Tepelné čerpadlo ohřev TUV v létě

Zdravím, mám dělený systém TČ vzduch/voda s bojlerem na TUV zvlášť (Dražice). Má smysl dokupovat k bojleru elektro topnou jednotku? Třeba na ohřev v létě nebo jako rezerva. Je dobré vůbec tepelným čerpadlem ohřívat TUV v létě? Čerpadlo často spíná.
Odpovědět
Mám TČ země-voda + bojler 250 litrů. Vodu ohřívá pouze TČ. Voda se ohřívá jednou, maximálně 2x denně po sprchování, teplotu si potom celý den drží... Samotné TČ má v sobě jako zálohu elektrické patrony.
Odpovědět
@radimir Praveze ohrev TUV pomoci TC (vs. jen elektrina) je to nejlevnejsi co moze byt a este praveze v lete ked je vonku vysoka teplota vzduchu. Je to skoro zadarmo.
Odpovědět
@rades89 Chápu to tak, že dokupovat topnou jednotku je zbytečné?
Odpovědět
@radimir Mě to přijde zbytečné, ale rozhodnutí je na vás... Navíc, TČ za ohřev TUV spotřebuje max 1kw, u elektřiny by to bylo 4kw. Při dnešních cenách elektřiny je roční rozdíl 2800 Kč vs 11 500 Kč ... takže asi není co řešit 🙂
Odpovědět
@rades89 Já vím no, ale prý se to tam dává jako pojistka kdyby byly echt mrazy
Odpovědět
@radimir Smysl by to mělo na zužitkování přebytků FV.
Odpovědět
@rades89 Chápu, že se dneska a tady všichni snaží šetřit a ohromovat tím, ale fyzikální zákony obejít nelze. I kdyby jsme zanedbali veškeré ztráty, tak energie 4kWh Vám v boileru o objemu 250 litrů zvedne teplotu o cca 14oC. A to na horkou sprchu moc není. Jinak ale souhlasím. Ohřev pomocí TČ je energeticky méně náročný a tedy levnější. Jinou otázkou pak je, jestli mimo topnou sezónu TČ huntovat a zkracovat tím jeho životnost. Může se stát, že ušetřené peníze za energie vydáte za dřívější opravu a možná ještě připlatíte. Stejně tak doohřev cca1x-2x denně, obzvláště pokud máte na teplou vodu oběhové čerpadlo je nesmysl. Realita bude mnohem horší.
Odpovědět
@radimir nějak asi nevíme, na co se ptáte, je to dost zmatečné 😞 1) TČ topí v létě j(resp. letním režimu) jen do bojleru - v tu dobu nemrzne 2) pokud mrze (tj. máte zimní režim, kdy TČ nejen nahřívá bojler, ale i topí), používá se dotop (bivalence) z TČ 3) obecně ohřívat teplou vodu dodatečnou topnou jednotkou (pokud to není nutné) jde úplně proti smyslu použítí TČ, jak již bylo řečeno, TČ vám ho vyrobí tak 4x levněji
Odpovědět
@jiri_1477 Nepotřebuji nikoho ohromovat, popisuji svoji situaci. U TČ se běžně TUV ohřívá na 40°C (proto tak velký zásobník) + 1x týdně na vyšší teplotu kvůli legionele. Mám rád horkou sprchu a 40°C mi bohatě stačí, pro ženu je i tato teplota příliš horká. Přikládám aktuální graf od včerejších 16 hod. do dnešních 13 hod. TČ (1kw příkon/ 4kw výkon) ohřívá vodu, když žlutá linka stoupá. Takže z grafu vidíte se voda ohřívá opravdu max. hodinu denně. Jedná se o domácnost 2 dospělí, 2 děti. Oběhové čerpadlo nemáme.
Odpovědět
Profilova fotka
@radimir My ji dokoupily 2.1kW s termostatem, budu využívat do budoucna pro fve které bude jen čistě pro ohřev vody v zásobníku aby právě ne běželo TČ. Jinak to beru jako zálohu kdyby cokoli se stalo s tepelkem.
