Predzahradka

Dobry den,mame novostavbu a jsme ve fazi delani zahrady,chystam se na predzahradku.Mam zryto....tudiz hroudy😞a uz nevim.jak dal.je mozne na toto dat geotextilii aby uz nerostla trava?s tim ze casem kaminky..a az budu chtit neco sazet..tak jen rozriznu?a zeminu upravim?je to smes hliny a jilu😞..nevim jestli na tyto hroudy mohu dst tu textilii😞dekuji za nazory
Odpovědět
A co tam planujete mit? Trvalkovy zahon? Treba pak pristi rok sazet? Tu hlinu bych prikryla kartony, plevel a trava zajde a vy tu hlinu nezadusite uplne. Kartony zetli a muzou se promichat s hlinou. Pak bych to smichala s dovezenou urodnejsi hlinou - treba u nas mame k dispozici obecni kompost. To pak muzete osazet trvalkami. Radeji na husto, at se zapoji a plevel nema sanci. Mezi to prosypat trochou kury. Textilie je zbytecna, uz se od ni ustoupilo, protoze hlinu nicila a umrtvila nadobro. Jestli si nejste jisti skladbou, zkuste oslovit v okoli zahradniho architekta. Tyhle male zahradky nemivaji drahy projekt a pomuze vam i s osazovacim planem, takze budete vedet, jakym rostlinam se u vas bude darit.
Odpovědět
My máme taky všude (i v předzahrádce) jílovitou půdu... Hodně záleží, jestli máte předzahrádku ve stínu, nebo spíš na slunci. Geotextilii určitě nedávat, pokud něco, tak buďto mulčovací kůru, která se časem rozloží, až se rostliny rozrostou, nebo třeba jemný štěrk... My máme v předzahrádce okrasný šalvěje, kavyl péřovitý, perovskii, echinaceu, apod. Je to taková tradiční kombinace, vypadá hezky a vydrží na sluníčku... a mezitím máme mulčovací kůru. A jak říkám, geotextilii určitě ne, protože sice vám tam neporoste tráva, ale neporoste vám tam ani nic jiného, tedy ani ty žádoucí kytky...
Odpovědět
Ja prave jeste moc nevim co tam..ale spise okrasne🙂jsem zacatecnik takze jeste toho musim hodne nacist🙂tady pro predstavu...mame.i stejny tvar ...predzahradku mame na zapad...slunicko az navecer..
Odpovědět
Šli jsme podobnou cestou - geotextilie, na které bylo kamení. Teď to usilovně dáváme pryč. Geotextilie je fakt děs běs. Zemina pod ní hnije, plesniví, je zhutněná. A kamínky nahoře vypadají dobře první rok, dva. Pak se stejně zanesou prachem, sečenou trávou atp. a začnou zarůstat. Nejúpornější plevel proroste i textilii a kamení. Navíc pak nejde pořádně ani vyplet. V horkých dnech do sebe kameny natáhnou teplo a ještě sálají na rostliny i večer. O zběsilých vlnovkách, které jsou tady na obrázku jako inspirace, ani nemluvím. Ale to už je věc vkusu každého jednotlivce. Takže se samozřejmě nabízí otázka, co s tím. Momentálně se snažíme prázdná stanoviště zaplnit půdopokryvnými rostlinami. Něco pod keře něco před. Je to o stanovišti, které je vhodné. Ale trvá to, když člověk nemá spoustu peněz, aby nakoupil hromady rostlin. Takže zasadit, nechat rozrůst a v mezičase plet. Výsledkem je krásné spodní patro pod keři, případně trvalkové záhony. Jeden z triků je taky, že se na ta prázdná místa, než se to okolní rozroste, vysejou letničky. Ještě, co se týče architekta, je to určitě pravda a dost to pomůže. Jinak se můžete projít po okolí a podívat se, co komu roste a jak to prospívá.
Odpovědět
Profilova fotka
@lendaa Já bych asi nejdřív zjistil co se mi asi líbí ( styl ) a podle toho pokračoval. Našel si někoho kdo mi udělá kvalitní projekt na který budu moci pokračovat dál. Mě projekt předzahrádky vyšel cca na 8tisíc. A nemusím sázet pokus omyl. Nicméně do samotného projektu jsem vložil ohromné množství času než jsem zjistil co se mi líbí a kdo mi je schopen v té vizi udělat projekt. On si člověk řekne předzahrádka, to chce folii, kačírek, obrubniky, nějaké sazenice, ale ve finále jste tam za několik tisíc tak nebo tak.
