Vytápění TČ, rekuperácia vzduchu. Ročná spotreba?

Chceli by sme si dať TČ (podlahove vytápění), rekuperacia vzduchu. Jedna sa o pasivný, nízkoenergetický dom. Nikdo nám nevie povedať koľko vyjde ročna spotreba energii. Preto váham či isť i do plynového vykurovania.
Odpovědět
Nikto nemá skusenosť?
Odpovědět
@womenne no neviem, ešte som ale nikde nevidela, aby bola rekuperácia kombinovaná s podlahovým...to je asi technicky divné riešenie.../ale ja tomu nerozumiem ;-) / možno sa niekto nájde, čo ti poradí....
Odpovědět
@evercila má to náš známy, ale on ma práve tu kombináciu na plyn, my sme uvažovali o elektrike, ale obávam sa tej spotreby, hlavne ked si čítam témy o nedoplatkoch. :-|
Odpovědět
@womenne my plyn vobec nemame.... my mame solary na ohrev vody , rekuperaciu a doplnkove kurenie elektrinou a pieckou...zatial O.K., ale bývame len mesiac:-))) takze so spotrebou este nevieme...
Odpovědět
@evercila tak my sme nad solarami uvažovali, ale dáme radšej TČ. Tiež budeme mať kamna do 4KW pri to stačí.
Odpovědět
@womenne hej, su rozne moznosti a kombinacie, ja tomu moc nerozumiem:-)
Odpovědět
Náš dům o obytné ploše 200m (6+1) je vytápěn TČ. Na pozemku máme zakopán kolektor o délce 400m. Všude v domě máme podlahové vytápění a naše náklady na energie (vč. světla a všech spotřebičů) byly za loňský rok 38 tisíc Kč. S tím jsme nadmíru spokojeni, i když dodavatelská firma slibovala méně. Máme dvě malé děti, stále jede pračka i sušička, venku svítí nonstop 6 zahradních lamp. Určitě doporučuji, pouze bych nyní volila externí bojler, občas večer neteče dostatečně horká voda. Nebo lépe načasovat koupání dětí :-).
Odpovědět
@zyx toto rada čtu :-) jelikož taky mame TČ přesně jako vy i s podlahovkou.Jen mame o něco menší plochu, zatím nemam sušičku a nemame světla na zahradě :-D Mužu se zeptat jak dlouho Vám sedala puda po zahrabaní kolektoru? Naše zahrada je ted jeden děs běs.Ještě nebydlíme,ale budeme se snad do dvou měsícu stěhovat.Už se těšíme, jen to stěhovaní teda moc nemusim. díky Katka
Odpovědět
My jsme kolektor usazovali trochu atypicky. Dělal to bagr a dávali jsme ho do hloubky tuším 160 cm. Výkop (byl široký cca 40 cm) jsme po zasypání zhutnili a sedá si to stále. V létě to bude třetí rok a v trávníku to vidíš. Místy se propadá cca o 5-7 cm. Letos to chceme upravit, ale myslím, že si to sedat bude stále. Pečlivě jsem do plánů zahrady zanesla umístění kolektoru a nemusela jsem. Když taje sníh, tak v místech kde je kolektor se drží déle :-).
Odpovědět
ještě doplnění. Trávník jsme seli následující sezonu po instalaci kolektoru. I se vlastně následující jaro dělali terénní úpravy, bagr záměrně ještě přejížděl pásem místa, kde vedl kolektor a sedá si to stále. Ale esteticky my to nepříjde tak zoufalé, ale spíš se bojím, aby děti v tom místě "propadu" nezakoply. Pokud jste to dělali tou frézou (že výkop nebyl tak široký a hluboký), následky nemusí být tak velké. Ale opravdu bych se toho nebála. Časem se propadliny dosypou a příp. dosejí.
Odpovědět
@zyx nene dělalo se to jako u vás :-) je to teprve čerstvy na podzim 2010, takže ještě jednou přijede bagr na jaře a musí něco dodělat a rovnou nam to nějak srovná.doufam
Odpovědět
@zyx my máme obytnu plochu něco cez 100m2 takže to by bolo o rovnu polovicu menej,samozrejme s tou sumou nerátam, ale aspoň približne pre predstavu.
Odpovědět
Článek se načítá
Jenom doporučuji, jakmile se nainstaluje čerpadlo, tak hned žádat ČEZ o tarif pro TČ, pokud to nezrušili. My jsme první rok měli spotřebu podstatně vyšší, neboť první dva měsíce jsme jeli na klasický režim ne na TČ. Vzhledem k tomu, že to byl leden únor, tak i hodně spínal "elektrokotel", neboť kolektor ke konci zimy už nezvládal jet bez elektrického topení.
