Vodárny po mě vymáhají dluh, který způsobila dcera

Profilova fotka
Doufám že se mi podaří sepsat můj problém nějak srozumitelně. Mám dům kde bydlela dcera s rodinou. V březnu se odstěhovali a voda se převedla na mou osobu. Vodárny provedli vyúčtování a jelikož dcera neplatila zálohy tak vznikl dluh. Dluh byl vymahaný po dceři ta neuhradila a teď chtějí vodárny platbu po mě jako po majitelce nemovitosti. Dnes mě kontaktovala paní že do dvou dnů musím zaplatit jinak budeme bez vody. V současné době tam bydlí druhá dcera takže bez vody opravdu zůstat nemůžeme. Vodárny tvrdí že mi byl zaslán dopis s upomínkou na moji stálou adresu ale mě nic nepřišlo. Takže jsem o dluhu ani nevěděla. Na zaplacení dluhu teď nemám a hlavně v takové rychlosti. Dnes jsem se o dluhu teprve dozvěděla. Jak se můžu bránit ? poraďte prosím
Odpovědět
Ideální je zajít tam osobně a zkusit to probrat přímo s tím, kdo to má na starost. Vysvětlit situaci a zkusit se dohodnout. Třeba tak, že část zaplatíte teď za to, že vám vodu nevypnou a zbytek do nějakého termínu. Po telefonu je to většinou komunikace k ničemu. Nevím co máte za vodárnu, ale u té naší se osobně nechá vyřídit všelicos.
Odpovědět
Profilova fotka
Paní která to má na starost byla i do telefonu dost nepříjemná a mlela pořád svou že jsem byla písemně vyzvána k úhradě. A jiná možnost než do dvou dnů uhradit není. Takže asi ani na pobočce nic nevymyslím.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak třeba ti alespoň ukáže (nebo neukáže) doručenku nebo podací lístek od toho tvrzeného dopisu.. Myslím, že když požádáš písmeně o splátky a něco uhradíš rovnou, tak ti snad vyhoví
Odpovědět
Profilova fotka
jak chcete poradit, když hned první radu odmítnete? V první řadě je, jít tam osobně a vyřešit to, nechat si ukázat tu doručenku, atd... vysvětlit to.
Odpovědět
Já vím, proto jsem radil osobní návštěvu. Ten telefon je hodně neosobní, volala ona vám, takže vlastně z vaší strany zájem 0 - z jejího pohledu. Když přijdete osobně, tak je vidět, že chcete věc řešit, popovídáte si s ní jako s člověkem, v klidu, třeba to přijme. Mluvím z vlastních zkušeností - po telefonu se toho moc vyřídit nedá. Prostě bych to zkusil. Za zkoušku nic nedáte a vlastně imho ani nic víc nezmůžete. Když to nezabere, můžete chtít vědět podací číslo a ověřit si to. Jenže otázka je, zda mají povinnost vám něco dokazovat. Máslo máte na hlavě vy, idkyž ne vlastním zaviněním. Podobné je to s půjkou v bance - když nemáte peníze na splátky, ale projevíte ochotu splácet, lze si domluvit individuální podmínky. Prostě cesta nejmenšího odporu pro obě zúčastněné strany.
Odpovědět
Profilova fotka
Rady rozhodně neodmítám jsem vděčná za všechny připomínky. Bohužel bydlím dost daleko a do dvou dnů se na pobočku kvůli práci nedostanu takže osobní návštěva asi vážně nepadá v úvahu.
Odpovědět
Profilova fotka
@pechi.romi Tak si tu návštěvu zkuste minimálně sjednat. S tím, že máte zájem na řešení problému a chcete domluvit splátkový kalendář. Pro ně je to výhodnější a levnější varianta, než to řešit třeba nějakým návrhem na exekuci.
Odpovědět
@pechi.romi nebo si prostě vezměte v práci den dovolené. Kdyby mi teklo do bot, tak bych udelal cokoliv, jen aby mi tu vodu nevypnuli. Řeknu to teď škaredě, ale přestaňte přemýšlet nad tím, proč to nejde a začněte uvažovat, co vy můžete maximálně udělat pro to, aby to šlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@pechi.romi tohle je o preferencích. Když vám teče do bot, mají vám odstřihnout vodu a nejspíš to pošlou na exekuci, tak by jste si měla asi v první řadě domluvit volno v práci (ikdyby neplacené). A jít to vyřešit.
Odpovědět
@chris_n na exekuci nic poslat nemůžou, nebyl soud. Taky je zvláštní, že když smlouvu o dodávce vody podepisovala dcera a dluh chtějí po matce. Jinak souhlas - jít na úřad, nechat si ukázat dodejku, hezky poprosit o splátkový kalendář.
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname dobrá, tak to nejdřív pošlou na soud. Je tam více divných věcí... ale nejvíc mě zaráží přístup paní. Radši budu dřepět v práci a nevědět, co dál. Nez si vzít i neplacené volno a vyřešit to.
