Usazenina ve WC míse - čím umýt?

Hezký den, poprosila bych o radu ohledně čištění WC. Při posledním úklidu jsem si všimla, že se na hraně vody v míse začíná dělat usazenina, prabděpodobně vodní kámen, viz foto, a nepovedlo se mi to zatím ničím odstranit. Nemáte někdo, prosím, podobnou zkušenost a nevíte, čím by to mohlo jít dolů? Vím, že to zatím nevypadá nijak katastrofálně, ale je to nové WC (bydlíme půl roku), tak je mi líto to takto nechat a nerada bych, aby se usazenina zvětšovala. Předem děkuji za případné rady.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od sajdlovat:

Hezký den, poprosila bych o radu ohledně čištění …
@sajdlovat savo a pak houbicku a cif a ručně. Máme to stejně. Bydlíme 9 měsíců a dělá se to co 3 měsíce. I když pravidelně myjeme a dáváme savo. Pak je třeba ručně vydrhnout. Na starém bytě to nedělalo a druhý zachod celkem v pohodě, tak nevím, zda je to frekvenci užívání tohoto. Bohužel.
Odpovědět
Zkuste ocet nebo savo. Nám se to dělá u levnější WC mísy, asi prostě nekvalitní povrch.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od artep1987:

@sajdlovat savo a pak houbicku a cif a ručně. Mám…
@artep1987 moc děkuji za rady, savo nyní doma nemám, ale cif ano, tak jsem hned šla vyzkoušet a opravdu pomohl.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od puhelin:

Zkuste ocet nebo savo. Nám se to dělá u levnější …
@puhelin děkuji za radu. Ocet jsem už zkoušela a právě nepomohl, savo nyní bohužel doma nemám. Ale vypadá to, že opravdu pomohl cif, jak bylo uvedeno v jiné odpovědi.
Odpovědět
Kupte wc cistic z DM drogerie.. modra flaska.. rozpusti opravdu vsechno a stoji par korun narozdil od konkurence..
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dawin:

Kupte wc cistic z DM drogerie.. modra flaska.. ro…
@dawin dekuji za tip. Tento cistic jsem jeste nemela, urcite vyzkousim.
Odpovědět
Coca colou sa čistia záchody dokonale, schválne to skúste, kým začnete odporovať.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od sajdlovat:

@puhelin děkuji za radu. Ocet jsem už zkoušela a …
@sajdlovat Ten ocet používám tak, ze ho nastříkám na perlan a přiložím na ten flek, aby ho rozpustil. Kamenec okolo baterie to bere skvěle.
Odpovědět
Fixinela
Odpovědět
Profilova fotka
Já ještě doporučím z dm práškový čistič na wc. V krabičce jsou čtyři sáčky. Nejlépe večer, po posledním použití wc, vysypat jeden pytlík do mísy, wc zavřít a nechat působit celou noc. Ráno ještě dočistit štětkou. Děláme cca jednou měsíčně a wc je jak nové. Jen se nelekněte, hrozně to pění a vypadá to, že to přeteče i z mísy 😂.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od sajdlovat:

Hezký den, poprosila bych o radu ohledně čištění …
@sajdlovat toto spolehlive odstrani kyselina solna-za par kc ji maji napr. v drogerii Teta. Staci trochu nalit, chviki nechat pusobit a pak zachodovou stetkou lehce vycistim. Pozor na oci pri tom. Pry jsou dobre vysledky i s cocacolou.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

Coca colou sa čistia záchody dokonale, schválne t…
@roman_ o tom uz jsem cetla, ale mam z toho celkem respekt, aby mi zachod nezustal cerny. Ale kdyby bylo nejhur, tak to zkusim.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od sajdlovat:

@roman_ o tom uz jsem cetla, ale mam z toho celke…
@sajdlovat Nezostane čierny, ani fľašky po cole nie sú čierne. Obsahuje veľa kyseliny fosforečnej. Inak všetky chemikálie, ktoré majú nejaký obchodý názov a predávajú sa v drogériách sa dajú zohnať výrazne lacnejšie, keď hľadáte podľa chemického názvu. Kyselina soľná (kyselina chlorovodíková, HCl), krtko (hydroxid sodný, NaOH), ocot (kyselina octová, dá sa zohnať vo vyšších koncentráciách ako v potravinách), kyselina citrónová (v prášku je aj potravinách). Zároveň platí, že vyššia teplota urýchľuje reakcie. Nasypete kyselinu citrónovú do kanvice a nič sa nestane. Ale necháte vodu zovrieť a vodný kameň je preč.
Odpovědět
Profilova fotka
Cif je k tomu dobrý, také se nám to dělalo na starém záchodě. A legrace, že záchod se čistil pravidelně a přesto se to stihlo udělat.
Odpovědět
Rozpustit kyselinu citronovou ve vodě, nalít do mísy (ne vařící, aby nepraskla), nasypat do toho trochu jedlé sody a nechat "vyšumět". Případně použít opakovaně. Vyhla bych se abrazivním prostředkům, jako např. Cif, který se tu radí, aby se povrch nepoškrábal. Pak by se to tam lépe usazovalo dál. Výborný na podobné rady je na Instragramu Úklid pro klid. Paní uklízí prakticky vše jen sodou, octem, kyselinou a peroxidem. Sleduju ji často. Dost mi to už v domácnosti pomohlo. V práci v pronajaté kanceláři máme 100x horší usazeniny nahoře, kde vytéká voda, po předchozích nájemcích, tam používám kyselinu solnou.
Odpovědět
Profilova fotka
Teď nedávno jsem četl i že tableta do myčky nádobí dokáže pomoci, že je třeba ji nechat rozpustit a pak jen kartáčem dočistit.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od snippe:

Teď nedávno jsem četl i že tableta do myčky nádob…
@snippe Jo, ty tablety dokážou zázraky prý. I to už jsem četl, že je do pračky dávají, i podlahy s nimi myjí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?