Záloha v r. 2013, doplatek v r. 2014. Z čeho platím 21%?

Poraďte, prosím, jak je to s nově zavedenou 21% DPH a se smlouvou o smlouvě budoucí na stavební parcelu? Pokud se v roce 2013 podepíše s developerem smlouva o sml. budoucí na stavební parcelu, složí se nějaká záloha a pak následně v roce 2014 (po kolaudaci ZTV) se podepíše kupní smlouva a doplatí se zbytek ceny pozemku, jake to bude s placením 21% DPH, když je toto platné až od 1.1.2014? Bude se DPH platit za celou částku parcely, nebo jen za tu část, která byla zaplacena až v roce 2014? Je mi jasný, že to bude muset platit developer, ale díky nově zavedené DPH by se tedy zvedla cena pozemku o 21%, což jsou řádově statisíce :-( Děkuji moc za jakoukoliv reakci!
Odpovědět
to je otázka asi spíše na daňaře, který už to nastudoval, ale podle toho, co píšou, se DPH účtuje v okamžiku zaplacení a podle mne, pokud nezaplatíte celou částku letos, jedná se o zaplacení zálohy a dph se vystaví v okamžiku doplacení v roce 2014, tedy dle mne za celou částku :(
Odpovědět
Profilova fotka
není-li na to přímo zákonem stanovená nějaká výjimka (o které nevím), tak DPH se řídí datem uskutečnění zdanitelného plnění. Tímto datem se rozumí vystavení faktury nebo dodání (zboží, peněz ...), a to podle toho, co nastane dřív. Takže když se zvládneš dohodnout, aby ti fakturu vystavili s letošním datem, tak to bude podle letošních pravidel, i když to budeš doplácet až v příštím roce. Můžeš ale narazit na problém ze strany prodávajícího. Jestli to není firma s daňovým poradcem, může být po..... z obav z berňáku, a tak by mohli spekulovat z neznalosti, nebo naopak z vychytralosti - tobě mohou říci, že je to DPH a sami si zvednou marži.
Odpovědět
tak jsem se dívala na úpravu zákona o DPH k 1.1.2014 a v par. 21 nedošlo k žádné zásadní změně, takže uskutečněním zdanitelného plnění je den předání k užívání nebo den, kdy je doručeno oznámení o zápisu vkladu. Takže zaplacení části ceny letos vám nepomůže. to, co píší na netu, že lidi rychle platí ještě letos, se zřejmě týká jen již dokončených bytů, které mohou předat k užívání.
Odpovědět
Profilova fotka
pokud budeš platit nějaké zálohy, tak DPH se bude vztahovat na ty zálohy, pokud zaplatíš ještě něco do konce roku 2013, bude to za stávajících podmínek, doplatek v roce 2014, tak tam už bude 21% DPH. Když jsem kupovala byt, tak splátky ve 2012 byly se 14% a v roce 2013 přepočetly jen zbytek, který jsem neměla doplacený a tam uplatnili 15%. Systém odvodu DPH ze splátek funguje asi od roku 2004, pokud nezměnili tento systém, tak budeš mít vyšší DPH jen na částku, kterou budeš platit v 2014.
Odpovědět
Na jiném fóru jsem dostal odpověď: Pro zdanění je rozhodující termín zdanitelného plnění: Při převodu nemovitosti se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné dnem předání nemovitosti nabyvateli do užívání nebo dnem doručení listiny, ve které je uvedeno datum právních účinků vkladu do katastru nemovitostí nebo dnem zápisu změny vlastnického práva, a to tím dnem, který nastane dříve. Tedy kdy se podepíše smlouva případně, kdy se nemovitost uhraní není rozhodné.
Odpovědět
Profilova fotka
to by ale bylo v případě, že budeš platit vše najednou, jakoby developer vystavil fakturu za celý pozemek, pak je jedno, kdy ji zaplatíš, pokud máš s developerem dohodnuté ve smlouvě splátky, tak to normálně funguje jako zálohová faktura a ta se vždy vystavuje s tím DPH, které je zrovna dané. Taky záleží na formulaci smlouvy o smlouvě budoucí, já tam měla odstavec o tom, že jsem si vědoma možné změny DPH a její dopad na neuhrazenou část v dalším roce... Ovšem nejjednodušší by bylo obrátit se přímo na developera.
Odpovědět
@happik už jsi to u prodávajícího zjistil? myslím, že je to tak, jak píše petulezzz.... pokud to máš uvedeno jako splátky, pak je to včetně dph.. takže pak pokud by zbyl jen malý doplatek na příští rok, vyšší dph by se vztahovala jen na tu poslední splátku v příštím roce. musí to být splátky..
Odpovědět
Ještě to developer řeší, tento týden se uvidí - každopádně ještě jsem nic neplatil, takeže uvidíme, jak se to vymyslí. D8m vědět ...
Odpovědět
Tady na tomto odkazu by mělo být všechno ohledně nově zavedené DPH na pozemky. http://www.finance.cz/zpravy/finance/... Doporučuji i přečíst oficiální vyjádření ze strany Generálního finančního ředitelství: http://www.financnisprava.cz/assets/c....
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?