Drobné ovoce - rybíz, maliny atd. Bude se mu dařit?

mám dotaz - bude se dařit malinám, rybízu, ostružinám apod., pokud je zasadíme na sever od domu, kde je pruh zahrady cca 3m široký, a přes léto je tam sluníčko jen dopoledne do cca 10h, pak už je tam stín?? a jak zabránit malinám, aby "zaplevelily" zahradu? jak je zkrotit, aby zůstaly jen v omezeném prostoru? v nějakém zásilkovém zahradnictví jsem viděla, že jsou i "sloupovité" maliny, vhodné do nádob - nemáte s tím zkušenost? díky za rady ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
No že by se jim dařilo, se říct nedá. Určitě porostou, možná i budou plodit, ale řekla bych, že budou kyselé, protože nebudou mít tolik sluníčka, kolik by potřebovaly. A jak si nezaplevelit zahradu? Dává se do země taková černá silná fólie , aby ty kořeny neprorůstaly, ale kdo ji dal tak říká, že stejně prorostou, takže asi žádný osvěčený recept na to není..
Odpovědět
@mulisi já s těma malinama slyšela, že se má dát do země nějaký plech, ale netuším jak hluboko, kolik prostoru jim nechat... asi teda ještě rok počkáme a zasadíme to rovnou jinam
Odpovědět
Maliny, ostružiny, angrešt i rybíz máme na severu až severovýchodě, slunce tam je do oběda a rostou už 20. rok.
Odpovědět
Ahoj určitě jak píše mulisi - málo sloníčka. My budeme maliny a ostružiny sázet na jižní svah do plechové a staré plastové vany. Provrtat dna aby měla kam vsakovat voda a nehnily kořeny.
Odpovědět
Profilova fotka
ostružiny jsme měli ve stínu a zrály příliš pomalu. přesadila jsem je na jižní stranu a zrají mnohem rychleji. v polostínu jdou dobře borůvky. starkl prodává kamčatskou borůvku, která je velmi odolná a zraje už v květnu. potom od ních mám ještě borůvku emily a podle návodu má raději stín. já ji mám v polostínu a ok. soused ji má na slunci a taky ok. možná s tím rozdílem, že nám dozrává postupně cca celý měsíc. jemu okamžitě během jednohzo týdne. oboje má svá pro i proti a ani jeden si na to svoje nenadáváme :-D .
Odpovědět
Profilova fotka
jo a ještě nezaplevelení zahrady. my tedy ostružiny koupili s domem,, ale při přesazení na slunce jsme je dali normálně do hlíny. nežádoucí výhony zastříháváme a ostružiny jsou jenom ve chtěném prostoru. s malinami mám stejný úmysl, tak uvidíme.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?