Odpovědět
@mp77 Ano, že TČ ohřeje levněji chápu. V mrazech je to jasné, protože TČ hlavně vytápí, takže jede furt. Ale v létě spíná jen na TÚV, což pro něj není dobré. Otázka je jak moc to ovlivní životnost. Dále jak bylo řečeno, když bude mít TČ poruchu, tak jako záloha...
Odpovědět
@rades89 Mám to úplně stejně, v letním režimu ohřívám jen předehřívací bojler na 40°C a hlavní je v koupelně, ten je nastavený na nějakých 40-45°C a spíná výjimečně, když se třeba napouští vana a nestihne se dohřát ten předehřívací, protože má jen 80l. Ale je pravda, že uvažuju dát 4-6 FV panelů na pergolu a ohřívat ten bojler v létě sluncem. Když jsou venku vysoké teploty 25°C+ tak jde slyšet, že kompresor dostává celkem zabrat a jede na vysoké tlaky.
Odpovědět
Článek se načítá
@rades89 Nechci vám přisuzovat snahu někoho ohromit, spíš chci pochopit. Děkuji za křivku. Nevím sice co znamená ta žlutá, ale červená bude asi průběh teploty TUV. Máte pravdu, jasně to dokazuje, že k ohřevu došlo 2x za 21 hodin. Je ale taky patrné, že za tu dobu došlo pouze ke dvěma odběrům okolo 21. hodiny pokles teploty o cca 5oC/ 250 litrů nádrže, takže odhaduji cca 40 litrů a následně okolo 11 hodiny odhad spotřeby okolo 8 litrů. Na 4člennou rodinu bych čekal vyšší spotřebu a to bude asi příčina rozdílů, která mi vrtala hlavou. Ještě jednou se omlouvám, pokud jsem se vás nějak dotkl a sám se budu muset zamyslet nad úspornějším režimem ve spotřebě teplé vody. 🙂
Odpovědět
@jiri_1477 Nějak mi to nedalo a s výpočty jsem si také začal trošku pohrávat… 1. ZTRÁTY: Z grafu výše lze vyčíst, že teplota v bojleru klesla o 3°C za 9 hodin, tzn. ztráta 8°C za den. Pro výpočet ztrát tedy dosadím do vzorečku: Q = m * c * ΔT Q = 250 · 4,18 · 8 = 8360 MJ = cca 2,3 kWh 2. OHŘEV TUV Zbývá mi 4 kWh – 2,3 = 1,7 kWh = 6 120 MJ. Teplota vody z vodovodu je cca 13°C, ohřívám na 40°C, tzn. vodu budu ohřívat o 27°C. 3. SPOTŘEBOVANÁ VODA na sprchování Opět dosadím do vzorečku: 6 120 = m * 4,18 * 27 -> m = 55 l vody o teplotě 40°C, ta se ještě lehce ředí se studenou, tak jsme na 60 l teplé vody za den 4. ZÁVĚR Nakonec jsem se dopočítal k podobným číslům jako píšete vy. 🙂 Tekže ve výsledku mě celkem i překvapuje, že teplé vody spotřebujeme poměrně malé množství. Možná je to díky úsporným hlavicím, navíc teplou vodu používáme opravdu jen na sprchování. Každopádně se vracím na začátek myšlenky, že bych bojler nevytápěl elektřinou. Pokud máte spotřebu vyšší, bude samozřejmě i vyšší rozdíl v ceně TČ vs EL. Navíc, jak jsem ukázal v grafu, v našem případě se TČ spouští pouze 2x za den – jednou večer po sprše, jednou v průběhu dne na dohřátí.
Odpovědět
Já nastavil teplotu na boileru (180l) na 47°C s hysterezí 8°C a tepelko spíná typicky ob den. Schválně jsem šel změřit, jak teplou vodu na sebe pouštím a je cca 30°C. Manželka má určitě teplejší vodu a děti nevím. Kuchyň má svůj malý 10l boiler, kvůli dlouhým rozvodům.
Odpovědět
A mě se zdá nejvýhodnější trubicová fototermika má účinnost cca 84% (fotovoltaika 20-25%), horká voda 8 měsíců v roce a ty zbylé měsíce předehřev na 30-40°C. Náklady vstupní cca 200 000,- Kč i s aku nádrží a oběhová čerpadla, spotřeba do 100 W.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?