Terénní úprava - základy domku příliš nízko, jak vyřešit okolí domu?

Zdravím, prosím je tady někdo kdo by měl podobnou zkušenost, nápad jak řešit. Začali jsme se stavět ve svahovitém terénu. Bohužel nyní už máme vykopanou díru a základovou desku s obezděním a - Přišli jsme na to, že nám tak kolem domku vznikla vzadu směrem na terasu nepěkná díra, domek je zasazen příliš nízko oproti zbytku pozemku a okolí. Budeme tak muset upravovat. Nevíme si rady, jak upravit efektivně a zároveň ne příliš nákladně. Teď bychom řešili už zřejmě jinak, ale bohužel je rozděláno a je pozdě. Mrzí nás to, protože tušíme, že to budou opět vyšší náklady navíc. Holt stavíme poprvé a těch kroků, které by člověk řešil jinak bude asi dost. Pro představu přikládám fotky - foto pohled z obýváku dozadu za dům.Budu ráda za každou radu, nápad.... dík
Odpovědět
1
2
pohled na zbytek pozemku před položením základů, kde je ještě za tím oplocená zahrada, která tam už stála kdysi.možná jsme mohli stavět opravdu dále, blíže te zahradě...
Odpovědět
Profilova fotka
a v tom místě tedy bude terasa? no tak zpevnit, obezdít, udělat schůdky dozadu na zahradu, určitě nějakou drenáž, při silnější dešti, ať vám to nejde až domů. někdo už to tu řešil a sešlo se tam docela dost fotek domů pod úrovní zahrad a řešení těchto "schodů" :-)
Odpovědět
Profilova fotka
mno evidentně potrebuješ ten zarez nejak pojistit proti sesouvani. Ja to delal na severni strane pozemku. Udelal jsem gabionovou zed. Muzes juknout ke mne do alba. Ale je to dost drahe reseni, ikdyz jednoznacne nejhezci a nejmin pracne.(firma) JInak muzes udelat zaklady a vyzdit opernou zed napr ze ztraceneho bedneni. Variant a moznoste je celkem dost. Zalezi jen kolik na to mas budget a co se libi. Pokud tam budes mit terasu tak na to budes koukat porad.
Odpovědět
kolega má stejně. opornou zeď ze ztraceného bednění, uprostřed schody, terasu ze zámkovky vyspádovanou směrem k té zídce a od středu do stran a stejně ještě u domu na té terase pro jistotu odtokové kanálky.
Odpovědět
Tak mě napadá,nebylo by ve finále financneji lepší nechat to jako sklep a teprve pak stavět přízemí? Tím pádem by ubyly tyto terénní úpravy. Co si ó tom myslíte?
Odpovědět
Ahoj, my to vyresili skalkou viz fota:) pohled z obývacího pokoje 1. Foto. Druhé z rohu baráku
Odpovědět
Profilova fotka
@fiatek počítej s vybudováním opěrné zdi se schody na horní zahradu, ale nic levného to nebude.... fotky tu ve foru nějaké najdeš....
Odpovědět
Profilova fotka
@fiatek třeba takto : http://www.modrastrecha.cz/blog/famil...
Odpovědět
Profilova fotka
@fiatek nebo : http://www.modrastrecha.cz/forum/proj...
Odpovědět
z finančních důvodů jsme nestavěli opěrné zdi, ale osázeli svah rostlinami
Odpovědět
Profilova fotka
Jak je dům usazen na pozemku? Kolik prostoru za terasou máte? Patro navíc vás moc levněji už teď asi nevyjde, navíc na to nemáte nadimenzované základy ani postavené zdi. Zkuste si projít třeba stránky KB blok nebo podobné výrobce - třeba najdete něco pro Vás. mají na webu i realizace opěrných zdí z jejich výrobků. Dá se to různě kombinovat a část udělat ve sklonu a osázet. Zeď to chtít bude, schválně si ale porovnejte ztracene bednění a něco hezkého. Já když to dělala pro nás zas takový rozdíl to nebyl (ale já to udělám ve sklonu a tudíž bez bet. Základu - to tu asi nepůjde..).
Odpovědět
Pro představu pozemek před stavbou vypadá takto - hotový zelenkavý domek je souseda, který bydlí pod svahem na rovině asi cca 20 metru(pohled zdola příjezdová cesta k našemu budoucímu domku) od nás a vedle nás staví druhý soused (pohled shora pozemku). Mám obavy abych pak zbytek života nečučíkovala v díře, když ostatní staví výše :-) ale teď už bohužel to asi nezměníme. Kdyby člověk stavěl vícekrát tak je chytřejší
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@fiatek Teď už to je jedno... Kdo vám ale usazoval dům na pozemek ( projektant ) ? S ním se řeší tato problematiky, kdy si určíte jak vysoko bude dům stát...
