Malá zahrada - spíš dvorek - máte?

a jak jste spokojeni?
Odpovědět
Máme a jsme za byť malou zahradu (30m2) vděční. Lepší něco než nic. Ale máme byt. Dům bych bez zahrady koupila jen v případně hodně vyjímečných podmínek. U domu bych brala zahrádku minimálně 60m2 a situovanou tak aby na ni nebylo vidět od sousedů.
Odpovědět
@marketa_v no prave je to hezky dum,dalo by se stehovat..navic budeme dojizdet za praci,takze nwm zda by byl na nejakou zahradu cas..vejde se tam posezeni i piskoviste,...co vic je potreba?...mozna i nejaky kytky nebo trocha zeleniny...
Odpovědět
My máme zahrádku, kam se vejde bazén, posezení, dřevník a kousek trávníku. Obehnaná zdmi, takže nikdo nevidí dovnitř. Pro nás je to ideál, chceme se po práci vyvalit na vzduch, ale nesnášíme zahradní práce. Posečeno máme za 15 minut a je hotovo :-) děti se mají kde batolit, psi se kde opalovat... Rajčata mívám cherry v květináčích, v jednom rohu jsou maliny a to nám stačí.
Odpovědět
@syrecek01 jo tak přesně tak to budeme mít i my..akorát bazén nechci. takže kousek k dobru:-)
Odpovědět
@syrecek01 vlastně ne..chcem zasadit strom .-D takže místo bazenu strom
Odpovědět
@petapetruska No jediný strom jsme právě shodili, pač nám vadilo padající listí - binec a práce navíc :-D jsme holt oba panelákové děcka.
Odpovědět
@syrecek01 no tak já myslím,že když se vysadí strom..tak trvá než vyroste...atd atd:-)
Odpovědět
@petapetruska To jooo, my ho koupili se zahradou už ¨docela veliký... stejně to nechápu, zahrada jak dlaň a bývalí majitelé tam šupnou strom, aby stínil komplet všecko a měli co obcházet :-D
Odpovědět
@syrecek01 no..a my to uděláme stejně:-D
Odpovědět
Profilova fotka
@petruskapeta Máme a jsme spokojení :-). Akorát jsme z dvorku udělali terasu - cca 27 m2. Vejde se tam posezení a domeček pro děti (místo pískoviště, které kvůli gumové dlažbě mít nemůžem). Máme to bez práce a přesto můžem být na čerstvém vzduchu :-). Fotky mám v albu.
Odpovědět
@petapetruska Tak proti gustu :-D
Odpovědět
mame take malou zahradku pluse teda terasu a terasu v patre
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Máme dům a za domem samostatně stojící dvojgaráž - mezi domem a tou garáží bude jen cca 10m. Plánujeme terasu, pískoviště a možná bazén, na boku domu bude možná úzký pruh, kam dám bylinky, nějaké to rajče... Pokud budu chtít zahradničit můžu se vyřádit na našem poli, které je dlouhé asi 600m, tam je místa dost.... V malé "zahrádce" nevidím problém - bude o práci míň ;-)
Odpovědět
@catt82 vy myslite,ze nacpeete do 10m bazen,piskoviste a terasu? ja teda nemam moc odhad,ale zda se mi to nejaky divny :-D my to mame skoro jako vy,akorat mame garaz na jedno auto a je to pul dvojdomu..nekupujete tu druhou pulku?? :_D
Odpovědět
Profilova fotka
@petruskapeta jj, já myslím, že nacpeme ;-) terasa bude mít šířku cca 3,5-4metry a bude po celé délce domu (u plotu se sousedy bude na dlažbě malé pískoviště), takže zbývá dalších 6m ke garáži a tam si chce přítel sám vyrobit obdélníkový bazén (něco menšího, podle toho, kolik bude místa) A když by nebyl, vůbec mi to vadit nebude - stejně je to jen kvůli děckám a těm tam můžu klidně postavit nafukovací, který máme teď ;-)
Odpovědět
@catt82 prave mi prijde bazen zbytecny-detem staci nafukovaci a malokdo ma tolik mista a penez aby si postavil bazen ve kterem pujde plavat
Odpovědět
Profilova fotka
@petruskapeta já jsem stejného názoru, ale přítel si stojí za svým a bazén prostě chce... :-| U nás je výhoda, že přítel má firmu, která vyrábí z plastů, takže on si ten bazén svaří defacto sám (má v plánu 2x5m). Já doufám, že jak se udělá terasa, změní názor a bude jen ten nafukovací :-D (je mi totiž jasné, že veškerá starost o bazén by padla na mě...)
