Topení v novostavbě

Dobrý den , chceme postavit bungalov do 150 m2 . S předstihem se chci zeptat , jestli tady někdo ví , jak je to s podmínkami pro splnění PENB , když nechci TČ , fotovoltajku ani rekuperací. Je to možné když si pořídíme kachlová kamna s akumulačni nádrží a výměníkem ? Má někdo podobnou zkušenost ? Děkuji za vaše názory.
Odpovědět
Obecně v PENB vychází TČ+krbová kamna, nemusíte pak fotovoltaiku ani rekuperaci. Pokud nechcete TČ, ale třeba plyn, tak musíte přidat fotovoltaiku. Další možnosti je topení dřevem, tzn. jako hlavní zdroj tepla kotel na peletky popřípadě kotel na dřevo, k tomu již nepotřebujete nic dalšího. Pokud ta kamna zvládnou vytopit celý dům i třeba v mínus 15, tak by to asi šlo, ale obecně se dřevem je hodně práce, hodně bordelu a jeho skladování zabírá místo.
Odpovědět
@mirimi nestačí to. Problém je v tom, že se do PENB počítá s celkovým příkonem domu. Ten krb Vám ale pokrývá jen topení a část ohřevu TUV. Topení, TUV a ostatní spotřeba jsou zhruba po třetinách. Jinak je dost nerozumne odmítat rekuperací. Celý systém s AN navíc vychází cenově srovnatelně jako TČ
Odpovědět
@jirkajiri Děkuji za reakci , plánovaná kachlová kamna jsou výkonná a dokážou vstoupit velký prostor. Práce se dřevem není problém . Ještě je možnost kombinace s plynovým topením do podlahy . Mohlo by to projít ?
Odpovědět
@zubr487 Děkuji za reakci. Nejedná se o krb , ale kachlová kamna. Jinak rekuperací nechceme.
Odpovědět
@mirimi to je jedno, zda je to krb nebo kachlová kamna. Na Vaši otázku se ale nedá jednoduše odpovědět. Ve výpočtu se započítává jak TZ domu, ale také lokace domu, velikosti oken, tvar domu apod. Navíc se podmínky neustále zpřísňují, takže je Vám k ničemu i informace, že to někomu prošlo. Jinak si projděte třeba diskuze ve vlákně RdRymařov. Velice často se tam řeší otázky, jak dodatečně doplnit rekuperaci. Minimálně bych doporučil natahat rozvody vzduchu.
Odpovědět
@zubr487 moc děkuji , souhlasím , že to bude složitější a bude to muset řešit odborník. Děkuji za tip , vlákno projdu. Přeji hezký den.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?