Daň z nemovitosti r. 2013. Zjistěte si, kde máte spisy

V minulém roce jsme prodali byt v HK,v HK jsem podala daň z převodu bytu. Na pozemku který vlastníme od r. 2O11 jsme postavili domek. Trvalé bydliště po kolaudaci máme od 1O/2O12.Nahlásila jsem změnu adresy písemně za sebe i manžela na Finančák v HK i v Jaroměři ještě v 1O/2O12.. Včera jsem podala dílčí daň z daně z nemovitosti na domek u Jaroměře.Dnes mě napadlo, že zavolám do HK na Finančák. Zda musím odhlásit i daň z nemovitosti bytu v HK.Připadalo mě to jako nesmysl sice, vždyť přece byt už od května nemáme a daň z převodu byla podána a zaplacena.Dozvěděla jsem se k mému překvapení, že musím podal i dílčí daň na zrušení bytu. a také že daň z nemovitosti již domečku musím podávat v Hradci, ikdyž už tam nemám trvalé bydliště.Takže vám radím, po mé zkušenosti, až budete podávat novou daň z nemovitosti zjistěte si, kde vlastně máte spisy. To je úřad co! Jaké máte zkušenosti vy?
Odpovědět
Profilova fotka
??? a platili jste za 2012 daň z nemovitosti (bytu) ? Pokud jo, byt už nemáte a je to provedený i na katastru, tak bych jim řekl sbohem. Co to je dílčí daň na zrušení bytu ???
Odpovědět
honzajs To právě také nevím jak to mám vyplnit. Tuhle informaci jsem dostala telefonicky, že musím podat daň z nemovitosti při prodeji bytu v r. 2012.Ano za r. 2012 jsme platili daň z nemovitosti za byt.ted chtěli Přiznání k dani z nemovitostí za zdaňovací období roku 2013 - né řádné, ale daňové přiznání dílčí.Asi to byla nějaká blbka, z kterou jsem tel. mluvila z fin. úřadu.Raději tam příští týden dojedu a pošlu je někam.
Odpovědět
@honzajs viz výše odpověď
Odpovědět
Já myslím, že pletete dohromady dvě daně. Daň z převodu nemovitostí se platí při prodeji nemovitosti. Platí ji prodávající a činí 4% (loni 3%) buď z prodejní, nebo odhadní ceny - platí se z té vyšší. Daň z nemovitosti platí každý, kdo vlastní nějakou nemovitost. Rozhodným dne je 1.1. Takže kdo je k tomuto dni vlastníkem, ten daň platí. Pokud člověk měl již jednou tuto daň přiznanou a nic se nezměnilo, přijde mu složenka z FÚ a do konce května musí daň zaplatit. Teď se myslím změnilo to, že člověku, který vlastní více nemovitostí na různých místech přijde již jen jedna složenka. Dřív je každý FÚ posílal zvlášť.
Odpovědět
@aneri53 Vypadáte,že tomu rozumíte :-) Můžu poprosit o radu? My jsme na základě kupní smlouvy uzavřené v listopadu 2012 prodali byt v OV. Do KN změnu provedli až teď v lednu, takže akorát řeším kdo bude platit daň na rok 2013? Mám FÚ nějak oznámit změnu majitele nebo stačí když podá nové přiznání nový majitel? Daň z převodu bychom snad měli platit ještě tu nižší když jsme návrh na vklad podali loni v listopadu.
Odpovědět
@kremrolka01 Rozhodující je datum vkladu na katastr. Je to uvedeno na kupní smlouvě, kterou Vám katastr . úřad vrátil.Pokud je tam uvedeno - vklad na katastr proveden dne .. .. 2012, tak daň z převodu budete platit ve výši 3 %, daň z nemovitosti za r. 2013 už bude platit nový vlastník (zde právě rozhoduje to, kdo byl vlasníkem k 1.1.) Ohledně změny majitele bych raději na FÚ zavolala a ujistila se, zda je vše v pořádku. :-)
Odpovědět
@aneri53 díky, právěže k 1.1. jsem pořád vlastník já, změnu vlastníka zapsali až někdy 4.1., tzn. že celou daň ještě platím já, i když bude téměř celý rok vlastníkem někdo jiný? to mi pak poměrnou část vrátí nebo jak se to dělá?
Odpovědět
@aneri53 tak už jsem to asi pochopila, já právě ještě smlouvy od katastru zpátky nemám, budou tam ležet 2 týdny a pak je teprve pošlou nicméně tedy platí, že oni sice vklad povolili až v lednu, ale kupující je vlastně majitelem jakoby už od listopadu, kdy byl podán návrh na vklad, tím pádem musí k 31.1. podat daňové přiznání a já oznámit, že jsem byt prodala a nic platit nebudu :-) díky moc
Odpovědět
Podávali jsme teď daň přiznání za pozemek, a ptala jsem se na byt, který v letošním roce prodáváme. A dostala jsem taky odpověď, že musíme za rok odhlásit na stejném úřadě. A na jiném dle trvalého bydliště přihlásit dům. Njn.
Odpovědět
a platí se dan z prodeje družstevního bytu?
Odpovědět
Profilova fotka
@marwen67 ne!
