Pergola - KVH/BSH ?

Profilova fotka
Ahojte, dávám si dokupy rozpočet na projekt stavby pergoly (s navazujícím obložením nadzemního bazénu). Jde mi teď o pergolu. Našel jsem si firmu, která nabízí stavebnice pergol a dává na výběr hoblované řezivo / KVH hranoly / BSH hranoly. Je mi jasné, že co se týče kvality, je to v pořadí jak jsem napsal. O hoblovaným řezivu neuvažuji, ale zvažuji, jestli jít do KVH nebo BSH hranolů. Je ten rozdíl tak markantní, že se vyplatí připlatit? Respektive vydrží pergola z KVH hranolů, pečlivě ošetřovanejch, nějak významně méně? (oboje jsou podle mě poctivý rozměry - stojny 13.6x13.6 - pozednice 13.6x15.6 - krokve 9,6x15.6). Díky za odpovědi, případně zkušenosti.
Odpovědět
Profilova fotka
KVH pergola nevydrží významně méně než ta z BSH 😉 .
Odpovědět
@zdenek_valek jestli použijete KVH, BSH nebo přímo řezivo z pily je na výdrž úplně jedno rozdíl je v ceně vždy záleží a druhů dřeva když budete porovnávat třeba smrk a buk. Tam rozdíl bude. A na vydrží záleží i na nátěru. Nevím jaký máte rozměr pergoly a z jaké jste oblasti ale možná to máte zbytečně moc masivní. Já teď zrovna dokončují svoji pergolu.
Odpovědět
@zdenek_valek Co tady pánům trochu uniká je ten hlavní význam BSH. Nejde ani tak o životnost jako především vysoká únosnost a tím pádem naprostá zbytečnost pro tyto zatížení a použití.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky moc všem, nakonec se pustím do svýho projektu od začátku a nakoupím jen KVH hranoly 🙂
Odpovědět
@panlorenc a co vám uniká je že tazatel se neptá na nosnost ale na výdrž jak dlouho vydrží než se rozpadne. 😉😉😁
Odpovědět
@edison101 No a to je klasika...tazatel se nevhodně ptá...přitom ho výdrž nemusí vůbec zajímat, protože výdrž je daná JEHO údržbou 😉 Spíš se má ptát projektanta proč a co tam navrhuje. A jestli někdo chce dělat svépomocí, tak by tomu měl sám rozumět. "Kombinačkama taky dokážu utáhnout šroub, ale přeci jenom klíč na to byl vymyšlený" Takže za mne jenom KVH.
Odpovědět
@panlorenc Nezlobte se na mě ale pán si to chce udělat sám svépomoci a právě proto že tomu úplně nerozumí, tak se zde zeptal. Na to přece není nic špatného. Podle vašeho přístupu by všichni všechno museli nechat dělat firmy. Jenomže ta firma tomu třeba rozumí ale dělníci to neudělají někdy ani tak pečlivě jako si to člověk udělá sám. A ještě na tom ušetří. Takže nechápu vaši aroganci. Už vás tu sleduji na fóru delší dobu- možná byste se měl začít věnovat jinému koníčku, vaše rady stejně většinou nikomu nepomůžou.
Odpovědět
@zdenek_valek můžu se zeptat, o jakou firmu se jedná, která nabízí tyto stavebnice? Zrovna to budeme také řešit. Díky!
Odpovědět
Profilova fotka
muzu se zeptat - nekrouti se KVHcka pri postupnem vysychani? ja te delam pro decka ramovou houpacku a schvalne kvuli tomu beru BSH
Odpovědět
Profilova fotka
KVH se nekroutí při vysychání neboť už je suché z výroby.
Odpovědět
@petr13 Takže ty radíš, aby si to udělal raději sám i přesto, že tomu nerozumí 😬 Ač vám to zase bude znít arogantně, tak právě vaše rada je úplně ke škodě...teda k h...u 😉
Odpovědět
@panlorenc to ano ale z rozměrů co psal je pravděpodobné že sílu trámů má dostačující samozřejmě ještě záleží na velikosti ale beru v úvahu klasiku co se většinou dělá do 25m² a kde bydlí. Ale jinak souhlasím pokud tomu nerozumí neumí tesařské spoje tak by se neměl do toho pouštět. @ktz jak je psáno KVH by mělo už být vysušeno takže by se to nemělo kroutit ani praskat. To je právě rozdíl KVH oproti řezivu z pily. Proto při použití dřeva z pily by se mělo zpracovat co nejdřív protože konstrukce (spoje) omezi krut.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?