Teplovodní topení v bungalovu - jaké máte nastavení?

Profilova fotka
Vy, co už bydlíte, máte bungalov (pokud možno dřevostavbu) a teplovodní vytápění elektrokotlem...zajímalo by mne, jaké máte nastavení na topení...Topíme první sezonu a velice bych přivítala vaše zkušenosti a rady s nastavováním...máme kotel Thermona EL 9 s připojením na venkovní čidlo a prostorový regulátor PT59....máme nastaveno dle toho jak býváme doma a topíme na 21,5...kotel topí tak jednou denně a teplota se vyšplhá na 22,5 - 23....trošku mi vadí, že kotel, i když netopí hučí a to hlavně v noci, což moc nechápu..bohužel jsme nebyli u instalace, tudíž jsme se toho moc o provozu nedozvěděli..:) díky
Odpovědět
1
2
@nylo Dobrý den, v tomto Vám asi neporadím......ale taky máme dřevostavbu bungalov, máme plynové topení řízené jen prostorovým regulátorem, topíme na stejné teploty jako vy a nemůžeme si dřevostavbu vynachválit. Nejdůležitější je doba výstavby:-) Montáž na klíč trvala přesně do předání 2 měsíce:-) Jsme max.spokojeni. To hučení...nemůže to být oběhové čerpadlo, Tam by nic jiného snad hučet nemělo.
Odpovědět
Profilova fotka
@pep1 Díky za reakci:)...určitě to bude to čepadlo, bohužel máme ložnici nejblíž technické a kvůli kocourovi nezavíráme dveře, takže před spaním mě to občas trochu ruší, ale mohlo by být hůř:)...každopádně jsem myslela, že se někdo ozve podělit se zkušenostmi s nastavováním...takto uvidíme při vyúčtování, jak potom omezovat, seřizovat či přenastavovat současné nastavení, nebo urychleně koupit kamna a začít v nich topit:D...pokud topíte už druhou sezonu, můžu se zeptat jaká byla vaše spotřeba plynu?
Odpovědět
@nylo tak na noc snižte teplotu,čerpadlo přestane čerpat vodu,na ráno zase zvýšit.Tak to děláme my
Odpovědět
Dobrý den, nevím zda je stejný systém i u elektrokotle. Nám na začátku dělalo rachot to, že jsme v oběhu měli málo vody, takže po dohodě s topenáři jsme zvýšili hladinu vody v oběhu a je klid. jinak topíme taky na 21,5 stupně,my máme stavbu z ytongu. Jinak pokud máte prostorové regulátory, tak je to skvělé, jinak ohledně spotřeby Vám moc neřeknu minulá sezóna šílená. A letos jsme do minulého týdne topili krbem s výměníkem. Takže to není moc objektivní od nás.
Odpovědět
Profilova fotka
@achaia máš na mysli teplotu na kolti nebo na regulátoru?
Odpovědět
Profilova fotka
@janiiccka tak my máme elektrokotel, takže to bude asi totožné...takové tlumeně nastartované auto, právě mě to zaráží, když je u výrobku psáno extra tiché a tiché to tedy není...ta voda, to se musíme poptat asi taky u těch topenářů, díky za tip....s nastavováním teploty mě zajímá, jestli se třeba nevyplatí kotel vypnout úplně a zapnout podle potřeby, nechat nahřát a zase vypnout..nebo to nechat na tom venkovním a vnitřním regulátoru...nebo nastavovat křivku atd...
Odpovědět
Na termostatu máme na noc nastaveno 19 st.Barák je dobře zateplený,tudíž teplota stejně neklesne pod 20,5 st. a kotel nesepne.Až ráno,kdy máme nastavenou teplotu 21,5.
Odpovědět
Profilova fotka
@achaia @nylo @janiiccka Musím trochu obnovit téma: prosím Vás, vy, co máte podlahové topení teplovodní: kolik máte nastavených stupňů do podlahy, interval na termostatu máte 1 stupeň nebo 0,5 ?... a jak máte nastaveno, aby to topilo? My se prostě nemůžeme dopátrat, jak topit. Zapisujeme pravidelně a občas valíme oči. Nerada bych měla špatně nastavej termostat a tím pádem projela víc kW než by se muselo. Jak to nastavili Vám?
Odpovědět
Profilova fotka
@renatajjj Do podlahy máme nastaveno max 35, jinak ti neporadím, zbytek řídí termostat podle našeho nastavení na auto a taky s tím teď nově "bojujeme" a co bude, to poznáme při vyúčování:D
Odpovědět
@renatajjj do podlahy máme nastaveno 35, termostat jede na 21,5, ale během dne se nám to mění, ikdyž teď uvažujeme zda nedat po celý den 21,5, aby se to pak dlouho nenatápělo a tím i vyšší spotřeba (ale prozatím není ověřeno) teď proběhne srovnávací test.
