Jílovitá půda na zahradě

Zdravím, mám na zahradě jílovitou půdu. Neje já, celá ta oblast je tam taková. Je to těžká zemina, v létě děsně tvrdá suchem, v zimě je z toho nechutný bláto, který vám obalí boty. Nemůžu jí nechat vyměnit, na to nemám peníze. Říkala jsem si, že tam, kde budu mít záhony navezu pěknou hlínu, na zeleninu použiju vyvýšené záhony a skleník a zbytek nechám. Sousedům i v takovéhle hlíně rostou moc pěkně květiny i stromy. Nemáte s touto hlínou někdo zkušenost? Jak s ní nakládáte vy? A nemyslím odvoz a výměnu, to mi nepomůže.
Odpovědět
@pmarvanova Jilovotou půdu můžete vylepšit třeba zaryvanim kompostu
Odpovědět
Já mám taky jílovitou půdu, nemám tedy užitkovou zahradu, ale jen okrasnou. Když se sázely stromy a keře, tak se do půdy jen přidalo to, co daný strom potřeboval, třeba rašelina, atd., ale jinak je to původní. Když jsme poptávali zahradnickou firmu, tak ty chtěli dělat navážku zeminy, ale ty ceny byly pro nás neúnosné. Mrkněte ke mně na video o zahradě, jak se rostlinkám u nás daří: https://youtu.be/4a99AqEc-Wk
Odpovědět
@pmarvanova Jsme taky na jílu a je to komplikace. Každopádně, koukněte se na to, jak se to řeší v přírodních, permakulturních zahradách. Hodně se kultivuje půda mulčem, štěpkou, biouhlem, kompost, hnuj. Samozřejmě se podporuje to, co tam roste. Myslím nejen u vás, ale i v okolních zahradách. Obejděte si je a podívejte, co sousedům jde.
Odpovědět
@pmarvanova Ahoj, naše oblast je celá jílovitá. Max 25 cm máme přijatelnou zeminu a hlouběji až na 10m jen nepropustný jíl. Zjistil jsem, že nejhorší je nemožnost vsakování. Naštěstí máme většinu zahrady v mírném svahu, tak většina odteče. Pro satbu stromů a keřů vždy vykopu větší jámu a zasypu pořádným substrátem. Pokud ale nemáte ani pár cm pěkné hliny, tak se moc nehnete.
Odpovědět
Dá se z toho udělat normální hlína, když se bude míchat s černou a s kompostem. Já tak za 3 roky udělal záhon na jahody a dokonce z škvárnite zeminy taky se kompostem, posekanyn trávníkem a popelem povedlo vyrobit úrodnou zem. Ale tady je jíl ze starých zbouraných domu, jak to rozhrnovali a nechávali
Odpovědět
@pepa89 Ale jo, i v jílu to jde, jen je to náročnější. V místech, kde se drží voda se zaprvé doporučuje sázet stromy výš, tj udělat kopeček a do něj dát strom. A pak take sadební jámy dělat ve tvaru hvězdy a ne jen jámy, která má hladké okraje. A pak je potřeba tu půdu živit. Ať už tím mulčem nebo jíchama atp.
Odpovědět
@pmarvanova Pomůže také přimíchat do půdy písek, kromě jiného, co už bylo zmíněno.
Odpovědět
My jsme navezli pár cm křemičitého písku a pak to projeli kultivátorem. Ale taky to není úplně levná záležitost. Klasický písek by se používat neměl.
Odpovědět
Profilova fotka
Ferdinand z Flery doporučuje smíchat se štěrkem, tím se půda provzdušní
Odpovědět
Zpočátku jsem do každé díry přidala kupovaný substrát, pak už ani to. Mulčuji štěpkou a trávou ze sekačky, dokud se sadba nezapojil. Tolerantní flóry je opravdu hodně a některé si v jílu vyloženě hoví. Jen je třeba vzdát některé rostliny úplně (ty,co chtějí propustnou zeminu a nesnesou stojící vodu v období dešťů nebo v zimě, když taje sníh. Takovým byste museli vyměnit hlínu a drenážovat dno). Havliš má na webu šikovný filtr dle podmínek stanoviště.
Odpovědět
@pmarvanova písek se používá, ale sám o sobě půdě nic nedá. Není zase takový problém si nechat dovézt tatrovku až dvě černé ornice, v podstatě za hubičku, za 2 - 3 tis? Jen je třeba chvíli hledat a obvolávat. Doporučuji oželet nějaký dárek pod stromeček, do léta pošetřit a zkusit něco sehnat. Namíchat tu těžkou půdu s nějakou kvalitní ornicí je to nejlepší. Jako bonus budete mít zeminu pro dorovnání nebo pro vyvýšené záhony. Jinak humus, hnůj, dřevní štěpka (z ovocných stromů), prostě organický materiál. Založit si vlastní kompost. Využívat zelené hnojení! Velmi pomůže. V sezóně velmi pomůže mulčovat tenkou vrtsvou jemně posekané trávy. Dodá organický materiál a hlavně se nedělá navrchu škraloup. Nebral bych kompost z obecních zdrojů. Často se rozdává i zadarmo. Ale nevíte, co vše tam je. Pro trávník, nebo okrasnou zahradu ano, ale ne pro zeleninu a ovoce.
