Mulčovací kůra ve svahu, jak ji zajistit?

Profilova fotka
Jakým způsobem zajistit mulčovací kůru, aby nesjížděla ze svahu? Z terasy máme cca 3m svah, který jsme pokryli textilií, chceme vysadit pár keříků a zbytek pokrýt mulčovačkou. Dá se kůra "zachytit" i jinak než pomocí prken? Jednou jsme kdesi viděli, že se svah pokryl jakousi sítí a na to se vysypala mulčovačka. Máte s tím někdo zkušenost?
Odpovědět
Profilova fotka
Asi dost záleží na sklonu, ale ty sítě (jutové nebo z kokosových vláken) se připevní kolíky, do prostříhaných otvorů se vsadí rostliny (jako u fólie) a zasype se mulčem. Při větším sklonu je ale stejně třeba počítat s tím, že déšť něco splaví. Rozhodně bych doporučila osadit skalníky, ale než se rozrostou, může to trvat 3-4 roky. No a do té doby (aby to hezky vypadalo) kůra. Pak už ten svah pěkně pokryjí a jsou v podstatě bezúdržbové. Ale možností je určitě hodně. Ty sitě jsou dost často vidět kolem silnic nebo žel. tratí, ale tam se neřeší mulčování, ale ochrana proti erozi zeminy a sítě zpevní tráva nebo rostliny.
Odpovědět
@maviska souhlasim s @pajaja63, take jsem to resila. Pokud tam mas jednoduchou textilii a das na to mulcovacku, tak se ti po zaprseni sveze dolu. Ja mam kokosove vlakno (existuje i juta) a je to rozhodne lepsi. Nebo sousedi maji geotextilii a u toho drevene desky. Neco podobneho ma ve svem albu take wmn http://www.modrastrecha.cz/fotoblog/w... (fotka 70 z 97)
Odpovědět
Profilova fotka
@maviska Na svah se používají protierozní sítě, nebo speciální sítě, které se po čase rozpadnou. Za ten čas by již měly rozrůst všechny vysazené rostliny. Abyste spotřebovali co nejméně kůry, je nutné vysázet již větší rostliny a zejména vhodné rostliny na svahy a pokrývání. Nejčastěji se používají Skalníky, plazivé jalovce, skalničky a trvalky vytvářející koberce: zběhovec, flox, Mydlice, mateřídouška. Nezapomeňte výše vysadit okrasné trávy, případně kvetoucí keře jako vajgélie, pustoryl, dřišťál, které oživí prostor. Na klasické textilii bude kůra scházet dolů během vydatných dešťů a větru. Počítejte však, že nějakou kůru i tak najdete spadlou.
Odpovědět
Profilova fotka
@rostlinky_cz @linee @pajaja63 Díky za tipy, pokusím se sehnat tu jutu nebo kokosové vlákno a uvidíme :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Nejjednodussi je zadeskovat a pokud se to udela poradne a clovek si da zalezet nehodi tam co mu prijde pod ruju vypada to i hezky vlastni zkusenost u nekolika realizaci
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?