Odpovědět
Profilova fotka
@womenne Sice nemáme rekuperaci, ale náklady ti napíšu. Zastavěná plocha je 145 m2, dům je patrový(Podlahovou plochu na mně nechtěj, musela bych hledat projekt :-N :-D ) Nemáme ještě fasádu, takže dům je holá cihla, ale dobře situovaný. Otopná soustava je složená z TČ vzduch-voda, teplovodního krbu, akumulační nádrže s topnou přírubou, letos přibudou solary na ořev vody. Předloňské náklady na energie byly necelých 21 tis. x-) Loňské ti neřeknu, vyúčtování ještě nepřišlo, ale budou vyšší, protože máme mimino(vlastně už batole). Podlahové topení je v celém přízemí + horní koupelna. V podkroví jsou radiátory ve 3 místnostech. Musím ale dodat, že jsme párkrát za zimu(ne víc, jak desetkrát) přitápěli krbem, aby nám nesepla spirála v nádrži. Já bych u vás spíš zauvažovala, jestli se vám vyplatí investovat do té rekuperace, u mě byl oříšek zkousnout i návratnost TČ, i když jsme ho měli fakt levně ;-) Elektrárny opravdu požádejte o změnu tarifu co nejdříve, takže domluvte revizi hned po instalaci, protože ta je k tomu potřeba. My to ten první rok tak neudělali a rozdíl byl fakt markantní.
Odpovědět
@zyx tarif u čezu je stale pravě o něj budeme žadat.Jaky Vam dali???
Odpovědět
Nahlásili jsme tepelné čerpadlo, jelikož jsme poměrně dlouho čekali na revizi (spaagetka má pravdu :-)) a tuším, že je to přímo tarif pro vytápění TČ. Trošku jsme se na tu změnu tarifu vykašlali a pak jsme si nadávali, když jsme vyděli vyúčtování za první rok. Vím, že máme pouze dvě hodiny špičku (které dodavatel samozřejmě určil na nejfrekventovanější dobu, tj. od 7:00 - 8:00 ráno i večer - vydělávat se nějak musí :-(). Jinak investice do TČ je poměrně vysoká, my jsme se rozhodli na základě absence plynu v obci a nyní jsme moc rádi. Ale je fakt, že i pořádný plynový kotel něco stojí a co máme známé, kteří topí plynem, tak za poloviční plochu mají vyúčtování dvakrát dražší.
Odpovědět
Dobrý den, pořizovat do pasivu k hlavnímu zdroji energie /TČ/ navíc ještě plynovej kotel je holej nesmysl, pakliže tedy nemáte v oblibě vyhazovat peníze oknem. Ptám se tedy proč? Pakliže je pro pasiv potřeba měrné energie, resp. tepla max . 15 kWh/(m2a), tak při ploše RD třeba 150m2, je celková potřeba tepla 2250Kwh. Např. při TČ s COP 4, tzn. = se třeba příkonu TČ 1kW a topný výkon 4kW si můžete spočítat platbu za teplo, tedy potřebu elektriky na teplo + platba paušálu za elektorměr. Dále přičíst ohřev TUV (cca 1/3 celkové potřeby enrgie RD) + provoz spotřebičů. Tím, že navíc pořídíte plynovej kotel, rozhodně náklady na el. energii nesnížíte (vaření na indukci představuje minimální spotřebu EE). Obdobně platí v podstatě i pro NED. Spíš bych doporučil nějaký IZT (integrovaný zásobní tepla) který obsahuje toplné el. spiláry, takže pakliže by TČ nestíhalo (platí především u TČ vzduch-voda) pak začnou topit spirály. Na IZT můžete připojit i další, jako např. soláry, ohřev bazénu, apod. Ještě bych upřesnil, že RD může být buďto pasivní nebo nízkoenergetický (NED). Jinak doporučuji projít si Váš PENB, ze kterého zjistíte řadu věcí ohledně potřeby energie, apod.
Odpovědět
Plynový kotel byl uveden jen jako příklad, že také něco stojí. Určitě ne že je kombinace plyn + TČ. Bylo to asi napsáno nesrozumitelně, že nelze brát návratnost celé ceny TČ, když budu kupovat plynový kotel, tak tam ta pořizovací investice také je. Omlouvám se za zmatek.
Odpovědět
@zyx Reagoval jsem na dotaz womenne, který jsem takto pochopil, nikoliv na Váš příspěvek, který je OK.
Odpovědět
Profilova fotka
@kakula Tarif od ČEZu je D56 ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?