Chybějící projektová dokumentace domu na úřadech

Dobrý den, Při koupi domu řešíme následující problém - chybí projektová dokumentace domu z roku cca 1975 - dokumenty nebyly na katastrálním úřadě nalezeny. Tak mě zajímá, co z toho pro nás vyplývá - jestli tomu dobře rozumím, v tuto chvíli vlastně nikdo neví, jak by měl dům opravdu vypadat. Jediné, co mě napadá, tak zákres domu v katastrálních mapách, pokud jde o půdorys. Následně byla projektová dokumentace nalezena u jednoho z majitelů - ALE - dům se liší střechou - je rovná, na projektu šikmá + proti projektu původní majitel nepřistavěl WC tzn. tam chybí výklenek mimo stavbu budovy s wc. Řešíme přístavbu malé kotelny s komínem, jestli vzhledem k absenci oficiální dokumentace na úřadech vůbec řešit ohlášku/stavební povolení a kotelnu nepřistavět - jedna nejspíš černá přístavba - garáž, už tam stejně nejspíš je. A pokud by to bylo legálně, tak jaký postup by vlastně měl následovat - vzhledem k tomu, že nalezená dokumentace se stejně liší od současného vzhledu domu. díky
Odpovědět
Profilova fotka
@nemec A v katastru je stavba zapsaná? My jsme takto řešili vedlejší stavbu u starého RD, ke které jsme měli stavební povolení z r. 1980, ale nebyla zkolaudovaná ani zapsaná v katastru, stavební dokumentace chyběla. Museli jsme nechat u projektanta vypracovat pasport stavby (velmi zjednodušenou projektovou dokumentaci), to nám na stavebním úřadě ověřili, orazítkovali a pak na základě toho se zapsalo do katastru. Tak si myslím, že to bude hodně podobné. Ale konkrétní informaci by vám řekli spíš na vašem stavebním úřadě.
Odpovědět
Jednání na úřadech jsem si nechával až jako poslední možnost - přeci jen nemůžu jít na úřad s tím, jestli mají jak zjistit současný stav stavby a jestli kotelnu načerno, nebo dle úředního postupu :) ale vyřešila to za nás banka jak tak čtu úvěrovou smlouvu - Podmínky dalšího čerpání - (a) - doklady prokazující oprávnění provést stavební práce podle účelu Úvěru v souladu s příslušnými právními předpisy (např. stavební povolení, ohlášení stavby) jen doufám, že ten passport nebude desetitisícová položka :)
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme měli nezkolaudovanou stavbu na katastru, kolaudace zřejmě proběhla, ale doklady neměl nikdo, na stavebním úřadu byl projekt, který nesouhlasil se skutečností, dali nám dodatečnou kolaudaci a tím jsme zapsali i změnu na katastru :-. Plány od domu nemáme a už ani mít nebudem. :-|
Odpovědět
Nevím jestli založit nový příspěvek nebo ne, ale vložím si to sem - od RK jsme se dozvěděli, že na část pozemků chybějí nabývací listiny a RK podala žádost na katastr - je nějaký důvod ke stresu, nebo můžeme být klidní? v katastrálních mapách jsou vlastníky prodávající, tak jsem čekal, že se předloží jen kupní smlouvy.. každopádně mi přijde dost hloupý, že to RK začala řešit až v tuto chvíli, kdy ze strany prodávajících už mělo být vlastně všechno připraveno a ne v průběhu prodeje zjišťovat, kde jsou jaký zádrhely.. :) pokud jde o dokumentaci, tak s projektantem a vlastně s kýmkoliv dalším ohledně rekonstrukce budu cokoliv řešit až ve chvíli, kdy budeme vědět termín předání nemovitosti - začíná to svou leností sabotovat i mladoboleslavský katastr a celkem se nám to hezky natahuje :)
Odpovědět
@nemec : Už s tím jdu asi pozdě, ale přece odpovim. Na tohle budete potřebovat ten pasport stavby (otázka maximálně 10tis. Kč, ale spíš méně, podle velikosti baráku). Do něho se zakreslí stávající stav vašeho objektu. Po odevzdání na úřad si to někdo přijde zkontrolovat. Kouzlo pasportu je v tom, že když vám ho na úřadě podepíšou, tak se tím zároveň zlegalizuje vše, co bylo kdysi postaveno "na černo".
