Odpověď na příspěvek od martin_s:
Mám cca 350m2 a ještě mi někde prostor schází, tě… @martin_s Spotřeba 1,8 MWh/rok je parádní, zejména když používáte tepelné čerpadlo země-voda.Odpověď na příspěvek od david332:
@martin_s Spotřeba 1,8 MWh/rok je parádní, zejmén… @david332 To byl nějaký pokus o reklamu nebo? 😁Odpověď na příspěvek od david332:
Ahojte, zajímalo by mě, jestli je tu někdo, kdo b… @david332 my máme přes 400. A jak se bydlí? Když to přeženu, tak skoro stejně jak v 1+kk.... Já už jsem si na bydlenní vyzkoušela snad všechno ( jeden pokoj pro 2, 1+kk, 3+1, a 2x dům) a nikde to není horší ani lepší. Spíš záleží na tom, s kým bydlíš a jaké máš sousedy. Ale co se týká plochy, tak kdybysme stavěli, tak nikdy nepostavíme tak velký dům - nezaplatili bysme ho. Kupovali jsme ho asi před 10 lety a byl za cenu dnešní garsonky v Praze nebo Brně (ne luxusní - prostě normální střed). Tenkrát se mi ta cena zdála šílená. Dneska bysme za to nepořídili skoro ani ten pozemek pod barákem. Náklady na vytápění jsou sice vyšší, ale nic co by normálního člověka položilo. Babička ve starém baráku o 3 místnostech platí víc. Co se týká uklizení, tak to není taky žádná hrůza - nemáme lapače prachu a vytírá a vysává robot. Bez toho bych si teda život už moc nedokázala představit (ušetří moc času a práce). Jako hlavní výhodu vidím v tom, že má většina věcí svoje místo. Např. žehlící prkno. Nesnášela jsem ho pořád vydělávat a skládat a přenášet prádlo. To jsem si to žehlení kolikrát rozmyslela. Teď klidně vyžehlím jednu věc, protože mě stačí akorát zapnout žehličku do zásuvky...Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:
350m2 zhruba, patro, stavba 1999-2010. Celkem 2 … @vladimir_sacha nepřemýšlel jsi, že něco uděláš s tou spotřebou? Mně osobně přijde 12 000,- měsíčně šílené. Kdybys jenom vyměnil elektrokotel za čerpadlo, tak ti to může uspořit minimálně 1/2 spotřeby - tj. za 2-3 roky se ti to zaplatí a pak jenom šetříš.... (je to jenom odhad - v tvém případě to bude určitě ještě víc, ale nevím kolik z té spotřeby jde na topení)Odpověď na příspěvek od kekita:
@vladimir_sacha nepřemýšlel jsi, že něco uděláš s… @kekita 12 000 je včetně jističe který stojí 1500 korun měsíčně, takže tak a nakonec vrací třeba 15 - 20 000 po vyúčtování takže to není tak hrozné. Na běh domu padne okolo 4MWh ročně, zbytek topení. TČ je hezké ale vrt nemáme konektor nepřipadá takže jen vzduch voda což je malá účinnostOdpověď na příspěvek od vladimir_sacha:
@kekita 12 000 je včetně jističe který stojí 150… @vladimir_sacha nejnovější čerpadla s propanem (R290) mají SCOP 4-5 a teplotu vody až 75°C. I kdyby jsi počítal s poměrem 1:3, tak místo 12MWh za topení propálíš jen 4.... A zároveň si můžeš v pohodě snížit jistič, takže ušetříš dalších 12 000,- ročně. Na netu máš spoustu kalkulaček, tak si to do nich naházej.Odpověď na příspěvek od david332:
Ahojte, zajímalo by mě, jestli je tu někdo, kdo b… @david332 já bych tam viděl jako velkou nevýhodu to vytápění i když je pravda že zas nepotřebuješ vysloveně vytápět komplet celý dům a všude. a další nevýhoda je uklízení :-DOdpověď na příspěvek od patkin:
@david332 já bych tam viděl jako velkou nevýhodu … @patkin Ono spíš záleží na tvaru. Takový čtverec ve 3 podlažích o 400 m2 plochy na tom může být podobně nebo i lépe jak 200m2 bungalov do U.Odpověď na příspěvek od zden77:
@david332 To byl nějaký pokus o reklamu nebo? 😁 @zden77 Ne 😅Odpověď na příspěvek od ktz:
My jsme bydleli v tak velkem dome.. spodek cca 20… @ktz děkujiOdpověď na příspěvek od kekita:
@david332 my máme přes 400. A jak se bydlí? Když … @kekita děkujiOdpověď na příspěvek od vladimir_sacha:
350m2 zhruba, patro, stavba 1999-2010. Celkem 2 … @vladimir_sacha děkujiOdpověď na příspěvek od patkin:
@david332 já bych tam viděl jako velkou nevýhodu … @patkin Vytápí se celý, jedině v garáži (dílně), která je součást o rozměrech skoro 50m2 je tak 16C +-, to je prostupem tepla ze zdí z domu. Jo zapomněl jsem, doma při topení elektrokotlem je 21,5 - 22,5, teplota kdy zapne a vypne termostat.. V celém domě podlahovka plus v patře podlahovka a radiátory. A je to ve stropě v patře šikminy, 20cm vaty, ještě z části v sedlové střeše je půda 180cm vysoká a 3,5m široká, kde je 5cm EPS mezi trámy. Zdi Citherm/Porotherm 40 - 44cm plus 50mm EPS a dvojskla EURO 68 okna, podlaha 4 - 5cm EPSOdpověď na příspěvek od kekita:
@vladimir_sacha nejnovější čerpadla s propanem (R… @kekita Jistič snížit nepřipadá v úvahu, už jen proto, že je příprava na dvojgenerační bydlení, takže v budoucí možné další kuchyní plná elektrifikace atd.... Jen do patra vede 3x25A a v přízemí je dílna, několik zásuvek a strojů na 380V s odběrem v řádu desítek kW při startu, největší mají odběr trvalý 3,5, 5,5 a 10kW, startovací šestinásobek asi.... No a 8MWh krát teď možná 6kč je 48..... čerpadlo o výkonu aspoň 10 - 12kW. Ono kdyby se dřevem topilo více než 15x - 20xza zimu, tak je to taky jiné. A hlavně tady jsou ztráty do podlahy, tudíž kdyby to jelo 24/7 což je pro TČ ideální, tak pošleme v přízemí tak 1/3 možná 1/4 trvale do hlíny.... Takže se zase snižuje jeho účinnost oproti tomu, když se roztopí kotel na 60 nebo krb na 65 - 70 a napereme to tam za 4 - 6 hodin a pak celý den už nic až dalšíOdpověď na příspěvek od martin_s:
@patkin Ono spíš záleží na tvaru. Takový čtverec … @martin_s to je sice pravda, že kdyby byl domeček takhle řešený že by tam tento problém s vytápěním byl méně pravděpodobný. Každopádně uklízení zůstává :-D