Zvolit radiátory, podlahovku, nebo kombinaci obou?

Ahoj, přemýšlíme nad způsobem vytápění, máme projekt na domek Laguna 22, cca 92 m2 užitné plochy, určitě chceme jako hlavní topení krbová kamna s výměníkem, jako "záložní" elektrický kotel a nemůžeme se rozhodnout zda zvolit pouze podlahové vytápění - teplovodní (zatím jsem podrobněji nezjišťovala, ale předpokládám, že pořizovací cena bude podstatně vyšší) nebo pouze radiátory a nebo kombinaci obou, tj. v ložnici + pokojích radiátor, zbytek podlahovka. Jaké prosím máte zkušenosti, jak to vychází cenově a kdo máte kombinaci, tak jakým způsobem (na zpátečku..?). Děkuji moc za každou radu ;-)
Odpovědět
1
2
@innka12 podlahovku, podllahovku a ještě jednou podlahovku do celého baráku -krom špajzky a garáže :-D Bohužel máme právě v ložnicích radiátory a lituju toho každý den, kdy se topí! ]-(
Odpovědět
@innka12 Ja nemohu s Jarkou nic jineho nez souhlasit. My mame odporovou podlahovku a jako doplnek krb. Uz bych nemenila. To teplo neni tak suche jako z radiatoru, ale proste prijemne teplo. Urcite podlahove
Odpovědět
@jarkalada čauko, můžu se zeptat proč lituješ radiátorů v ložnicích? @innka12 my máme v dřevostavbě teplovodní podlahové topení v celém přízemí kromě spíže a v horním patře a v garáži budeme mít radiátory, + v koupelnách žebříky + elektokotel. Krb máme jen na přitápění na jaře a na podzim..stěhování plánujeme na červen, takže nemůžu posoudit co je lepší nebo není..ale už se těším na tu podlahovku, až budu mít teplíčko od noh..
Odpovědět
Profilova fotka
@innka12 Určitě všude podlahovku - máme ji v obou patrech všude, kromě spíže, garáže a technické. O výhodách/nevýhodách se toho tady psalo fakt hodně (stačí zadat do vyhledávače), ale pro mě nejdůležitější je, že: - díky teplu od nohou nemusí být místnost vytopená na tolik stupňů, jako při radiátorech (provoz je tedy ekonomičtější) - nedochází k takovému víření prachu jako radiátorů - odpadají problémy s rozmístěním nábytku - teplota otopné vody pro systém radiátorů se pohybuje kolem 75°C, ale pro podlahovku stačí podstatně nižší teploty vody cca 40°C (tj. opět levnější provoz). Pokud jde jen o cenu, tak pořizovací náklady podlahovky jsou možná vyšší než u radiátorů, ale zase se uspoří při provozu (viz. výše).
Odpovědět
@iw1984 My bydlime od listopadu a nejvice topime ted v zime, abychom nemuseli topit elektrinou. A krb v pohode vyhreje cely dum, takze jsou dny, kdyz mame podlahovku uplne vyplou. Mam zkusenosti s radiatorem i primotopem a je to uplne jine teplo jako od podlahovky. A zabira misto. V koupelne mame podlahove take (+zebrik, ale jeste jsme ho nezapli) a neni nic lepsiho, nez vyjit ze sprchy nebo vany a mit teplo u nohou. Zkuste pouvazovat o koupelne:)
Odpovědět
@linee v dolní koupelně i na záchodě podlahovka bude, nahoře ne..slyšeli jsme dost negativní reakce na podlahovku v patře, kde se spí, tak jsme dali raději radiátory..no uvidíme jak se s tím popereme 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@iw1984 I podlahovka (její okruhy) se dá regulovat :-) My ji máme v ložnici staženou teď na minimum a do minulého týdne úplně vypnutou.
Odpovědět
@iw1984 no, uplne nevim, jaky je rozdil v podlahovce v prizemi a na patre...cim to lidi argumentuji? Jenom by mne to zajimalo. Jinak dulezite u podlahovky vzdy je, abys mela regulaci nejlepe v kazdem pokoji.
