma svuj vlastni termostat integrovany do ovladaci krabicky, tim se nedaji ridit peletkova kamna, proto potrebuji zvlast termostat pro peletky aby vedel kdy vypnout. ale v pripade ze nechci jeste topit do podlahy a jen ohrivat vodu (cili zavru ventil v rozdelovaci do podlah) tak jsem chtel mit i cidlo ve spodni casti bojleru, cili nad vlnovcem od peletek a to pak nevim jak mezi sebou prepinat? nebo mit proste kabel od peletaku s cidlem primo do bojleru a obyc bezdrat prostory termostat a az budu chtit topit do podlah ten prehodit kabely ktery z kabelu (prostorovy termostat /kabel s cidle z bojleru) bude zapojeny do peletaku?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ktz:

no tepelne cerpadlo ma svuj vlastni termostat int…
@ktz aha takže vy to nemáte tak jak se dělá normálně akumulační nádrž kterou nahřívá TC a kamna a v ní zásobník na tuv ale máte samostatny zásobník na tuv a topení máte rozvětvené na tuv a topení. Jak píšu čidlo by mělo být vždy aspoň v půlce vlnovce. A je pravda že když máte tc napojené na horního hada tak půlku zásobníku skoro nenahrivate s tím nic nenadelate tepla voda stoupá nahoru a ne dolů a promíchávání jde blbě. Co se týče ovládání toho kotle nevím přesně jak ten kotel to má ale když to budu brát tak jak to má většina kotlů. Dva kontakty jeden vstup a druhý výstup co jde na termostat který to propojí. Tak na ty kontakty můžete napojit jak termostat na TUV tak prostorový a buď to propojí jeden nebo druhý termostat a kotel sepne. Akorát vy sám si budete muset řídit zda to půjde do TUV či podlahy.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od edison101:

@ktz aha takže vy to nemáte tak jak se dělá normá…
@edison101 takze vetsiho objemu teple vody dosahnu ohrevem spodnim vlnovcem, chapu spravne? no v acondu mi navrhli toto reseni bez akumulacky. resp dali mi dve varianty, ktere realizuji, s AN a bez ni. chtel jsem prostorove usporne reseni, takze jsme AN nedelali, no mozna to byla chyba, ale predelavat se mi to nechce. S temi termostaty mi to neni uplne jasne. ted mam z vyroby akorat prostorove cidlo a termostat je primo v kotli resp nastaveni teploty se dela pres display kotle.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ktz:

@edison101 takze vetsiho objemu teple vody dosahn…
@ktz ano vlnovec nebo i topná spirála nahřívá po svoji úroveň. Sice dochází k přenosu tepla i na vodu níž ale to je minimum. A ohledně těch termostatu vy už máte na kotel napojeny prostorový termostat? Pokud ano tak zneho by měl jít kabel do kotle je to tak?
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od edison101:

@ktz ano vlnovec nebo i topná spirála nahřívá po …
@edison101 zatím nemám žádný externí termostat , jen ten kabel
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ktz:

@edison101 zatím nemám žádný externí termostat , …
@ktz jo vyvedeny kabel z kotle a je napojeny v něm stačí ho pak dát přes termostaty oba a jeto ale pokud se nevyznate nechte to udělat někogo kdo tomu rozumí
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od edison101:

@ktz jo vyvedeny kabel z kotle a je napojeny v ně…
@edison101 diky, to mam v planu, ale zatim nikdo nema cas nebo nevi. tezke nekoho sehnat
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?