Odpovědět
Usazovali jsme sami, ale projektant nás neupozornil že by něco takového mohlo nastat. Holt chybama se člověk učí a kdo ví, možná budeme spokojeni
Odpovědět
Profilova fotka
@fiatek jak sami? Vy jste nemeli od projektanta řez pozemkem + osazeni domu? Koukni ke mne do alba, mel bych tam mit svůj rez a tim padem jsem videl, jak budu muset delat vysokou opernou zed. Osazeni domu jsem mel jasne uz asi na 5te schůzce s projektantem. Ja jsem si teda nechal pozemek před vizualizaci domu presne zmerit a data (vyskopis a polohopis) pouzil projektant. Koty (vysky) pak dostal bagrista od nulového bodu na pozemku a ty jsem mu pomahal zamerit. Takze zadne překvápko se nekonalo.
Odpovědět
@fiatek Dobrý den, taky stavíte v Jablunkově že? My zase musíme až do výše 50 cm celý pozemek hlínou dosypávat,aby byl zároveň s domem.
Odpovědět
Udělal bych drenáž kolem domu, protože bych se trochu bál vody a zaplavení, jelikož se mi zdá, že ten terén je z kopce. A ten svah bych pojistil suchou zídkou. Je to pracnější, ale o dost hezčí, než ztracené bednění.
Odpovědět
Zalezi taky na tom, ja daleko od domu ta zidka bude... Mame dum ve svahu a abychom meli alespon nejakou terasu museli jsme kus kopce odbagrovat a postavit zed 1,5 m vysokou a dali jsme ji do barvy fasady. Protoze u nas hodne prsi, tak jsme to cele zastresili. Samozrejme za zdi je drenaz, po zime tecou doslova potoky vody vsude kolem. Sousedy mame taky vsude okolo nad nami. Ted mame paradni prostor 6x6m, utulny a prosluneny (kdyz zrovna neprsi). Jeste dodelavame teren okolo, schdy atd... Treba by to mohla byt alespon castecna inspirace ;-)
Odpovědět
@asistent ano Jablunkov. Pokud budete potřebovat hlínu, tak zřejmě budeme mít nazbyt
Odpovědět
@fiatek Dekuji,my uz budeme potrebovat akorat vrchovku hlinu,hlinou z vykopu uz mame teren vysypany.
Odpovědět
@petraxname Jé, tak tohle je fakt povedené. Dělali jste si to sami nebo jste si to nechali založit? Ty kameny jsou určitě dřina. Takto to mám v hlavě vymyšlené, jen jsem se ještě nedostala k realizaci. Pod tou skalkou máte nějakou drenáž?
Odpovědět
@jimika skalku jsem dělala sama cestou pokusu a omylu, kameny mám ze zavřeného lomu, bohužel jsem tehdy nenarazila na lom v okolí, kde by se dalo legálně odkoupit pár kamenů. Pod skalkou nemám drenáž - voda samovolně stéká na trávník, ten je vysvahovaný, takže se nám nikde nehromadí voda, pod chodníkem už drenážové trubky máme - to je ta žlutá v kamenech na obrázku vlevo
Odpovědět
@petraxname Děkuji, a kameny jsi nějak zapouštěla nebo podkládala ... , aby ze svahu nesjely? Já zatím nemám nijak upravený terén a louže (tam, co máš Ty trávník) tedy mám. Ta drenážní trubka je někam zaústěná? Do kanalizace nebo se voda vsakuje do trávy? Nezatíká to pod chodník? Ještě, prosím, mám svah jen seřízlý - původní jílovitý terén. Dávala jsi nějaké zábrany, aby nesjela hlína, a jak velkou vrstvu?
Odpovědět
@jimika některé kameny jsem částečně zakopala tak, aby byly napevno a dalo se po nich dalo chodit. Kameny nejsou velké, ale mám dvě malé děti a nechtěla jsem, aby jim kámen přimáčkl nožičku. Kam ústí drenáže, to netuším, asi do vsakovací jímky, voda se nám nikde nehromadí, takže to funguje, chodníky nemáme, jen štěrk.
Odpovědět
Máte pěkný pozemek, ale je opravdu škoda, že jste tak moc utopení :( Někdy je lepší to nechat udělat odborníky, než si kopat základy na vlastní pěst :-S Jedině to vyřešíte schody, jak už tady bylo řečeno...Ale výhled do okolí z domu asi taky nebude nic moc :(
Odpovědět
@sallinka17 nekopali jsme na vlastní pěst, dělá nám to firma
Odpovědět
Profilova fotka
Usadili jste si sami pozemek, dobrý projektant by Vám dům takto neutopil, ale to už je teď jedno. Hledejte řešení jak z toho vyvaznout nějak elegantně. A odvodnění a zdi už bych tedy nechala zpracovat odborníka. Asi ne projektanta, co Vám nepomohl usadit správně dům. Odkud jste?
Odpovědět
Profilova fotka
(dům na pozemek to mi tam pardon :) )
Odpovědět
Usazení domu vzniklo takto kvůli garáži,jak to chtěl manžel.
Odpovědět
Profilova fotka
My to máme víceméně také tak - ono ve svahu je těžké usadit dům tak, aby nebyl z nějaké strany utopený (pokud nechcete podsklepení).. my to tedy věděli předem, proto máme alespoň terasu do boku a ne za domem, kde je převýšení největší.. a řešíme to 1 m vysokým gabionem a následně vysvahováním, které chci upravit také jako skalku... @petraxname NÁDHERA!!!! :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?