Daň z prijmu po prodeji nemovitosti

Ahojky, Prodali jsme nemovitost, ve které jsme ale nebydleli, tudíž bychom měli podat daň z příjmů na rozdíl částky, za kterou jsme ji koupili. Tento rozdíl chceme použít jako náš vklad do hypotéky, tak abychom se vlezli do roční lhůty, že peníze použijeme na naše bydlení. Rozhodli jsme se totiž pro výstavbu domu nového. Jakym způsobem jste toto dokládali na finančák? Již při prodeji jsme je informovali, že získané peníze použijeme na vlastní bydlení. Účetní mi teď sdílela zkušenost, že její kamarádka má na žádosti o hypotéku uvedenou tu sumu, kterou danit samozřejmě nechtěla, a prý to tak stačí. Nenasdilite mi ještě někdo svou zkušenost? Díky moc
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud jste ji vlastnili déle než 5 let danit nemusíte.
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett od roku 2021 už neplatí pravidlo 2 roky bydlet, 5 let vlastnit. Platí 2 roky bydlet, 10 let vlastnit (od roku 2021). Záleží, kdy byla nemovitost koupena. @angelyn roční lhůta není, ta lhůta je do konce příštího roku, kdy přišly peníze (je to 36 měsíců, něco před a něco po tom, kdy přišly peníze) Dobře to je rozepsáno například zde: https://www.remaxalfa.cz/dan-z-prijmu... Máte ohlašovací povinnost a následně po vás můžou chtít doklady, že peníze byly použity na bytovou potřebu.
Odpovědět
Nemůžete použít jen výdělek z prodeje, ale musíte pro uspokojení bytové potřeby použít celou částku,potom daníte co nebylo použito. Řešila jsem minulý týden na FÚ .
Odpovědět
Jelikož nám banka bude dělat asi problémy s čerpáním hypotéky, protože musíme vyčerpat nejdříve svoje peníze v určité výši a dle diskuzí počítá prostě rozpočet co byl v listopadu a nezajímá jí, kolik za to opravdu musíme platit teď, že to mega zdražilo, přemýšlíme, že prodáme náš družstevní byt. Jaké máte zkušenosti s prodejem družstevního bytu? Jsou vůbec prodejné? Byt "vlastním" od roku 10,5 roku. Nikdy jsem tam nebydlela a nemám tam trvalý pobyt. Bydlí tam nejdříve zadarmo, pak za symbolický příspěvek moje kamarádka. Anuita k převodu do osobního vlastnictví je asi 28 000 a je možnost tento rok o to požádat do konce dubna. Moje otázka : Potřebujeme prodat byt celkem za co nejvyšší možnou cenu a proto bychom rádi nějak využili , jak to udělat, abychom z toho neplatili daň z příjmu? Jak by to bylo v mém případě, když to bude v družstevním vlastnictví a jak, pokud to statu osobního vlastnictví získá v průběhu nabídky v červnu - 2 měsíce to pak trvá? Určitě vše bychom použili na stavbu domu a o to méně čerpali hypotéku, Pokuta co jsem koukala by pak byla 100 -150 000 a s tím se dá žít spíše, než že banka nerespektuje, že se zdražilo. Tak by čerpali hypošku až na konci a tak viděli, kolik by stačilo. Děkuji předem za zkušenosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@kotatko77 Osvobození od daně je v tomto případě po pěti letech vlastnictví, takže máte splněno.
Odpovědět
@kotatko77 řešila jsem letos pro daně a bohužel musím zaplatit daň 15% do cca 1,7 mio a nad se daní dokonce 23%. Podmínky se změnili loni a na finančním úřadě je to hrůza se něco dovědět (nemají nastudovaný nový zákon a celkově jsem měla smůlu na nekompetentní ženskou). Nakonec jsem kontaktovala daňového poradce. Jednoduše - nemovitost zakoupena před rokem 2021 a vlastněna 5 let (či trvalé bydliště 2 roky) se nedaní, nemovitost koupena po roce 2021 se musí vlastnit 10 let (či 2 trvalé bydliště) a nově možnost uplatnit, že peníze získané prodejem se vloží znovu do vlastní bytové potřeby a tedy osvobozeno od daně - poslední podmínka neplatí pro nemovitosti koupené před 2021. Pokud byt vlastníte 10,5 roku je příjem z prodeje osvobozen od daně.
