Změna příjmení, jak byste se k tomu postavili?

Ahoj, již delší dobu řeším problém s mým příjmením resp s tím, jak by na to, co mám jaksi v plánu někdy udělat, reagovali ostatní lidé. Jde o to, že moje matka a teta byly poslední dvě ženy, které se narodily s příjmením po mém dědečkovi. Posledním člověkem s tímto příjmením je tedy moje babička. Rod který toto příjmení nosí má v obci kde žiju minimálně třísetletou "tradici". Chtěl bych ho tedy znovuvzkřísit, tím, že přijmu příjmení po babičce resp. po matce za svobodna. Tak snad jsem řekl všechno :-) Znáte někoho, kdo to třeba takhle udělal, jak byste se k tomu postavili vy? (myslím "sociální" stánku, NE právní(co je k tomu potřeba a jak se příjmení dá změnit vím) Moc děkuji za odpovědi :-)
Odpovědět
Ne, nicmene s manzelem jsme o teto variante uvazovali - stavime tam, kde babicka(jeho) bydlela. Nicmene protoze jsou v dedine lide trosku nizsiho socialniho citeni s velmi podobnym prijmenim, ustoupili jsme od tohoto napadu, abychom s nimi nebyli spojovani. Skoda, urcite by se to hodne libilo. Takze za me jdi do toho, pokud je to takto, jsi z rodu, jsi na nej "pysny", lidi budou pomlouvat i tak, vzdycky se neco najde.
Odpovědět
Profilova fotka
Já být tebou nechám si příjmené obě- třeba jako Tomáš Garique Masaryk ;-) A dětem můžeš potom dát příjmení jen dědečkovo.
Odpovědět
@hribejana Díky za odpověď! :-) jsem na ten rod moc hrdý i tím že žijeme pořád na stejném místě, a navíc je to takřka v ČR (asi i na světě) vymřelé příjmení (už jsou jen 3 ženy co s e s ním narodily)
Odpovědět
@zamilovanadonej O tom jsem taky přemýšlel resp jsem to chtěl, ale nejde to, protože dvě příjmení se dají získat jen svatbou (prý) Budu rád jestli se pletu
Odpovědět
Profilova fotka
@petr88 Aha :-(
Odpovědět
Já znám spíš lidi, co si příjmení změnili (po své matce či babičce) z důvodu špatných vztahů k otci (nechtěli s ním mít nic společného, ani to příjmení). Myslím, že změna příjmení pro zachování rodinného jména, z úcty k rodině nebo naopak z nelibosti k původnímu jménu není nic špatného. A okolí se možná bude koukat divně, ale což, to je jejich problém. A pokud by to otcova strana nesla špatně, jako že se chceš zbavit jejich jména, tak se jim to prostě bude muset vysvětlit, že to není nic proti nim, ale prostě snaha o zachování jiného "rodu".
Odpovědět
@medulu nefér by to bylo když to tak řeknu vlastně jenom vůči otci, protože ho od 12ti let vychovával nevlastní otec a taky měl se svou sestrou jiné příjmení než zbytek rodiny....Tudíž o jeho předcích toho moc nevím.....A navíc se s jeho rodinou nestýká moc ani on .....:-)
Odpovědět
Profilova fotka
myslím, že podobnou věc budou řešit mé děti - já jsem poslední se svým příjmením, děti mají příjmení po manželovi a byla to chyba. Určitě do toho jdi a nenech se otrávit tím, že se někdo bude nad tím pozastavovat.
Odpovědět
@petr88 Ahoj! Osobně si myslím, že na názory cizích lidí se můžeš vykašlat a pokud si myslíš a cítíš, že je to správné, tak to udělej. Lidi obecně velmi špatně nesou jakékoli odchylky od standartu, pokud jde o změny příjmení, pak obzvlášť, takže tvůj krok budou minimálně komentovat, ne-li přímo pomlouvat (alespoň někteří). Byla bych však velmi opatrná, aby se tvůj krok nedotkl tvého otce. Nevím, jaké máte vztahy, z tvých příspěvků jsem to nepochopila. Nicméně představ si sebe v jeho situaci, kdyby k tobě jednoho dne přišel tvůj syn a řekl ti, že jsi sice fajn chlap a není to nic proti tobě, ale že si prostě změníš příjmení, protože chceš zachovat nějakou tradici. Asi bys také zrovna nejásal. Muži obecně jsou dost citliví na příjmení svých dětí, alespoň ti v mém okolí. Za mě zkrátka pozor na to, aby jsi v touze zachovat jméno rodu své matky, byť k tomu máš ušlechtilé důvody, neurazil jméno rodu svého otce. I tvůj otec je určitě rád, že má pokračovatele jména svého rodu, a předpokládám, že se nebude chtít smířit s tím, že by o něj mohl přijít, a celkem bych ho i chápala...
