Daň z prodeje družstevního bytu

Zobraz úvodní příspěvek
Dobrý den, mám dotaz. Matka prodává družstevní byt po babičce a řeší jestli bude muset platit daň z příjmu za byt. Co musí zaplatit když jí přijde na účet např. 1 milion? Daní se vůbec peníze za prodej z družstevního bytu? Děkuji v(V)ám za odpovědi
Odpovědět
1
2
@pavelll12 Působí na to na mě tak, že máš v daních trochu zmatek - viz. poslední poznámka. 1. Daň z nemovitosti - daň, kterou je povinen platit každý, kdo k 1.1. vlastní nějakou nemovitost. Její výši si každý spočítá, podá daň. přiznání a pak mu každý rok chodí složenka, daň je nutno zaplatit do konce května. U družstevních bytů logicky platí družstvo, t.j. vlastník. 2.Daň z nabytí nemovitosti - činí 4 % a platí zatím prodávající (návrh je, aby platil kupující) při úplatném převodu nemovitosti. U družstevních bytů se neplatí - vlastníkem je družstvo. 3.Daň z příjmu - ta se platí tehdy, když nejsou dodrženy podmínky pro osvobození. Platí se ve výši 15 % z rozdílu pořizovací a prodejní ceny. Osvobozeno je: u nemovitostí v osobním vlastnictví - buď pokud vlastníš nemovitost více jak 5 let, nebo pokud vlastníš nemovitost více jak 2 roky a měl jsi tam bydliště a pokud získané prostředky z prodeje použiješ na zajištění své bytové potřeby do 1 roku. u družstevního vlastnictví - tam je to stejné, ale nejsou tam ty 2 roky, mezi nabytím a převodem členských práv musí uplynout 5 let. Tyto tři daně si lidé často pletou, možná to není tvůj případ :-) , zjednodušeně jsem to napsala jen pro vysvětlení.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 Ještě chybí u osvobození nabytí z dědictví ;-)
Odpovědět
a jak je to prosim s dani z nabyti nemovitosti kdyz nemovitost kupuje fyzicka osoba a prodava firma (pravnicka osoba)?
Odpovědět
@slabici jasně, pokud se prodává zděděná nemovitost stačí, aby časový test splnil zemřelý.
Odpovědět
@akoinac Zatím, pokud mám informaci, neplatí, že od 1.4.2016 platí daň kupující. Vše zůstává při starém, tj. že daň z nabytí nemovitosti platí prodávající, kupující je ze zákona ručitelem. Takže ať kupuješ od fyzické nebo právnické osoby daň platí prodávající, ty jsi ručitelem.
Odpovědět
aneri53: Ahoj, v posledním příspěvku jsem to napsal špatně. Daň z nemovitosti se platí každý rok, to vím. Spletl jsem si to s daní z nabytí nemovitosti, ta je samozřejmě 4%. Chtěl jsem jen říct, že vím o více lidech, co nemovitosti tak dlouho nevlastnili a prodali i bez daně z příjmu. Jinak co se týče toho osvobození po prodeji nemovitosti v dědictví, tak ta platí pouze pro byt v OV, kde třeba babička bydlela více jak 5 let, tam se to převádí na dědice a může v klidu ihned prodat a vyhnout se dani z příjmu. U DB to nejde, bohužel. Tam je podmínka, že to člověk zdědí, vlastní 5 let a pak může prodat a nebo peníze použít na nákup jiné nemovitosti do 1 roku. Každopádně díky za upřesnění. Měl jsem v tom hokej. ;-)
Odpovědět
@aneri53 dekuji za informaci. kdo rozhoduje o tom zda to od 1.4.2016 bude nebo nebude platit?
Odpovědět
@akoinac Novela ještě neprošla celým legislativním procesem, od 1.4.2016 tedy platit nebude. JIž nyní je ale možno v kupní smlouvě dohodnout, že daň zaplatí kupující. My to tak např. při prodeji bytu měli - kupujícím se tak líbil, že nám to sami nabídli jako bonus, jen abychom jim byt nechali. :-)
Odpovědět
@aneri53 ok, s domom to teda musim stihnut nez to uzavru a s bytom mam teda este cas 8-) este raz dakujem.
Odpovědět
Již jako rozvedený jsem se v roce 2002 stal nájemcem družstevního bytu a tím i takto nabyl členská práva. Tyto členská práva jsem z určitých majetkových důvodů převedl v roce 2009 na mého syna, se kterým jsem v tomto bytě bydleli jen my dva společně. Tato členská práva převedl na mě syn zpět před dvěma lety a z bytu se odstěhoval do vlastního baráčku. A zde je prosím můj dotaz : Předmětný byt chci prodat, ale členská práva mám za poslední dobu jen dva roky. Abych nemusel platit daň z příjmu, kde pokud tomu dobře rozumím,musím tato ČP mít 5 let, je možno do konečného součtu počítat bez problému roky od syna nebo dokonce roky po roce 2002 kde byla ČP napsána na mě?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?