Odpovědět
Tak pozdě nejdete - celkem se to vleče a teprve dnes katastr dokončil zástavní právo. Takže nejsou pořád klíče = nedá se cokoliv řešit a zvát řemeslníci. těch cca 10k by bylo celkem potěšujících. v tuhle chvíli jsme tak trochu v pasti, protože odhadce zaznamenal stav před koupí a podmínkou poskytnutí hypotéky je, že pak si to znova projde a veškerý úpravy musí být udělaný legálně - tzn. na kotelnu s komínem nás projekt nemine, tam jsme zvědav, jak to bude probíhat - na celou stavbu vlatně budeme chtít ten passport (pokud se zlegalizuje i černá přístavba jedné místnosti - garáže, tím líp), ale na kotelnu počítám bude potřeba klasický projekt. To jsme zatím nepátral, až budou klíče, tak teprve projektanta a další firmy začneme oslovovat :) V čem ale nemáme jasno, tak chybějící nabývací listina - v tomto případě Rozhodnutí o dědictví - přitom je zvláštní, že číslo tohoto rozhodnutí je uvedeno ve smlouvě včetně roku, ale rozhodnutí není - tak nevím, kde RK číslo toho rozhodnutí vykouzlila. věc se má totiž tak, že kvůli bance jsou dvě smlouvy - 1. na dům a pozemky, které vezme banka do zástavy, tam nabývací listina je 2. smlouva na další pozemky včetně velké části zahrady, o které banka nemá zájem a platíme ze svého - tam chybí Rozhodnutí o dědictví polovičního podílníka. v katastru ale zanešená jako majitelka je + my máme kupní smlouvu = naše nabývací listina. tady si nejsem jistej dalším postupem - v RK zažádali na katastru o kopie - jen mi není jasný, co když se tam kopie ono Rozhodnutí o dědictví nenajde :) aby se nestalo, že budeme mít dům a ne přilehlou zahradu :D
Odpovědět
Tak nabývací listiny se nakonec vysvětlily, bordel měli na katastru a platí novější Rozhodnutí o dědictví, takže toto ok, protože to prodávající má :) Katastrální úřad Mladá Boleslav se činil takto - finální zápis proběhl k onomu 21.10. - Založení řízení 30.09.2011 Zaplombování 30.09.2011 Předání vkladu k aktualizaci 06.10.2011 Předání ke zpracování 17.10.2011 Změny navrženy 17.10.2011 Odsouhlasení budoucího stavu 21.10.2011 Trochu nám v tom dělá guláš banka, která si vzpomněla, že jí nestačí druhá ze smluv (ta na pozemky) bez ověřených podpisů, ale tu do zásoby ověřenou nemáme. Tzn. ještě musíme vyřešit, jestli bance bude stačit notářsky ověřená kopie, nebo naopak by tato jedna kopie stačila katastru.
Odpovědět
Nemáte někdo další zkušenost se ztrátou dokumentů (smluv) ze katastru? Podařilo se vám to nějak zdárně vyřešit?
Odpovědět
@vaveva Na stavebni urad se teprve chystam jsem zvedav zda probehne i legalizace cerne pristavby pouhym passportem :) projektant nam prijde az za 14 dnu. co jsem zvedav tak jak probehne pristavba kotelny a jaky papirovani to bude obnaset a jestli jim bude stacit jen passport domu a klasicka dokumentace pro kotelnu. doufam ze to papirovani nehodi desetitisice :) zkusenosti ostatnich taktez uvitam
Odpovědět
U nás se to bohužel týká ztráty dokumentů, které rušili zástavní a předkupní právo, takže teď tam je zapsané a jsem zvedavá co se dozvím na katastru.
Odpovědět
Tak jsem byl dnes na stavebním úřadě a - v případě přístavby např. kotelny (v našem případě) není vůbec zjednodušená dokumentace potřeba vypracovat, v projektu by byla jen kotelna + část zdi domu, na kterou by byla kotelna přilepena. po stavbě by se nechal vypracovat geometrický plán a přístavba by byla zanesena do katastru. pokud jde o černou přístavbu vedle domu, pak u takto staré budovy je třeba pouze geometrický plán + jestli jsem dobře pochopil, tak ze stavebního úřadu bude potřeba nějaký vyjádření, že tam ta stavba je a tím se přístavba legalizuje. zjednodušená dokumentace bude potřeba počítám ve chvíli, kdy budeme chtít dělat např. fasádu a bude třeba ohláška nebo stavební povolení. geometrický plán tedy necháme vypracovat až bude postavená kotelna a s tím zlegalizujeme i černou přístavbu - garáž. takže spokojenost, protože pro odhad pro banku tam najednou přibude ještě garáž :) - co jsem totiž koukal, tak v odhadu tato černá přístavba vůbec není zmíněna.
Odpovědět
U nás to dopadlo tak, že doklady, které měly být podkladem pro výmaz předkupního práva, nedodala paní notářka (ta tvrdí, že v tom má nepořádek katastr) a navíc také sepsala listinu pro zřeknutí se předkupního práva, kde uvedla výraz "nevyužívám předk.práva" a to se katastru nelíbí, ale že by to notářka nějak řešila nebo to alespoň majitelům, ze které to vyřizovala sdělila to ne......a to už to je asi 15 let co to mělo být vyřízeno......a při digitalizaci se to objevilo......takže se musí tyto dokumenty sehnat znovu. Ale pozitivní je, že nám alespoň řekli, co jim máme dodat aby to vymazali :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Navíc jsme se dozvěděli, že problém s touto notářkou jsme neměli jen my, sice pozdě ale přece. Takže pozor i na toto!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?