Odpovědět
@nylo tam hodně jde o to zda máte topení do podlahy nebo radiátory, Pokud topení do podlahy tak vypínat kotel se určitě nevyplatí. dlouho pak trvá vyhřátí té podlahy. My teď máme nastavené různé teploty během dne, ale ještě asi provedeme srovnávací test spotřeby při rovnoměrné teplotě. Loni jsme měli různé teploty během dne řízené termostatem a platili jsme 20tisíc. Je fakt, že jsme podcenili začátek sepnutí plynu nebo jsme jeli celý den na plný výkon bez termostatu a tam dle vyúčtování jsme tam hodně protočili. tak uvidíme letos.
Odpovědět
Profilova fotka
@janiiccka ... do podlahy 35 jo? My měli 29 a začala jsem se bát spotřeby, ale to teplo bylo lepší. Dát víc se i trochu bojíme, proto zkoumám ostatní :-). Ono je těžký to balancovat, když jsou teploty venku i v noci furt jiný. Jak jste na těch 35 přišli? Taky jsme si říkali, jestli nenechat topení durch, protože nejhorší je ohřívat studenou vodu. Máte odhad, kolik vám to cca hodit za těch 24 hodin?
Odpovědět
Článek se načítá
@renatajjj právě protože když jde do podlahy 35, tak to nevystydne tak rychle jako když tam jde míň, od topenářů jsme měli nastaveno 40, ale přišlo nám to zbytečné a hlavně z důvodu výměníku u krbu, se nám to hrozně dlouho nahřívalo na 40 stupnů, takže jsme to snížili a je to lepší, že se nám to pustí víckrát do podlahy. tím pádem jsme to nechali i na kotel. V neděli půjdem na kontrolu plynoměru, takže pak hodím kolik nám to protopilo KW, a hodin nám to přibližně teď topí asi 4hodiny denně, ale je to pouze náš odhad, pač ráno odjedeme v půl 7 a vrácíme se kolem 4 nebo 6, takže je to pouze informativní jak se to spouští o víkend. Nečekala jsem, že vychytat topící režim bude tak složité, ale možná je to i tím, že jsme se s topenáři rozešli ve zlém, takže nám něco namontovali a my teď zjišťujeme jak to funguje.
Odpovědět
Profilova fotka
@janiiccka ... no my už zkoušíme měsíc, poctivě zapisujeme ráno i večer ... jsme jak hraboši, kteří se rojej jen kolem elektrické skříně :-D ... tak to mi dej pak prosím vědět, jak jste dopadli. Domeček nemáme velikej, ani topící plochu, ale příjde mi, že to ještě není nastaveno jak má a protápíme víc než je potřeba ... ]-( ... budu ráada za info :-) a děkuju x-)
Odpovědět
Dum Bungalow z Ytong Lambda 375, okna 3 skla, podlaha 5+5cm, strop 20+10cm vata. Take mame podlahove topeni v celem domecku, elektrokotel 9 kW a davam do podlahy 37°C a teplotu prostoru mame na 21,5°C, kotel ma povoleno max do 6kW, to ze jede mene si rika elektronika v kotli, dokaze jet i na 1 kWh, jedna se o kotel Protherm Ray 9K. Mrkam do meho zapisniku a celkova spotreba elektriky byla v lednu 2013 na 1833 kW. Ted vytapim domecek krb.kamnama a elektrinu mam v prumeru do 300 kW mesicne, teplo rozhanim ventilatorem, ucet za elektrinu uz tolik neboli.
Odpovědět
@renatajjj @janiiccka taky už několikátou zimu "bojujeme" s kotlem. Máme tedy plynovej. Venku čidlo, v obýváku termostat. Taky mi vadí, že to fakt dost často sepíná a hučí. Bylo mi řečeno, že se dohřívá ta voda. Nikdo mi zatím nebyl schopnej poradit, jak to nastavit, aby bylo teplo, ale abysme zbytečně neprotopili majlant. Měli jsme nastaveno cca těch 21,5-22C. Máme teda podlahovku a v ložnicích radiátory. A ty jsou teda na omak jen vlažný, žádný teplo z nich nejde, je tam prostě chladno. Topenáři tvrdí, že je vše v pořádku a že máme kdyžtak nastavit celkovou vyšší teplotu. Ale zas si říkám, na co budu topit v celým baráku /zbytečně/ třeba na 25C - aby radiátory hřály víc? Fakt to nejde nějak jinak udělat nebo je to opravdu normální? Nevíte někdo? My teda zatím ještě letos kotel nezapli. Už teda asi každým dnem začnem. Ale zatím pořád topíme krbem + máme průdochy ve stropě
Odpovědět
@jarkalada Ty pruduchy ve strope jsou urcite fajn, skoda jen ztraty toho soukromi, preyslim potahat na pude vzduchotechniku s ventilatorem, nasavani by bylo pouze u stropu nad krbem a jeste premyslim do ob.pokoje nainstalovat stropni ventilator, ktery by teplej vzduch rozhanel nize, premyslim ze ho nahradim svetlem a koupim ventilator i se svetlem.