Odpovědět
Profilova fotka
@petruskapeta Samozřejmě i malý prostor se dá upravit podle požadavků, ale nemůže tam být úplně všechno po čem toužíte. Bazén je záležitost a věc priorit. Jsme toho názoru, že zapuštěný bazén do malé zahrady nepatří, ale je to samozřejmě věc názoru. Malý prostor je stvořen na trávník a odpočinkovou plochu, malý záhon s okrasnými rostlinami nebo malou užitkovou zahradu. Vše by se mělo odvíjet od vašich potřeb, případně potřeb dětí. Vytvoření stínu je také důležité. Záleží od orientace pozemku vůči světovým stranám. Tento stín nemusí být výhradně ze stromů. Na malé ploše je velký strom časem překážkou.
Odpovědět
Máme zahradu 200 m2 a přijde mi akorát. Díváš se do zeleného, ne do zdi, ale pořád tak malá, že ji máš za chvíli upravenou. Větší bych nechtěla.
Odpovědět
Profilova fotka
mám dvůr asi 100m2, přijde mi to jako fajn velikost třeba na sušení prádla nebo na malé posezení. Mám tam psy (ze všech stran zeď) a pak zahradu asi 500m2. Je to taková akorát zahrada, ale nejsem moc pěstovací typ a mám tam jen nějaké ovocné stromy. Posezení s ohništěm se tam ale vleze. Ráda bych měla rozumný výběh pro psy, kdyby bylo potřeba je někam zavřít, to zvažuju do budoucna, ale krz ty stromy budu ráda, když tam budou mít 10m2:(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Ráda bych znovu otevřela tuhle diskuzi. Máte někdo domek s minizahrádkou? Uvažuji o koupi domku, který je má jen malý dvorek (na grilování ve čtyřech) a okrasnou předzahrádku (tak na tři keře růží). Je to ve městě, ve starší rezidenční zástavbě, takže hned za plotem je takové malé tiché náměstíčko. Koukat se na to dá, kočárek tam postavíte, ale skluzavku s pískovištěm určitě ne. Opalovačku v plavkách si tam člověk moc neužije. Jsem prakticky rozhodnutá pro koupit, ale bojím se, že jsem nějaký důležitý zádrhel opomněla. Jakékoliv pro a proti pomůžou!
Odpovědět
I na malém dvorku můžeš mít pár květináčů se zelení. A když si pořídíš skládací židle a stolek, tak se ti tam vejde jistě i malé pískoviště pro děti, které se dá případně zastrčit pod stůl. Heled stručně - jestli se ti domek líbí, tak ho ber. Když se chce, všechno jde.
Odpovědět
Přesně tak, pokud se domek líbí a nevadí malý dvorek, určitě ho berte :-) I kdybyste chtěla pěstovat i nějakou tu zeleninku, tak stačí i malý prostor a můžete využít třeba pařeniště. Je malé a je to skvělá náhrada skleníku do malých prostor. Například na http://www.kokiskashop.cz/cz/zahrada/... můžete vidět, že jsou velmi malé a i v malém prostoru se bez problému vejdou. Známý měl úplně stejné dilema a nakonec vůbec nelitoval :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lestoc Taky jsme takový viděli.. s pidlizahrádkou, mělo to i pergolu s posezením a venkovním krbem. Všude kolem zeď a okolní domy. Jinak klid. Nevzali jsme to, i když dům byl nádherný, doprava dobrá. Dlouho jsme přemýšleli a zjistili, že nejdeme z města a paneláku proto, abychom se zavřeli do domu a zahradu měli 10x10 m obehnanou ze všech stran zdí. Teď stavíme a pozemek máme 1100 m2 ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Obnovuji tohle téma. Jak jste po delší době spokojeni s malou zahrádkou? Zvažujeme koupi domečku se zahrádkou 95m2 včetně terasy a vstupu do domu. Zahrada bude ve tvaru písmene L. Ale nevím zda to není fakt málo....
Odpovědět
My máme cca 60m2 včetně terasy a příště bych brala 2 - 3x víc. To by podle mého byl ideál. Nemáme čas se věnovat zahradě celý týden, na druhou stranu mě to vcelku baví, takže i na tom současném prostoru máme nejen trávník a okrasnou část, ale pěstujeme i něco málo k snědku. Ideálně mi tu ale chybí průměrný zahradní domek (nářadí, případně aby fungoval trochu jako sklípek), trochu větší terasa, prostor na psí boudu, prostor na menší skleník, houpačku (takovou tu lavicovou) a dětskou prolejzačku/pískoviště. Tzn. fakticky by při tom zvětšení nám zbylo skoro stejně trávníku co máme teď, přibylo by ho jen trochu a ten zbytek by se takhle zaplnil. To by bylo asi úplně ideální. Kdybych nechtěla skleník a trochu víc prostoru na další rostliny, myslím, že bych si v pohodě vystačila s těmi 95m2, ale záleží na vás jak moc a k čemu budete zahradu využívat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
@nimie nešlo by poslat fotky zahrádky prosím? Máme zahrádku u bytu cca 100m a neumím si představit, co vše se tam dá narvat :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?