Násilná změna stavebního pozemku na nestavební

Zdravím, chtěla jsem koupit pozemek, vedený v katastru jako stavební parcela a i majitelka ho vlastní v domnění, že je stavební... (pozemek nachází v zastavěném území v přestavbové ploše zemědělské - Z.P02-ZT. Jedná se o plochu přestavby v zastavěném území) ....a teď se zjistilo, že OÚ ho jednoduše v ÚP změnil s tím, že je záměr aby se stal nestavebním zemědělským... Nevím jestli to popisují přesně.... (doslova Cílem je navrácení plochy do ZPF, resp. rekultivace tohoto území, z důvodu delšího nevyužívání objektu) - je tam stará stodola a jeden čas tam byli nejaci lide, kteři to trochu vybydleli... Stodola sice je trochu poničena, ale ne moc a je masivní a jinak v pořádku a chtěli jsme si ji opravit... Je možné toto rozhodnutí nějak napadnout nebo si prostě opravit stodolu, která už tam stojí? Pozemek se nám moc líbí a mám vztek, že je možné tak zazdít pozemek, který nikomu nepřekáží a navíc to, že se teď nedá s tim nakládat, tak tam nakonec budou léta ruiny a jinak by se to mohlo upravit a pro obec by to byl jen přínos. Děkuji moc za případné rady.
Odpovědět
@andromedae Pokud už byl ten pozemek v ÚP změněn na zemědělskou půdu bez možnosti zastavění, tak jedinou cestou je další změna ÚP. Je třeba požádat obec, aby takovou změnu iniciovala a počítejte s tím že náklady na změnu ÚP by šly za Vámi.
Odpovědět
@jozkakomosny Díky moc, no to je radost. Paradoxně ani nechci stavět, ale používat stavbu, která už tam je.
Odpovědět
@andromedae Tak to je ale jiná situace. Pokud tam stavba již stojí, tak ji samozřejmě můžete užívat k účelu, ke kterému byla povolena a zkolaudována. Můžete ji i opravit, což znamená (slovy stavebního zákona), že můžete provádět stavební opravy a údržbu. Háček je ale v tom, že ta stodola je zřejmé evidována jako zemědělská stavba, protože jen ta může být na orné půdě a nespadá do zástavby pro bydlení. Takže tu stodolu můžete sice opravit, ale pořád musí zůstat zemědělskou stavbou. Stavbu pro bydlení Vám tam nikdo nepovolí.
Odpovědět
@jozkakomosny No ta stodola je tam už z 2. světové a určite i o dost déle, tak nevím na jakém pozemku původně byla... Ale celé to bylo stavební parcela, až doteď, nevím, jestli někdy kdysi to bylo jinak...
Odpovědět
@jozkakomosny ... orná puda, to je dobré, je to až do ted jako zastavena plocha a nadvoří, nez to změnili, a opravdu se zda velmi neplodná 🙂
Odpovědět
Je běžné že obec dlouho nevyužité stavební parcely odstraní z "parcelního fondu obce" ve prospěch jiné parcely. U nás je limit cca 100 stavebních míst a pokud je některé místo dlouhodobě nevyužité - většinou se jedná o spekulativní nákup - předělají ho na nestavební, aby nebyl blokován rozvoj obce spekulanty. Někdo si zažádá o změnu na stavební, nejstarší nevyužité místo je změněno na nestavební. Možná je to tak i u vás, jednání na obci pak asi nebude složité. Jenom se to potáhne až do další aktualizace ÚPD.
Odpovědět
@obludak To by az tolik nevadilo, že se to potahne, jen aby jiné zastupitelstvo, ktere pak bude zvoleno, nedělalo potíže, ten pozemek je na kraji a není úplně návaznosti na zastavitelnou plochu, kousek je cesta a kolem je zeleň, skoro les.... ale když to byla zastavěná plocha a nádvoří, snad by potíže nedělali, anebo aby neprotestovali potom další instance, které to pak zpracovávají.... Bohužel je to už pět let a ted se dělal nový a přišlo se na to až když je teď zverejneny ... už se jim nechce to celé rušit, nejradeji bych to protlačila už ted, ale nevím jestli je to schůdné .... to znamená dalších 5 let
Odpovědět
@andromedae Dejte si žádost co nejdříve, ověřte si že je zaknihovaná a všechno a budete mít když nic jiného přednostní "právo". Pokud vám do toho nehodí vidle nějaké širší vztahy, dálnice nebo jiné liniové stavby, mělo by to projít.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?