Odpovědět
Profilova fotka
@petr88 Setkala jsem se jen s variantou, že při sňatku se manželé dohodli užívat příjmení manželky. Taky z důvodu, jak píšete vy, že měli z manželčiny strany samé ženy a z manželovy strany ještě dva bratry ... tak aby manželčino příjmení "pokračovalo" :-) Reakce v okolí různé - starší lidé nemohli pochopit a hned se vyrojily spekulace o rozhádání se toho muže s otcem, celou rodinou a tak a proto, že měli pak jiné příjmení :-) Ale já bych se toho nebála. Je to jen Vaše věc, pokud nejste ženatý, tam by se to týkalo i manželky ...případně dětí. Kamarádům to asi řeknete, proč ta změna, rodina to bude vědět taky a co si myslí někteří "cizí" lidé ... no to by Vám mělo být jedno :-)
Odpovědět
@petr88 já si hodně zakládám na jedné větvi své rodiny, naštěstí nosím její příjmení, ale kdyby ne, vůbec bych se nebála si ho změnit :-) Pokud máš možnost zajistit pokračování příjmení, jdi do toho! :-)
Odpovědět
ja sa opýtam inak, moc by som si chcela nechať aj svoje rodné priezvisko, len je strašne dlhé, má až 12 písmen, plus nové, ktoré má 6. Nové by som chcela bez toho "ová" na konci. Ako to vlastne funguje? Musí tam byť "ová", keď je priezvisko slovenské? Kto o tom rozhoduje? Dík.
Odpovědět
Článek se načítá
Já bych se lidmi nezabývala co řeknou, hlavně, že budu spokojená já a pár mích nejbližších známých.
Odpovědět
@petr88 @esmeralda2 Tak sem napište ta svá unikátní příjmení, rád se něco dozvím. Myslím, že nejsem jediný, komu to vrtá hlavou a chtěl by to vědět :-)
Odpovědět
@petr88 Zna dve rodiny, co si takto zmenily prijmeni. Oboji to udelali ale po svatbe. Jakoze nebyli nekdejsi Svobodova a Novak Novakovi, ale treba Kralovi. Oboji maji shodou nahod prijmeni po babickach. O tomto svem zameru rekli v okoli uz pred svatbou, potom se tomu nikdo nedivil. Ani nevim o nejakych negativnich reakcich.
Odpovědět
Profilova fotka
Někdy se spíš divím, že si někteří lidé příjmení nezmění, protože i pro děti ve školách je to pak muka. Nechtěla bych se jmenovat třeba Vošoustalová a pod. :-D
Odpovědět
@lemonela Vztahy máme normální :-) nejlepší vztah mám však s babičkou (asi jako většinou každý) Otec si svého pravého otce skoro ani nepamatuje a od 12ti let měla jeho matka a sestra taky jiné příjmení a on byl sám se svou sestrou s jiným
Odpovědět
@petr88 Už tomu rozumím :-) Probrala bych to tedy s tátou, vzhledem k okolnostech lze předpokládat, že nebude proti, a na ostatní bych se vykašlala, ať si lidí myslí, co chtějí. Co na tvůj nápad říká babička? :-)
Odpovědět
@petr88 Ahoj, máme kamaráda, který to udělal podobně! Nechal se přejmenovat vlastně rodným jménem své matky, aby zachoval rod - no a ted má sám dvě dcery a vypadá to, že jméno zas zmizí anebo si holky holt budou muset nechat svá jména...
Odpovědět
@petr88 Jo a změnu příjmení jsme tedy respektovali - akceptovali, ale stejně je to pro nás prostě furt ... xxxx říkáme mu tím starým jménem, na to si člověk jen tak nezvykne...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?