Zmena uzem.planu-obecni cesta pres muj pozemek

Zdravim stavebniky, chtela bych se zeptat, zda uz se nekdo setkal s tim a pripadne se mu podarilo vyresit situaci, ze mu obec naplanovala v uzem.planu cestu pres pozemek. Vlastnim pozemek, ktery ma trochu nesikovny tvar pismene L. Pouze v horni casti L je zatim pozemek zastavitelny a mam zde postaveny dum, dolni a stredni cast mam jako zahradu. V unoru jsem bohuzel pri verejnem projednani noveho uzem.planu zjistila,ze obec/projektanti naplanovala, ze cast dolni casti L se stane tez zastavitelnou a pres stred pozemku mi povedou novou obecni cestu, tzv. rozdeli mi v podstate pozemek napul a znehodnoti ho. Obecni cesta ma spojovat pres me a sousedy obecni silnicku a budouci cyklostezku. Navic obec argumentuje, ze muj dolni pozemek ohranicuje nove navrzenou zast.oblast a ta musi mit pristup.cestu. Moje vyjadreni, ze to neni potreba, nebot mam pristup.cestu zeshora neberou v potaz. Podala jsem samozrejme namitku k uzem.planu, ale starosta pry temer vsechny namitky odmita, takze se novy uzemni plan proste schvali. Pry pak mohu podat podnet k prezkumu na kraj.urad, podaval a uspel jste nekdo? Pripadne jak se jeste mohu branit? Diky moc
Odpovědět
V našem politickém zřízení naštěstí platí osobní vlastnictví a tedy právo nedotknutelnosti majetku. Pokud nedáte souhlas, tak si tam můžou plánovat jak chtějí. Pokud ovšem plánují dálnici či jinou veřejně prospěšnou stavbu, tak mohou uplatnit vyvlastňovací zákon s dlouhým, drahým a nejistým výsledkem. To nevíte? 😐
Odpovědět
@panlorenc Tam může být ale jiný problém. Pokud je tam v UP navržená cesta, může to ten pozemek blokovat pro nějaké jiné budoucí použití, ne?
Odpovědět
Ano, to je pravda. Z dotazu jsem pochopil, že na pozemku je již postaveno a majitelce slouží ke svému účelu. Takže při změně ÚP je vlastník automaticky obeznámen pro uplatnění svých připomínek. Pokud zpracovatel a pořizovatel (např. obec zastoupená starostou) nesouhlasí, je možnost se dále odvolat výše (KÚ odbor ÚP) a pak dále a dále.
Odpovědět
@panlorenc No, jasně. Pokud tam je zahrada a nic jiného, než zahradu tam nechci, pak mi to může být jedno. Ale pokud mám s tím pozemkem nějaké další plány, tak mi to může komplikovat život.
Odpovědět
Stalo se tohle tady u jednoho pozemku a obec měla smůlu. Majitel s tím nesouhlasil a řešil to všude možně (přesně nevím). Takže se nedejte, kor když už máte postaveno.
Odpovědět
Dekuji vsem moc za odpovedi, ano, pozemek ma nadale slouzit jako zahrada a maximalne zde chci umistit zahrad.boudu. Bojovat a samozrejme se odvolavat budu, jen me stve, ze se pred urady vubec musim obhajovat, proc by mi pres pozemek nemela vest nejaka obecni cesta. Jeste jsem zapomnela uvest, ze obec tuto novou obecni cestu (nekolik m sirokou) v uzemn.planu zakreslila jako verejne prospesnou stavbu, tak me trochu vydesila moznost nejakeho budouciho vyvlastneni.
Odpovědět
Spojila bych se okamžitě s právníkem a poslala od právníka obci dopis, že jste připravena podat žalobu kvůli znehodnocení svého majetku.Pochybuji, že pan starosta bude chtít chodit na soudy a platit právníky z obecního rozpočtu. Pan starosta prostě zkouší, co mu dovolíte. Zároveň bych pana starostu písemně informovala, že jsem již v komunikaci s KÚ. Jsem v zastupitelstvu obce a rozhodně by si takovéto praktiky paní starostka nikdy nedovolila.
Odpovědět
Jinak zde je váš problém rozebràn po právnické stránce. V obci jsme měli stejný případ, obestavění plotem vlastníkem vše vyřešilo 😉 Nutné je také poslat písemný nesouhlas. ! htpss://www.epravo.cz/top/clanky/kdyz-mi-lide-chodi-po-pozemku-aneb-ucelova-komunikace-102139.html
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?