Odpovědět
@iw1984 protože jakmile přejdu z teplé chodby do ložnice, je tam zima. Jak už psali výše- na podlahovku stačí nějakých 40C na ohřátí vody v ní - na vyhřátí místnosti radiátorem to ale nestačí-je jen vlažnej. Nevím, jestli to máme jen my tak blbě udělaný, ale takhle to u nás máme :-S A opravdu zabírá místo pod tím oknem. Původně jsme počítali s jiným rozmístěním nábytku, ale nakonec fakt překáží. A pak ještě jeden, ale spíš jen můj osobní problém :-D vadí mi, jak v noci slyším hučení v tom radiátoru. Ale já slyším i trávu růst a vadí mi i tikání hodin, to většině lidí nevadí :-D 8-) Za mě teda /pro příští dům :-p :-D / podhlahovku určitě všude. Taky máme ragulaci snad pro každý pokoj, koupelnu atd.
Odpovědět
@linee no právě, že to teplo z podlahovky je jiný, že jim to při spaní nevyhovuje. ale co jsem tu pročetla, tak co člověk to názor, takže my jsme zvolili variantu podlahovka + radiátory a až v praxi uvidíme jak nám to vyhovuje..manžel to konzultoval s topenářem a domlouvali se spolu na těch okruzích, tak nevím jak to přesně budeme mít..;-) @jarkalada jako, že jste i teplotu meřili třeba v ložnici před spaním? Podle mě tím, že je ti teplo od nohou, tak nemusíš mít dole tolik teplo, ale vnímáš to jinak, jakoby celým tělem vnímáš že je ti teplo a když potom dojdeš tam kde není podlahovka, tak ti přijde že je tam zima, ale to je jen můj neobjektivní názor. :-D Jinak my teď v nájmu topíme starýma plynovýma přímotopama, takže co nezapálíš, to nevydává teplo! :-D :-D Pokud se chceš jít vykoupat, tak si musíš jít dopředu zatopit do koupelny. 8-) Když přijdu z práce, tak máme v obyváku 16,5 stupně, než jdeme spát je tam někdy i 21,5 ! :-D Jsou to přímotopy bez termostatu, takže pokud nechceš vyhořet tak netop! :-D :-D Myslím, že po tomhle bydlení už zvládneme jakékoliv teplo, hlavně když bude všude kolem 20 stupňů.. :-D :-D
Odpovědět
@iw1984 a s kým stavíte tu dřevostavbu? a jakou podlahovku máte. Mně jedna strana nabízí teplovodní podlahové topení a elektrokotel a druhá zas klasické el.podlahové topení. Můžete mi někdo poradit? Taky budu mít krbová kamna a přízemní dřevostavbu do 100 m2.
Odpovědět
@kkaccullka už stavíme svépomocí, ale hrubou stavbu nám dělala firma RD Logos. Od nich máme doporučené teplovodní podlahové topení + elektrokotel..
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Podlahovku všude + žebříky do koupelen. Kromě toho mám radiátor ještě v zádveří na sušení rukavic apod. v zimě.
Odpovědět
@iw1984 jak píšeš, vnímám to celým tělem, takže je tam prostě "zima", ať už jsou stupně jakýkoliv :-) Nemám tam ale teploměr, takže netuším, kolik tam je. A hlavně je fakt znát ten jeden krok z vytápěné chodby do místnosti, kde je podlaha studená.
Odpovědět
@jarkalada tak to se máme na co těšit teda! ]-(
Odpovědět
@iw1984 ale třeba to máme tak blbě udělaný jen my :-D
Odpovědět
@jarkalada pochybuju! :-D ale díky za snahu..:-D
Odpovědět
hodně se tu objevuje u podlahovek plus a to nižší náklady na vytápění..opravdu jsou náklady na vytápění podlahovkou nižší než na vytápění radiátory? ok, v podlahovce je cca 45st. a v radiátorech 65stupňů, ale nemusí běžet podlahovka dýl aby se ta místnost vytopila ?? a taky je hodně finančně náročné dělat pro každý pokoj samosatný okruh pro regulaci na podlahovku ?
