Přiznání k dani z nemovitosti

Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit k dani z nemovitosti. Minulý rok (v srpnu 2024) jsem zkolaudovala stavbu (rodinný dům). Tento dům stojí na ostatní ploše (v KN je: způsob využití: jiná plocha, druh pozemku: ostatní plocha), viz obrázek (pozemek je zamodřen). Do daňového formuláře mám tedy zadat ostatní plochu (pozemek Q), nebo zastavěnou plochu a nádvoří (pozemek E)? Nebudu muset řešit změnu údajů na katastru, tedy iniciovat změnu druhu pozemku z ostatní plochy na zastavěnou plochu a nádvoří? A ještě doplňující dotaz: Pokud si do tohoto rodinného domu letos přesunu sídlo podnikání (živnost), budu muset v roce 2026 znovu podávat daňové přiznání k dani z nemovitosti (za rok 2025)?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pekelnice80:

Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit k dani…
@pekelnice80 Zeptejte se na finančním úřadu. I kdyby Vám tady někdo poradil, tak přece se na to nebudete spoléhat a riskovat, že to finančák bude vidět jinak a dá Vám pokutu.
Odpovědět
Profilova fotka
V daňovém přiznání se musí respektovat stav uvedený v katastru. A stav v katastru by měl odpovídat stavu v reálu. Takže asi tak.
Odpovědět
Ne vždy se musí respektovat stav v katastru nemovitostí. Byl jsem upozorněn, že když jsem v roce 2024 dostal stavební povolení, v katastru se sice nic nezměnilo, ale musím podat nové přiznání, kde uvedu nově stavební pozemek v rozloze dle povolení.
Odpovědět
Na pozemku který vlastníme - v KN veden jako ostatní plocha - sportoviště jsme platili běžnou daň dle druhu využití. Když bylo vydáno stavebním úřadem stavební povolení na stavbu RD a samostatně stojící garáže, tak jsem zjišťoval jak je to s daní. Aniž bychom měnili způsob využití na katastru jsem podával daňové přiznání tak, žeč dle stavebního povolení jsem vyčlenil m2 jako stavební, zbytek jako pozemková parcela. Letos jsem podal nové daňové přiznání - kdy jsem vyčlenil samostatné podání na stavbu RD ( dle plochy RD ), pak zůstal stavební pozemek dle m2 ve stavebním povolení a zbytek je pozemková parcela. Až bude hotova stavba garáže, bude podáno další daňové přiznání - kdy budou na pozemku 2 stavby a pozemková parcela. Tento způsob přiznání jsem konzultoval minulý rok s pracovníky FÚ a takto mi to poradili.
Odpovědět
Moc všem děkuji za odpovědi :)
Odpovědět
Dneska jsem na finančák volal právě kvůli téhle záležitosti. Buďto vyplnit formulář na mojedane.cz který se jmenuje přiznání daně z nemovistosti nebo tam zajít osobně a vyplnit ho tam. Je nutné mít údaje z katastra - velikost pozemku, stavby, patra atd. Pokud jsem to správně pochopil, tak pokud se formulář vyplní online tak ještě nutné k němu ověřovat podpis. Tak upřednostním výpis formuláru ručně a podám ho rovnou na lokálním finančáku. Termín je do 31.1.2025 ! My jsme prodali byt v Praze - tam jsem zavolal na finančák a úředníčka nás prostě škrtla se seznamů lidí pro daň z nemovitosti pro daný obvod. V novém mestě musím podat právě to přiznání daně z nemovitosti. Nebojte se tam volat v případě nejasností, doby kdy jim rostli tesáky jsou dávno pryč.
Odpovědět
Pokud vyplňujete přes mojedane.cz , tak se vše předvyplní, pokud o to požádáte. Pak jen případné změny a odešlete. Žádný podpis se neřeší, nic neověřuje.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od p_sava:

Pokud vyplňujete přes mojedane.cz , tak se vše př…
@p_sava To ale platí jen tehdy, pokud má žadatel zaručenou identitu, DS nebo kvalifikovaný podpisový certifikát.
Odpovědět
Pokud se počítá bankovní identita, tak asi ano, jinak o ničem jiném nevím, že bych měl. A tu snad má každý.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od p_sava:

Pokud se počítá bankovní identita, tak asi ano, j…
@p_sava Ano, bankovní identita je pro řádnou identifikaci dostačující.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jenob:

Dneska jsem na finančák volal právě kvůli téhle z…
@jenob jak "škrtla ze seznamu"? .. i pro odhlášení placení daně z nemovitosti musíte podat DP ..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?