Odpovědět
Profilova fotka
požádejte o splátkový kalendář..a nezodpovědné dceři naflákat na to vzadu...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Koukám že se radí všem dobře ale všechno se nedá řešit tak jak píšete. Jsem opravdu vděčná za vaše rady ale práci mám takovou kde si prostě volno vzít nemůžu i kdyby trakaře padali tak mi volno nedají ať placené nebo neplacené. Dopis prý posílali a není jejich povinnost mi ukázat dodejku. (taky proto že tyto dopisy mi nikdy nepřišli doporučene ale jako obyčejné psaní) Každopádně jsem to už vyřešila a ač byla paní hodně nepříjemná tak na ní platila jen výhružka že chci komunikovat jen s jejím nadřízeným. nakonec prodloužila splatnost o dva týdny.
Odpovědět
@pechi.romi Mě vůbec nepřekvapuje zmatek s odeslanými dopisy. Žádali jsme o vyjádření k možnosti připojení vody pro parcelu, kterou jsme koupili v úplně jiném KÚ než máme trvalé bydliště a vyjádření přišlo na jiného rodinného příslušníka s jiným křestním jménem, se stejným trvalým bydlištěm, jako je naše...
Odpovědět
Můžu vědět, na základě čeho požadují platbu po vás a dokonce vám chtějí vypnout vodu? Vy jste něco připodepisovala nebo povolovala? Nějak nechápu, jak jste vy k tomu zavázaná. Měli by dát exekuci na dceru. Pokud tam vznikl dluh už převodu na vás, to vás o tom neinformovali? To, že nechápu, jak dcera může udělat dluh, neřešit to a nechat do toho spadnout rodiče, nechám stranou.
Odpovědět
Profilova fotka
@kamilape Vodárny stále tvrdili že já žádný dluh jako majitelka nemovitosti a nový odběratel nemám a že se pohledávka potáhne s dcerou. Holt když zjistili že dcera na tyto věci kašlou tak šli po nás. Jim je ve výsledku jedno kdo dluh zaplatí hlavně že je to uhrazené. Jen stručné info : Dcera si prostě našla přítele který ji úplně pobláznil hlavu a zamotal ji i sebe do neuvěřitelných lží a dluhů ale komu není rady tomu není pomoci. Dnes jsem dluh už uhradila asi mě někdo nahoře má rád a penízky přišli o měsíc dříve.
Odpovědět
@pechi.romi Tak to s dcerou přeji hodně sil a aby dostala brzy rozum. Ach ti chlapi :) Jinak si opravdu myslím, že vás jen strašili, že na to právní nárok nemají. Ale nečetla jsem jejich všeobecné smluvní podmínky (tam však těžko zavážou třetí osobu) nebo zda jste jim něco nepodepsala při převodu na vás. S dcerou bych to řešila, zkuste je s přítelem nechat třeba podepsat uznání dluhu... Vím, že je to těžký, ale nemělo by jim to lehce procházet.
Odpovědět
@kamilape Samozřejmě že na to nemají právní nárok...To je jako ukradnout v pekárně rohlík a chtít jej zaplatit po tom, kdo stál za mnou v řadě.
Odpovědět
Profilova fotka
Také si myslím že jsme byli v právu ale riskujte odpojení vody zvlášť v tomhle vedru
Odpovědět
@pechi.romi dceri bych pekne vycinila at se srovna a ze dluh po ni budete pozadovat min. ve splatkach, abyste priste neresila to same s elektrarnou. Kdo si co nadrobi, at si to taky sezere...
Odpovědět
Profilova fotka
i když je již vyřešeno, třeba stojí za zmínku následující fakt : Je-li smlouva o odběru vody stará, tj. možná víc než 15 let, ale spíš ještě víc, možná mohl udělat smlouvu s vodárnou kdokoli. Teď (= těch 15 - 30 let) je to ale tak, že vodárna s nikým jiným, než s majitelem nemovitosti smlouvu neuzavře. Dělá se to tak, že majitel a uživatel (nájemník, dcera ...) jdou spolu na vodárnu, podepíšou smlouvu, kde stranami jsou vodárna a majitel, a voda se fakturuje uživateli. Smlouva je s majitelem - právě proto, aby se vodárna vyhnula problémům s lidmi, kterým evtl. není co vzít a mohla se hojit na majiteli. Mají to také ve svých všeobecných podmínkách. Když se zamyslíte, tak ani vlastníci bytů nemají vlastní smlouvy s vodárnou, smlouva je vždy na celý dům, a pokud není družstvo nebo něco podobného, smlouva se uzavírá se správcovskou organizací.
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 tak asi máme jiné vodárny jsme u čevaku ale dcera měla vodu psanou na sebe a to si ji přihlašovala asi tak před 5-6 lety. A bez problémů. Ale je pravda že když byl nějaký dluh který dcera nehradila tak mi volali jako majitelce odběrného místa.
Odpovědět
Profilova fotka
@marcinek ono je to trochu složité chtějte peníze po někom kdo je zadlužený skoro ve řádech sta tísíců. A stejně je nemá jedině by jsem ji musela chytnout pod krkem a vymlátit to z ní a to vážně dělat nebudu.
Odpovědět
@pechi.romi no tak kdyz to necha nekdo dojit tak daleko, tak to uz tezko se da neco delat.Nezavidim teda...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?