Odpovědět
Profilova fotka
@jarkalada .. my průduchy taky chtěli, ale topenář nám je rozmluvil a teď nás to štve, tak je tam budeme muset nějak napasovat. Krb je supr, teplo je úplně jiný. Není nahoru průduchama moc slyšet?? No topenář radil v noci 19-19,5, ve dne 21,5-22, rozdíl teplot aby byl tak 2 stupně. Podlaha je prý nahřátá až dvě hodiny po vypnutí, takže vypnout v 8 večer .. to nám ale je už pak zima, takže vypínáme později ... jinak prý nedodělaným podbitím utíká 30% tepla ..podbití ještě nemáme a fasádu zatím v lepidle. Průměr těch 60kW za den u nás odpovídá, někdy to vyjde supr, někdy docela síla. Topíme ráno od 4 do 6, pak od 12 do 22 .. ve dne máme 4 hodiny výluky. A z toho celýho počítání bych i matfis udělala :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@octavka
Odpovědět
@renatajjj v 8h večer vypnout jako kotel úplně nebo nechat na těch cca 20C? Protože tady, když teda přestanem topit někdy ve dvě v noci, je tu nějaých 23C a ráno tu je 19C. Což se mi zdá hroznej pokles. Tou podlahovkou teda ještě netopíme. @octavka my teda máme jen bungalov, ale nic kvůli průduchům z místnosti do místnosti slyšet není. I když jsme v ložniici a jinde řvou děti, tak je slyšíme normálně, ale né nijak extra víckvůli průduchům /to by ještě scházelo :-D /
Odpovědět
Profilova fotka
@jarkalada .. úplně ne, když se "netopí", tak se topí na tu noční teplotu :-) ... bych řekla, že se to teď docela srovnalo, ale za 24 hodin to stejně hodí kolem těch 60 :-(
Odpovědět
@renatajjj můžu se asi úplně blbě zeptat, jak se dá ta spotřeba změřit?
Odpovědět
Profilova fotka
@jarkalada ... úúúúúúúúúúúúúúúúplně jednoduše ..ťapi ťap k elektrické skříni třeba v 8 ráno .... a ťapi ťap k elektrické skříni druhý den zase v 8 ráno :-D ... my chodíme rádi, takže jdeme v 7,30 a v 18,30, takhle víme, kolik to cca dělá přes den a kolik přes noc :-D a kolik ve vysokém a nízkém tarifu ... už jsem si zvykla chodit ráno se šroubovákem :-D ... zkoušeli jsme to i bez topení a to nám hodilo kolem 10 KW ...
Odpovědět
@renatajjj :-D :-D Tak se taky zkusím někdy projít :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@jarkalada .. celý den jezdím autem ... jen v tuhle dobu nasávám čerstvý vzduch ... bych si vlastně mohla už pořídit i psa :-D ... malýho 8-) .. kdyby měl šikovné drápky, tak bych třeba už pak nepotřebovala ten šroubovák :-D :-D ...píšu, že CHODÍME ... ale chodím vlastně jenom já 8-(
Odpovědět
@renatajjj teď mě napadlo - ale my máme plynovej kotel, já potřebuju zjistit, kolik to "žere" plynu, né elektriky, ne? jj, u nás se o spotřebu zajímám taky jenom já..
Odpovědět
@jarkalada neříkej, že nemáte plynoměr...:-)
Odpovědět
@jarkalada obávám se že je to celkem normální, zkusím vysvětlit, proč podle mne není vhodné kombinovat podlahové topení s radiátory: 1) Každý z těchto systémů pracuje s jiným teplotním spádem. Zatímco pro příjemné teplo pracuje podlahové topení s vodou okolo 35°C, radiátory pracují s teplotou okolo 60°C. To je důvod, proč radiátory jsou pouze vlažné. 2) celý takový kombinovaný systém je tedy velmi těžko regulovatelný. Není možné jen tak topit do radiátoru na 60°C, když do podlahovky musím pustit vodu o poloviční teplotě. Jediná možnost je podle mne celý systém do podlahovky přichlazovat, což ovšem není ekonomické ani možné z důvodu zvyšujícího se objemu vody v celém okruhu. 3) myslím, že jedinou možností, jak získat podobnou tepelnou pohodu, je přidat radiátory, aby se zvětšila otopná plocha. Prostě se u Vás projevily neduhy tohoto kombinovaného systému v kombinaci se špatně nadimenzovanou plochou radiátorů.
Odpovědět
@flakac tak jasně že máme, ale tomu nerozumím a "chytře" se nejdřív ptám tady, než manžela, že :-x :-D nj, to je logický, taky si to tak /teď/ vysvětlujem. Že nás ale topenáři, kteří byli tehdy naši dobří známí, nevarovali nebo aspoň neupozornili, že to nebude vhodný, to už je věc jiná..
Odpovědět
Profilova fotka
@jarkalada .. no tak na plynoměru jsou kubíky ... prostě klasika: počáteční a konečný stav ... kolik je kubík plynu nevím .... mám dojem, že kolem 15 korun :-|
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?