Odpovědět
@angelyn jen upozornění na finančním úřadu a daňový poradce (taky jsem prodávala nemovitost v roce 2020, zakoupena 3 roky předtím, peníze vloženy do vlastního bydlení domu) mi oba shodně řekli, že se nedá uplatnit část zákona osvobození od daně při vložení příjmu z prodeje nemovitosti do nové bytové potřeby, protože se to vztahuje na domy zakoupené až v roce 2021. Tudíž se mám řídit starým zněním zákona.
Odpovědět
@artep1987 Nikde se napíše, že musíte mít v nemovitosti TRVALÉ bydliště, natož celé 2 roky. Není to tak specifikováno zákonem. Je na to veřejně dostupných několik právních rozborů. Pokud je nemovitost využívána jako bydliště bezprostředně před prodejem, zkracuje se časový test na dva roky. Možnost využití prostředků na uspokojení bytové potřeby není žádná novinka. Uplatňoval jsem dva roky zpět, doložil jsem v rámci přiznání smlouvu na nákup pozemku a stavbu domu, společně s čestným prohlášením, kde jsem popsal situaci.
Odpovědět
Asi jsem natvrdlá, vztahuje se to i na družstevní byt , v kterém nebydlím? NEbydlela jsem nikdy? Družstevníkem či vlastníkem - což vlastně nejsem, ale koupila jsem ho v roce 2011 v říjnu. TEdy , když ho nyní prodám a vše použiju na bydlení - tedy stavbu domu, jsem osvobozena od daně nebo ne? A třetí dotaz? Podařilo se někomu prodat i družstevní byt nebo je to na pytel při těch cenách? Koukala jsem, že v osobním vlastnictví se prodávají jen o kousek výše, ale aby někdo ty družstevní byty za ty částky co teď stojí chtěl, na ně se asi hypotéka nedává, jen na osobní ne? Mě tenkrát na něj půjčili jen 500 000, že jím nemohu ručit a zbytek jsem musela mít vlastní.
Odpovědět
První dva dotazy bych doporučila poptat se přímo na vašem finančním úřadě jak to bude, případně daňového poradce a nespolehat tady na rady. Přece jen to bude velká částka a případně pokuty budete platit vy. Družstevní byt se většinou prodává o něco levněji(řádech statisíců) než byt v osobním vlastnictví. Záleží i na velikosti 1-2kk jdou rychle na odbyt, větší byty kvůli vyššímu úroku se nyní prodej dost zpomalil. Malé byty hodně lidí kupuje na investici a platí hotově. Doporučuji kontaktovat realitní kancelář, ta vám vypočítá hodnotu bytu dle prodeje na trhu a zařídí i vše ostatní. Hodně realitních kanceláří ma i svého finančního a daňového poradce, tak vám pomůžou i s tou dani (mají to často jako součást služeb, ne jen právní zalezitosti)
Odpovědět
Profilova fotka
@kotatko77 Jak už jsem psal, ve vašem případě to je osvobozeno (1) Od daně se osvobozuje s) příjem z úplatného převodu podílu v obchodní korporaci s výjimkou příjmu z úplatného převodu cenného papíru, přesahuje-li doba mezi jeho nabytím a úplatným převodem dobu 5 let; doba 5 let mezi nabytím a úplatným převodem podílu se zkracuje o dobu, po kterou byl poplatník členem této obchodní korporace před přeměnou obchodní korporace, nebo o dobu, po kterou byl tento podíl prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele, v případě, že jde o úplatný převod podílu nabytého děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem; Neřešíte prodej nemovitosti, ale podílu v družstvu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?