Z které strany vést chladicí potrubí do klimatizace?

Zdravím, chtěl bych si udělat přípravu na nástěnou jednotku klimatizace. Jen se nejsem úplně jistý z jaké strany je lepší vést chladící potrubí do vnitřní jednotky? Jsem docela omezný místem. Je lepší zleva, zprava nebo je to vlastně jedno? Díky
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od raptor18:

Zdravím, chtěl bych si udělat přípravu na nástěno…
@raptor18 V montážnom návode vami vybranej jednotky bude uvedené, z ktorej strany nachystať rozvody, alebo či je to jedno.
Odpovědět

@raptor18 nýbrž to bude mít určitě každý výrobce jinak tak podle toho co chcete koupit. 😉
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@raptor18 nýbrž to bude mít určitě každý výrobce …
@edison101 Je mi jasné, že to najdu v návodu dané klimatizace. Já bych to chtěl udělat co nejvíc univerzálně do budoucna. Dělám jen přípravu a nemám vybranou konkrétní jednotku.
Odpovědět

@raptor18 u nás příprava vypadala takto pod omítkou a teprve po 2 letech jsme teď dodělávají Klímu
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od artep1987:

@raptor18 u nás příprava vypadala takto pod omítk…
@artep1987 díky. Něco takového jsem přesně myslel. Jak jste měli potrubí skryté z venkovní strany?
Odpovědět

@artep1987 díky. Něco takového jsem přesně myslel…
@raptor18 netuším, bylo to na střeše a tam jsem nebyla. Máme plochou střechu, řadový dům. A vnitřní příprava byla dost hluboko pod omítkou, dalo zabrat to vysekat :D ani jsem nevěřila, že to tam fakt je. S tím, že u prvního obrázku je patrný i odtok ven, ale v patře je to bez odtoku, nějaké kondenzované jednotky, nevím přesně jak to vysvětloval.
Odpovědět

@raptor18 pro připojení je lepší vést potrubí z leva do prava, ale jde to připojit jakkoliv. Ale co je důležitější, pokud si to budeš dělat sám, je ohýbání. Ta trubka se hodně láme, takže to chce ohýbat buď s ohýbačkou trubek, nebo si půjčit pružiny, nebo plastové návleky. Taky nezapomeň na odvod kondenzátu, aby byl ve spádu a pokud ho odvedeš do odpadu, tak taky na sifon.
Odpovědět
Jo, a pokud budeš mít krátkou trasu (např. jenom přes zeď), tak bývá minimální délka potrubí 3m (venku se to nechá smotané za jednotkou. Pokud chceš nechat trubky jen tak venku, tak je lepší koupit s vrchní ALU vstrvou např. twincoweral. Obyčejné bílé nejsou UV stabilní a časem se ta izolace rozpadá. https://www.esinop.cz/editor/image/es...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od artep1987:

@raptor18 u nás příprava vypadala takto pod omítk…
@artep1987 Proč jste měli box tak hluboko pod omítkou? Má to nějaký důvod? Plánuji dát víko boxu na úroveň omítky. Prostě pak jen sundám víko a připojím klimu bez sekání.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kekita:

Jo, a pokud budeš mít krátkou trasu (např. jenom …
@kekita Díky za info. Tyto informace mám.
Odpovědět

@artep1987 Proč jste měli box tak hluboko pod omí…
@raptor18 to netuším. My to nedělali sami. Ale je pravda, že to bylo neviditelné a dokud nebyla a původně jsme ani neplánovali, tak lepší než viditelný box.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?