Výběr topení - dřevostavba

Dobrý den, v současné době jsem ve fázi návrhu dřevostavby a intenzivně řeším, jaký zvolit způsob vytápění.Z důvodu nové vyhlášky o energetické náročnosti budov již bohužel nemůžu zvolit klasické přímotopy. Vybírám tedy mezi tepelným čerpadlem vzduch/vzduch (multispilit) + ohřev vody menším tepelným čerpadlem a nebo klasickým vytápěním zemním plynem. V domě budu mít rekuperaci. Pořízení obou systému vychází finančně zhruba stejně. Slýchávám protichůdné názory a je pro mne těžké se rozhodnout. Co byste poradili? Díky.
Odpovědět
@ludekb Asi každá místnost oddělená dveřmi by měla mít svůj zdroj tepla, Nevím kolik by to stálo při použití multisplitu. A celo zimu poslouchat i když min. zvuk větráku. Podle mě PT a plyn nebo TČ. TČ bude provozně levnější a získáte skoro celodenní výhodnou sazbu a TUV to také ohřeje, Do nákladů na pořízení plynového kotle musíte počítat, přípojku, komín (odkouření) a samotný kotel. TČ nebude o moc dražší. Ono také hodně záleží jaké bude mít dům TZ o kterých nepíšete.
Odpovědět
@ludekb v dřevostavbě je velice výhodné mít možnost chlazení, takže pokud preferujete co nejnižší cenu, tak multisplit. Osobně bych dal přednost klasickému TČ, ale zde záleží na tom, jak chcete realizovat podlahy. V případě suché realizace je dost vysoká cena PT a bývají s tím problémy (já s tím nemám praktické zkušenosti, ale četl jsem to zde v diskuzích RD Rýmařov).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?