Odhad

Ahoj, jak dlouho jste čekali na vyhodnocení odhadu nemovitosti? Chceme kupovat RD a majitelé si tento týden pozvou odhadce, aby nám řekli cenu. Jak dlouho může trvat, než bude odhad hotový? Jsme jako na trní.
Odpovědět
Většinou 2 dny. 2x na druhý den, 2x jsme čekali 3 dny.
Odpovědět
@norikakaa Dekuji. 🙂 Tak snad se dockame brzy.
Odpovědět
@myskamisicka Odhadce by jste si měli pozvat vy z banky, která vám to má financovat. Odhad se totiž platí, stojí většinou 4-5tis. Jinak záleží, jak se domluvíte. Odhadce přijde, nafotí, zmapuje si terén, udělá odhad, ten se posílá ještě výše na supervizi. Pokud je tam shoda, tak se to pustí. Ale nikdy se ten odhad nedostane klientům. Vždycky poradci v bance, který vám dělá úvěr. Mě se to totiž moc nezdá že si na vlastní náklady nechají udělat odhad a ještě ho budou mít k dispozici. Přesnou cenu vám řekne jedině odhadce z banky. Ten z realitky vám taky řekne cenu, ale ta se od té, kterou pak určí odhadce z banky může lišit a to pro vás pak může být hodně podstatná změna. Ono to totiž funguje tak, že ten odhad si platíte vy, ale je pro banku, aby podle něj určila, kolik vám vlastně půjčí. Tedy je ve vašem zájmu si ho zaplatit a ten poradce vám potom spočítá hypotéku. Ale odhad vám nedá, ani neukáže.
Odpovědět
@cankikris Odhad nám banka (potažmo odhadce) dělal několikrát (10 let hypotéka, refinancování několikrát, 2 domy) a vždy nám ho dali a zároveň poslali do banky. Vždy. Pokid majitelé domů chtějí(a jento zřejmě tento případ), pozvou si odhadce(ale ano, není to příliš časté), zaplatí 5000 například a mají jistotu, kolik mohou za dům chtít peněz. Častěji ale prodejní cenu určuje realitní agent. A samozřejmě, pokud bude žádat @myskamysicka o hypotéku, bude si muset opět pozvat na své náklady odhadce pro banku. Ale to je úplně něco jiného.
Odpovědět
@cankikris Není to přes realitku, jednáme s majiteli, známe se s nimi. 😉 A ano, odhadce z banky tam půjde, pokud to budeme chtít koupit a vzít si hypotéku. Teď tam jde odhadce jen proto, aby majitelům řekl hodnotu a oni se podle toho rozhodnou, za kolik dům prodaj. My se pak podle toho rozhodneme, jestli dům koupíme nebo ne.
Odpovědět
@cankikris Jinak když jsme s rodiči kupovali dům, odhad nám byl normálně sdělen, takže to, že nám ho neukážou, je hloupost.
Odpovědět
@myskamisicka jakože odhadce vám udělá nástřel jen tak zadarmo? To je trošku divné a hodně nestandartní 🙂 Odhad vám určitě nikdo neposlal, to nemohl. Maximálně vám řekli částku, na kterou byl odhadnutý. To ano, ale odhad jako takový, vyhotovený, se dělá přes supervizi, nedělá to jeden člověk ale musí se jich více shodnout a platí se. Odhadce tam určitě nepůjde "jen tak" říct, no, to může stát milion třistatisíc (příklad) protože pokud odhadne dům, tak se ta cena stejně může na supervizi změnit - supervizor nemusí s tím, co tam on napsal souhlasit a mnohdy se to liší, např. jsem zažila i o 300tis.. Pokud by na supervizi šel na posouzení hned, musí to být oficiálně přes poradce z banky 🙂 Vím, že to tak je, protože v tomhle pracuji 😉 Nejrozumnější je si zjistit v bance, na jak vysokou hypotéku dosáhnete a řešit tu nemovitost přímo, nechat si zpracovat odhad a potom podle toho odhadu vám teprve banka řekne, kolik vám půjčí. Bohužel jak se čekalo že úrokové sazby poletí dolů, není to pravda. Zůstávají stejné, přestože čnb zmírnila podmínky a snížila sazbu pro poskytování hypoték. Banky se tím chrání a kdyby čnb úrokovou sazbu nesnížila, tak by banky naopak zvyšovaly úroky. Proto si myslím, že je ted stěžejní řešit přímo v konkrétní bance co a jak a s konkrétní nemovitostí. Jako upřímně, odhad od oka je vám v téhle situaci k ničemu, pokud by měl být zpracovaný řádně, tak pochybuji že ho majitelé jen tak zaplatí a vy pak řeknete že nekupujete. A oni zahučeli 5 tisíc. Odhady nemovitostí dělají i realitní specialisti, i když neprobíhá prodej přes realitní kancelář. Například když se jedná o dědické řízení, nebo v případě plánovaného prodeje. (my jsme takto při dědickém řízení postupovali a za mnohem nižší poplatek - zpravidla do 1000,-kč dostanete nějakou cenu..ale to není posudek znalce. Zjistěte si, jaký odhadce jim ten odhad má dělat a pokud je bankovní, chtějte vědět ze které banky byl podnět pro zpracování odhadu (znalci jsou externí). Pokud je to nějaký jiný odhadce, dejte si pozor a nechte si raději zpracovat odhad sami v bance, kde chcete financovat koupi. At se vám pak nestane (jako spoustě lidí, kterým jsem řešila podobnou situaci), že podepíšete rezervaci, zjistíte, že odhad byl hodně mimo a odhadce z banky pak přijde a řekne no ta cena je taková a taková...a vám pak budou chybět zdroje na dofinancování, protože banka vám nepůjčí tolik, kolik potřebujete, přijdete o rezervaci atp.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud odhad platíte je Váš. Pokud ho dělá banka v ceně hypotéky nemusíte ho vidět. Ale to jsou 2 různé odhady, dvě různé akce. Ten na který čekáte jsem měla u bytu rychle. Pár pracovních dnů. Záleží na vytížení konkrétního odhadce, ať se známí zeptají řekne jim to. Ten bankovní máme vždy obratem, do dvou dnů (ať už to byl pozemek, byt nebo teď postup výstavby).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?