Odpovědět
@aneri53 Samozřejmě nepletu dvě daně. Neporozumělas. Ještě jednou zopakuji. Byt prodán v květnu 2012.Domek postaven 2012 i zkolaudován i zapsán v katastru nem. Daň z nemov. na r. 2013 podán na domek.Chtěj na mě ještě uvést v dani z nemovitosti,že už nemám byt.Nad tím se rozčiluji.Nechápu proč bych měla uvádět daň na něco co už nemám.Že to mohli poznat už z daně z převodu.Daň na byt letos už má platit nový majitel.A také se rozčiluji, že ač mám už 3. měsíc jinde trvalé bydliště. Veškeré moje dokumenty ohledně daní zaslali tam kde již nebydlím.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kremrolka01 dan z prodeje musíte zaplatit vždy..rok 2012 3% nebo rok 2013 4% pokud je OV , POV..počítá se z částky která je vyšší..odhadníXprodejní
Odpovědět
@marwen67 Ahoj, akorád jsem ti psala že ne.Pokud nemáš ve vlastnictví.
Odpovědět
Profilova fotka
@yvonahk pokud byt prodán v květnu, daň z nem. se platí rok napřed, již neplatíte... změnu bydliště je musíš kompletně nahhlásit ty..katastr, finančnák apod.pokud máš změnu jen na matrice..nebudou posílat na aktuál když nemáš změněno. Formulář na to, že nemám byt neexituje! Daň na nem. se podává vždy jen jednou, pak chodí autom, vyu. Nový vlastník když nepodá je to jeho problém.
Odpovědět
@lajlinka78 Je legrace, že změnu adresy jsem písemně nahlásila i na oba Finančáky.Úřad je úřad.Přesně si myslím, že žádný formulář na to že již nemám byt , x-) neexistuje.Bylo mě to jasné, že mě špatně inform. na Finančáku.
Odpovědět
Profilova fotka
zaplacením daně z prodeje nem. je to danné, víc bych se prodaným bytem nezaobírala... @yvonahk
Odpovědět
Profilova fotka
@yvonahk tedy pouze na písemnou výzvu Fú. to nelze ignorovat..
Odpovědět
Profilova fotka
@marwen67 neprodáváte totiž byt ale pouze družstevní práva...
Odpovědět
@yvonahk Jaroměř patří pod Královehradecký kraj, ne? Od nového roku totiž všechny spisy ohledně daně z nemovitosti byly přesunuty do jednoho místa = finanční úřad v krajském městě. ;-)
Odpovědět
Zde jsem našla článek, kde vysvětlují, jak to bude fungovat, či spíše už funguje: http://www.podnikatel.cz/clanky/vime-...
Odpovědět
Profilova fotka
@yvonahk Máš pravdu v tom, že je nutné se od daně z nemovitosti odhlásit. Otec na mě převáděl pozemek, podala jsem si daňové přiznání a myslela jsem, že tím to hasne a pak jsme se divili, že složenka přišla oběma. Ale už nevím, jak se pak odhlásil, jestli je nutný nějaký formulář nebo stačí sdělení, že už tu nemovitost nemáte, tak dan platit nebudete.
Odpovědět
@yvonahk Ještě jsem pročetla článek a pochopila to tak, že správcem daně bude krajský fú, ale územní pracoviště bylo určeno podle místa pobytu v roce 2012.... ať žijí změny :) dnes jsem byla na fú a u nás je to jednoduché, vše máme v jednom okresu, jak bydliště, tak nemovitost, tak není co řešit :)
Odpovědět
Prosím někoho o radu. Zdědili jsme byt v Mladé Boleslavi, ale bydlíme v Teplicích. Správně jsme vypočítali daňové přiznání pro finančák v MB. Na fú v Teplicích nám paní v podatelně řekla, že tam můžeme podat podat přiznání a oni že ho odešlou do Mladé Boleslavi (také nám orazítkovala kopii přiznání). Před chvílí volala jiná úřednice z teplického fú , že jsme přiznání měli poslat sami do Boleslavi a že budeme platit pokutu. ;-(
Odpovědět
Od daně z nemovitosti při prodeji je nutno se odhlásit do 31.ledna následujícího roku : Znění ustanovení § 13a odst. 8 zákona č. 338/1992Sb., o dani z nemovitostí: Přestane-li být fyzická nebo právnická osoba poplatníkem daně z nemovitostí proto, že v průběhu zdaňovacího období se změnila vlastnická nebo jiná práva ke všem nemovitostem v územním obvodu téhož správce daně, které u něho podléhaly dani z nemovitostí, nebo tyto nemovitosti zanikly, je povinen oznámit tuto skutečnost správci daně nejpozději do 31. ledna následujícího zdaňovacího období.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
trošku obnovím tuto diskusi, potřebovala bych poradit. Dnes ve Snídani s Novou probíhal rozhovor na téma daně z nemovitostí. Zcela jsem na ni zapomněla. Jak jsem tu ale četla... domek vlastníme od března/dubna, teď si nejsem 100% jistá, tohoto roku. Chápu dobře, že za letošní rok je daň zaplacena bývalým majitelem? Ale i tak bych asi měla podat daňové přiznání do konce května? Nebo ne? Popřípadě nemáte někde návod jak na to? Jsem na to hrozná lama a nechci něco podělat.
Odpovědět
@cherrytomato Daň je zaplacená. Vy jste určitě platili pouze daň z převodu nemovitosti, tím to pro vás letos končí. K dani z nemovitosti se přihlásíte až začátkem příštího roku.
Odpovědět
@flakac - uff.. děkuji moc!
Odpovědět
@cherrytomato Rozhodující je, kdo je vlastníkem k 1.1. Pokud jste koupili domek kdykoli po tomto datu, daň z nemovitosti je povinen zaplatit minulý vlastník. Vy až za rok 2014.
Odpovědět
Profilova fotka
@cherrytomato doplním jenom předchozí, k dani z nemovitostí se musíte"přiznat" do konce ledna 2014. Daň se pak platí do konce května, až dojde složenka z berňáku
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?