Vaillant aroTherm

Profilova fotka
Dobrý den, mohl by mi někdo poradit jak nastavit tepelné čerpadlo AroTherm Vaillant? Máme novostavbu všude podlahovku plus žebřík v koupelně. Nemohu uhnat servisáka a podlahovka mi natopí dům na 22°C ale celý den už pak netopí. Takže podlaha vychladne a pocitově je v domě zima od podlahy. Nehledě na to že malej si hraje celý den na zemi. Všude máme dlažbu. Zjistil jsem ze v nastavení to bere teplotu podle termostatu. Někde jsem četl že pak neběží podle te ekvitermní křivky. Děkuji za rady.
Odpovědět
Dobrý den, Lze to nastavit pomocí ovládací jednotky (Multimatic 700). Buď ji máte na vnitřní jednotce nebo v nějaké místnosti. Tam zvolíte Menu -> úroveň pro instalatéry -> kód z výroby je 000, takže OK -> konfigurace systému. Tam najít položku Připojení pok. teploty a změnit na žádný. To znamená, že se topí podle ekvitermu. Křivka se pak upravuje položkou Topná křivka.
Odpovědět
Profilova fotka
@tvazac To tedy znamená, že potom bude podlaha stále prohřátá a nastavím si poté požadovanou teplotu průtokem v rozdělovači? A v takovém to režimu má tepelné čerpadlo správně fungovat?
Odpovědět
@libor_jakubec teplotu si nastavujete primárně posuvem ekvitermní křivky a rozdíly mezi místnostmi dorovnáte průtokem na rozdělovači. Toto je správná funkce i z hlediska provozních nákladů. Potřebujete topit co nejnižší teplotou a to znamená trvale. Prostorový termostat je obecně nevhodný pro podlahové topení.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Děkuji toto jsem potřeboval vědět. S tímto uz si snad nějak pohraju. Pouze ze zeptám ještě zda mám nějak upravit teplotu výstupní vody či něco podobného? Nemám vůbec žádné zkušenosti a během instalace TČ jsem nebyl přítomen a žádné zaškolení také neproběhlo.
Odpovědět
@libor_jakubec teplota vody se spočítá na základě ekvitermní křivky (v menu Topná Křivka), když hodnotu změníte, uvidíte i změnu požadované teploty (ve stejném menu, jako nastavení křivky)
Odpovědět
@libor_jakubec prostorový termostat zrušte jak je psáno. A teplotu výstupní vody nechte na tom ekvitermu. Zrušte termostat a topte. Pár dní pokud se vám bude dům přehřívat snižte křivku pokud chladnout zvyšte než nedocílite že budete mít požadovanou teplotu třeba v obýváku bývá nejvyšší. Až toho docílíte a budete chtít třeba v pokojích nižší teplotu tak to nastelujete na rozvaděči.
Odpovědět
@libor_jakubec Teplotu oběhové vody si řídí ekviterm podle venkovní teploty. Vztah mezi venkovní teplotou a teplotou oběhové vody se určuje křivkou. Tam se nastavuje posun křivky a sklon. Pokud je venku teplo jako v současnosti, tak si interní teplotu korigujte posuvem křivky. Pokud venku mrzne, tak korigujte sklon křivky. Jinak poror na uzavírání průtoků. TČ musí mít určitý minimální průtok vody, jinak bude mít problémy s odmrazováním a bude padat do chyby. Poměrně často se právě řeší malý průtok PT. Co Vám ukazují průtokoměry ? Stupnice je v l/min a měly by ukazovat min 1.5l/min. Více je lépe. Zrovna nedávno se zde řešil problém malého průtoku a chyba byla v tom, že žebřík byl zapojený jako jeden okruh PT. Jenže ten má velice malý hydraulický odpor a proto fungoval jako zkrat, kde tekla většina vody a do trubek PT šly jen nepatrné průtoky.
Odpovědět
Profilova fotka
Průtoky mám plně otevřené a když běží čerpadlo tak tam je nějakých 3-3,5 l/min. Bohužel máme také žebřík na samostatný okruh a je první v pořadí. Hned zítra to přepnu (dnes jsem v praci) a budu pozorovat změny. Sám tedy nechápu proč je to zapnuté na termostat když je to nevyhovující. Všem moc děkuji za rady. Snad posledni dotaz, vypne se někdy TČ pokud bude třeba několik dní oteplení nebo pokud voda v systému budu stejně teplá na vstupu a výstupu nebo to pak musím manuálně vypnout?
Odpovědět
@libor_jakubec Topení jako celek se vypíná pokud se venkovní teplota dostane nad nějakou teplotu (21°C, lze nastavit - já to tak dělám na začátku / konci zimy, kdy ještě nechci topit, protože stačí občas pritopit krb. kamny), jinak samozřejmě se voda neohřívá pořád, ale jen když se začne vracet moc studená.
Odpovědět
Profilova fotka
Výborně. Všem moc děkuji za informace a přeji Vám hodně štěstí a zdravý do Nového roku. 😉
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?