Odpovědět
Zjistila bych si co se mi libi,jaky styl,jak moc ji chci potom udrzovat..pujcila bych si rotavator,koupila par pytlu zeminy,spolecne bych to projela-zbavite se hroud a rovnou si to zamichate..pokud nechcete sazet hned,posypala bych velkou vrstvou kury. Kytky nakoupit neni tak draha zalezitost,kdyz vezmete,co byste dala za architekta..treba na podobne veci mate sikovnou kamaradku nebo nekoho,kdo vam to pomuze vymyslet?
Odpovědět
Základem hezké zahrádky je výsadba ve skupinách, tj na jednom místě, aby těch kytiček bylo vícero od jednoho druhu. A pokud to chce člověk zaplnit hned, tak ono to docela do peněz leze, ne že ne. A když to pak pochcípe, protože se to na to stanoviště nehodí. Nehledě na to, že od různých rostlin je ještě spousta kultivarů, které se liší často barvou, výškou, šířkou, ale i náročností. A v tom všem se zorientovat, pokud člověk nechce jít cestou pokus omyl, je docela časově náročné. A někdy to může být i drahá sranda, když vysazuje na stejné místo něco jiného už potřetí. Nehledě na to, že ztratil tři roky růstu. Jinak doporučuju shlédnout pořady od Ferdinand Lefflera. Věnuje se spoustě různých zahrad a člověk z toho dokáže vyčíst nějaká obecná pravidla.
Odpovědět
Profilova fotka
Hezký den, textilii jsem částečně dala, ale zpětně bych se na ni asi vyprdla. Každopádně my máme svah, takže o to horší to bylo. Volila jsem do něj půdopokryvné růže a levanduli - oboje se rychle rozroste, nestojí majlant, barevně se k sobě hodí a navíc levandule odradí mšice od růží. Nahoře pak máme kombinaci ptačí zob, habr, tavolník a trávy. Takhle to vypadalo loni: http://ctyrizdi.cz/zahradnicime/nas-v... a na fotkách vidíte aktuální stav. Všechno se krásně chytlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@lendaa tvoje téma (otázka) je dost složitá na krátkou odpověď, zkusím zestručnit ... taky jsem kdysi začínala, takže úplně chápu, že v tom člověk celkem tápe ... když jsem zakládala předzahrádku, dala jsem textilii, na to kamínky ... rostlinám se tu moc nedařilo a já začala více studovat pravidla založení zahrady, jaké jsou druhy rostlin, vhodné stanoviště ... nakoupila jsem si nějaký knížky, hodně četla na netu, nebo jsem se ptala tady na MS ... po pár letech jsem se rozhodla vyrvat textilii, odvézt kačírek ... kdybys viděla, jak ta zemina byla pod tím zhutněná ... následně jsem záhon osázela dalšími trvalkami, na podzim zasadila cibuloviny (česneky,narcisy, tulipány) ... a rozdíl byl opravdu znát. Rostlinám se tu daří, hezky se během sezony propojí, takže skoro nemusím plít ... možná by nám pomohla fotka té tvojí zryté předzahrádky? jaké má rozměry ? myslím, že by opravdu stačilo dát velkou vrstvu mulče, který zabrání prorůstání plevele a trávy, a můžeš začít přemýšlet nad osázením. Já si udělala exc. tabulku, kam jsem si vypsala různé trvalky, keře a ke každému jsem si napsala do jaké výšky-šířky vyroste, kdy kvete, jakou barvou, jaké je vhodné stanoviště ... zabralo mi to spoustu večerů, ale mě to bavilo 🙂 u vás bude stanoviště asi polostín, když máte slunce až navečer - takže třeba hosty a sasanky tam půjdou hezky ... co se týká toho jílu - jednak jíl není zase tak špatný, jak se někde uvádí, a pokud ho potřebuješ trochu zkypřit, tak přidat písek. Takhle jsem to udělala v jednom záhonu a stačilo to ... ber můj příspěvek jako spíš zkušenost bývalého začátečníka, nespolkla jsem žádné zahradnické moudro ... každá bota se dá spravit, ale uvědomila jsem si, že u založení zahrady je hodně důležitá příprava. Tam by se nemělo nic uspěchat a pořádně si vše promyslet ... hlavně nekupovat v zahradnictví nějakou neznámou kytku - jééé, ta je hezká.... pak jí přineseš domů a drbeš se na hlavě ... kam jí dám ? a co jsem to vlastně koupila ? 😄 Hodně radosti ze zahrady. Zahradničení Zdar !
Odpovědět
Profilova fotka
@petra_d Při odlehčování a provzdušňování jílu udělá mnohem lepší službu štěrk než písek.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?