Daň z nemovitosti - máme platit?

Profilova fotka
Dobrý den, úplně na tohle téma tápu, tak bych se chtěla poinformovat ohledně daní. Loni jsme koupili na hypotéku pozemek, na kterém jsme postavili dům, ve kterém už sice bydlíme, ale nemáme ještě zkolaudováno. Takže dům není ještě ani v katastru. Pozemek je v KN uvedený jako orná půda. Chtěla jsem se zeptat, jaké daně máme teda platit? Vím, že už je sice pozdě, že daň z nemovitosti měla být podaná do konce ledna, ale tak to dopadá, když člověk v tomto oboru nic neví a samozřejmě mu to sám od sebe nikdo neřekne;-) díky za rady
Odpovědět
@motomischel Budete podávat přiznání k dani z nemovitosti podle stavu k 31.12.2014. Takže podle ploch tak, jak to máte ve stavebním povolení ( nebo podle souhlasu s ohlášením stavby). Další rok po kolaudaci a zápisu do katastru dáte nové přiznání, tam už budete mít uvedenou i stavbu a změní se metry pozemku.
Odpovědět
@motomischel zajdi na FÚ hned, mohli by ti prominout penále, zeptej se přímo na FÚ, většinou jsou ochotní a poradí, jak vyplnit přiznání. Vezmi si s sebou podklady, jako číslo a výměru pozemku, zastavěnou plochu, atd. + jak říká @asen , příští rok tam budeš muset znovu
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuju vám oboum moc za rady. Pošlu mojeho, ten je šikovný na takový ten výraz ala blbec a všechno umí dobře ukecat, tak snad budou shovívaví:-)
Odpovědět
Profilova fotka
chtěla jsem se zeptat ohledně daně z pozemku, jestli mi budete moci někdo poradit. V roce 2014 jsme koupili pozemek, zaplatili jsme daň, pak jsme pozemky ještě směňovali a upravovali, opět se platila daň a v roce 2014 jsme ještě pak část pozemku vyňali z půdního fondu. Měli jsme podat nové daňové přiznání a platit jinou daň? část jako ornou půdu a část jako místo k stavění? nebo máme počkat až jak postavíme dům, a až nás zapíší do katastru? moc, snad jsem to napsala nějak srozumitelně. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@motomischel Obávám se, že na ukecávání na úřadech mu to nepomůže. Ale ty sankce nejsou velký, 500 Kč?
Odpovědět
Mě se to tak stalo s bytem. Zapomnela jsem podat přiznání v lednu a podala až na jaře. Nic se nestalo,žádná pokuta,následující rok prisla normálně složenka ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici už jsme si tam volali a řekli nám, že v pohodě, jen ať se tam stavíme to vyplnit;-) a sankce žádné;-) tak zrovna vyplníme i daňové na sebe a budeme to mít jedním vrzem:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@motomischel Tak buďte rádi. Bohužel znám spoustu bab z úřadů, kde slitování nemají.
Odpovědět
Profilova fotka
@ivvulinka až vás zapíšou po stavbě do katastru si myslím mi platíme celou stavbu daň stejnou takže se to změní taky až po zapsání asi
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?