Odpovědět
@helen78 moc děkuji, krásné video
Odpovědět
Článek se načítá
@atilius ok děkuji, zkusím
Odpovědět
@pepa89 ahoj, já jsem taky ve svahu a pěknou zeminu nemám. Proto jsem si říkala na zeleninu skleník a vyvýšené záhony, ale nevím, co se záhony pro kytky. Ty do vyvýšených nechci, chtěla bych to mít celé zarostlé. Nevím, jestli to projet nějaký kultivátorem a navézt tam lepší hlínu 😞
Odpovědět
@vladimir_sacha nojo, ale takhle zúrodńovat celou zahradu, to se z toho zblázním
Odpovědět
@mahonia ale to tam pak bude všude kamení, ne?
Odpovědět
@honzik75 myslíte to tak, že poseču a tu trávu do toho zareju? Kompost mám, teda to, co tam je několik mnoho let a totálně zarostlé ostružinami, kterých se nemůžu zbavit. Mám obavy, že až do toho kopnu, zjistím, že už je to tak prorostlé kořeny, že to už hlína nebude.
Odpovědět
@madejuli můžu se zeptat, jak prakticky mulčujete zastý nebo osázený záhon? Já si představuji mulčování jako zapracování třeba trávy do hlíny, ale jak to mám udělat, když je to plné kytek? nebo myslíte je poházet po povrchu kolem nich? tkhle to chci dělat se stromy
Odpovědět
@pmarvanova bavíme se o těžké jílovité půdě, kde se po dešti dělá tvrdý škraloup. Poprvé můžete takovou zeminu promíchat s pískem, ale ten půdě nic nedá. Druhá možnost je namíchat s kvalitní ornicí, pokud možno nejílovitou - rozsýpavou. Třetí možnost je namíchat s kompostem, z místní kompostárny. Čtvrtá - nejdražší promíchat s kvalitním substrátem z obchodu. Pátá, nejlevnější, ale nejpracnější a nejzdlouhavější je poctivé každoroční zúrodňováni. Rytí, zarývání štěpky, zeleného hnojení, posekané trávy, hnoje. Ale nic z toho nebude samozřejmě fungovat, pokud s tou půdou nechcete mechanicky hýbat - rýčem atd. Někdo do toho musí vložit práci a svůj pot. Během roku používám na posypávání vrchní vrstvy záhonků buď kvalitní substrát nebo jemně mulčuji trávou ze sekačky (najemno nasekaná), ale dala by se použít i dřevní štěpka. Jde o to, aby povrch půdy tak rychle nevysychal a netvořil se tvrdý škraloup.
Odpovědět
Profilova fotka
@pmarvanova to prý nevadí, jíl zadržuje vodu a díky kamení bude v půdě i vzduch....zkuste se mrknou na flera tv nějaký díl o trvalkách a zmiňuje to tam p. Nussbauer - odborník na trvalky.
Odpovědět
@pmarvanova začala jsem tím, že jsem na rovných plochách mulčovala trávou na karton. To mi půdu zkypřilo bez rytí a vyhubilo plevely. (Google - no dig gardenin, mulčování trávou apod.). Do toho jsem pak zasadila rostliny a keře a jejich okolí obsypala silnou vrstvou štěpky z listnatých stromů. Ve svazích jsem vynechala karton, silná vrstva štěpky mi držela i bez nějakých záchytných sítí nebo systémů. Zeleninu nepěstuju, ve vyvýšeném záhonu z navezené hlíny, kompostu a dosypaným kupovaným substrátem mám množírnu a lichořeřišnici. Při sadbě nových věcí používám i krtince z okolí 🙂
Odpovědět
@honzik75 jj, s prací a potem počítám, to mi nevadí, koneckonců u rodičů mám zahradu celý život, ale tam nebyl s půdou problém. Díky za tipy
Odpovědět
@madejuli určitě vyhledám a zkusím, děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Mrkněte ke mně na alba … jde to, i když ztuha, zapracovat co nejvíc organického materiálu, nejlíp se s jílem pracuje v takovém polosuchém/polomokrém stavu, prostě když není zvrdlý (to nejde leckdy pak ani krumpáčem), ale ani lepivý a extra těžký, i když i tak si člověk s rýčem mákne. Přidávám do záhonů, co mám - koupený hnůj, vlastní kompost, posekanou trávu (bacha, sekat před vykvetením), listí, zelené hnojení (ředkve dobře kypří), dřevěný popel, kal z ČOV (vím, co používám za drogerii, nic škodlivého) i něco písku. Štěpku zatím nemám, ale taky bude. U stromů a keřů moc hlínu neřeším, kupuju malé sazenice, chytají se nejlíp, první rok, dva spíš jen zakořeňují, ale pak už rostou hezky. Jen u kanadských borůvek jsem to podcenila, budu jim muset udělat místný kopeček a přesadit je na něj.
Odpovědět
@katyxq děkuji, super zpráva, já mám zatím ze zahrady jen jílovité staveniště, tak ono o ještě chvíli bude trvat, než z toho bude jakože zahrada. Ale aspoň si to rozvrhuju a kde by měly být záhony můžu zakopávat popel, toho mám teda dost a dost
Odpovědět
Profilova fotka
@pmarvanova jo, u nás to bylo staveniště ještě před 4-5 lety … práce spousta - ale stojí to za to 😊
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?