Daňové přiznání z příjmu fyzických osob vs. nevlastní dcera a matka na rodičovské

Profilova fotka
Dobrý den, má někdo zkušenosti z daňovým přiznáním FO. Manželka pobírá pouze rodičovský příspěvek. Tam je mi to s odpočty jasné. Ale lze uplatnit i nějaký odpočet na její dceru z prvního manželství? A pokud ano, tak co je pro to zapotřebí? Děkuji za rady :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kossakowski1980 lze uplatnit daňové zvýhodnění na dítě druhého z manželů, pokud ho nepobírá nikdo jiný.. stačit by mělo prohlášení manželky, že ona zvýhodnění neuplatňuje a že se jedná o dítě ve společně hospodařící domácnosti..
Odpovědět
Profilova fotka
@kossakowski1980 třeba tady https://www.aktualne.cz/wiki/finance/... Pokud nemá příjmy nad 66.000, tak je jí to stejně k ničemu
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba děkuji za link. Chápu tedy správně, že ona má smůlu, protože si nevydělala 66k a já taky, protože byť je dítě nezletilé ( nevlastní ) a žije ve společné domácnosti, ´´ živím ´´ ho tak nejsme defacto v právním vztahu? A nezachrání to ani čestné prohlášení manželky, že ona ani nikdo jiný si slevu na dítě neuplatňuje. Takže můžu uplatnit slevu pouze na ´´ druhou´´ vlastní dceru.
Odpovědět
Profilova fotka
@kossakowski1980 pokud náhodou neměla příjmy z pronájmu a nebo příjmy z kapitálového majetku v potřebné výši, tak smůla
Odpovědět
@kossakowski1980 Pokud žijete ve společné domácnosti a jste manželé, slevu si můžete uplatnit na obě děti. Na manželku si můžete uplatnit slevu v případě, že s Vámi žila ve spol. domácnosti a její vlastní příjmy nepřesáhly 68 tis. Kč. Rodičák se do toho nepočítá.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 děkuji
Odpovědět
@kossakowski1980 Úplně v pohodě. Odečítám pravidelně každý měsíc a v daňovém přiznání uvádím oba nevlastní syny. Jsou svěřeni do péče manželky a ta je na rodičáku, tedy odečítám já
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?