Odpovědět
@jarkalada tak to sme dva tikání hodin přímo nesnášim :-D
Odpovědět
kata267: jsou nižší, jednoduše topíte na míň stupňů. Podlahovka má delší "náběh" ale zase déle chladne celá podlaha, než radiátory. Takže se to vyrovná ohledně doby topení. Zase takový rozdíl to není, rozdíl mezi 5 okruhovým a např. 8 okruhovým je v řádu tisícikorun. Dražší je spíše kombinace podlahovka/radiátory než jen podlahovka z důvodu koupě směšovače. Ale existují zařízení typu unimix, kdy je to všechno "v jedné krabici"
Odpovědět
Profilova fotka
brácha je topenář a doporučuje mně podlahovku+radiátor..prý když je na podzim a jaře taková ta mírná zima, tak si přitopím radiáztorama, které jsou hned horké...podlahovka se roztápí i dva dny...v pokojích, kde se bude spát stejně plánuji chlupaté koberce, navíc jsou tam střešn okna,takže tamradiátory určitě budou..
Odpovědět
@innka12 Jednoznačne podlahovku všade. Znížte straty domu na minimum. My máme dom 120 m2 a rúrky stáli 320 €. Plus zdroj - elektrina. Komplet topení aj s montážou 1300 €. Robil manžel, kamarát a majster vodár - topenár.
Odpovědět
A nám sa podlahovka roztápí 2-3 hodiny.
Odpovědět
máme taky kombinaci podlahovku + radiátory. Žena chtěla do ložnice a dětských pokojů koberce... u podlahovky záleží i na tom, v čem je topení zalito, jestli beton nebo anhydrit. U anhydyritu je náběh rychlejší. 2 dny to určitě trvat nebude, ale pár hodin určitě. U toho podzimu spíš dbejte na typ osazeného kotle. Pokud bude plynový, aby měl plynule regulovatelný výkon. Potom si můžete v klidu přitápět jak libo.
Odpovědět
@evisek213 Nezlob se, ale kdyby mi nejaky topenar rekl, ze se podlahovka roztapi dva dny, tak jej nekam pozenu... Neznam zadne topni teleso, ktere roztapi dva dny. Maximalne uplne vymrzlou nezaizolovanou chatu kamna s vykonem 2 kW. My mame NED, odporove podlahove topeni a mame vytopeny barak do 20 minut...
Odpovědět
@ykram, @linee , @kirik , a co v takových místnostech jako WC, technická ? ti z vás kteří mají komplet podlahovku tak i v těchto místnostech ? dá se dát podlahovka i na WC o rozměru 2m2 ? .... ohledně té úspornosti při topení podlahovkou - bylo mi řečeno že právě při takových těch mírných zimách je při zapnutí podlahovky spotřeba mnohem vyšší, než když člověk jen trochu přitopí radiátory :-|
Odpovědět
@kata267 no v technický to máme - jelikož v ní máme tu "bedýnku" s rozvodama-takže tudy to prostě topí. Ale na wc, kde je fakt jen záchod, to máme taky, o koupelně nemluvím. Tam je to /taky/ moc příjemný :-) Jen ve špajzce - místnost, kde jsou brambory, vody, vánoční ozdoby aj. :-D , samozřejmě není.
Odpovědět
Profilova fotka
@kata267 My máme technickou jakoby v jiné stavbě s garáží, tak tam máme radiátory, podlahovku ne. Topí se tam velmi málo. V obou koupelnách i WC mám podlahovku normálně + žebříky. Podlahovkou topíme jen v zimě cca tak od půlky listopadu. V přechodné období jaro, podzim topíme krbem.
Odpovědět
Profilova fotka
jestli mate moznost volby ,tak podlahove vytapeni ,neni nic prijemnejsiho jak teplo od podlahy,nevhodou bude asi pomalejsi zatop oproti radiatorum
Odpovědět
Profilova fotka
@kata267 Na WC máme taky podlahavku, i v koupelnách. V technické nemáme nic - je tam díky TČ a dalším zařízením teplo i bez topení. V garáži máme 2 radiátory, ale zatím jsme je ještě nezapli, pže i když venku bylo -16C, tak v garáži bylo 9C. Ale záleží, jak máte zaizolováno.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?