Trávník - začínáme. Co je dobré nachystat, udělat?

Profilova fotka
Jak jste postupovali, co je dobré nachystat a udělat, aby měl člověk dobře připravenou půdu a hezky mu rostl trávník? Zavážíme terén, hlína všelijaká, na jedné straně písčitohlinitá, jinde krásně hlinitá, ale drnová... Dík za tipy, rady ;-) A jaké jsou dobré travné semena?
Odpovědět
ja odporúčam umelú trávu, ktorá vyzerá ako živá, netreba ju hnojiť ani zalievať a žiadny sused nepozná ze je umelá. A po daždi je takmer ihned suchá.
Odpovědět
Profilova fotka
@cori trávník jsme zakládali nedávno :-) měli byste půdu rozrýt (vertikutátor je skvělý na velké plochy, je možné si ho vypůjčit), poté je dobré hráběma vyhrabat větší kameny a odstranit všechny zbytky trávy. travní semena jsme nijak neřešili. koupili jsme obyčejné v obi. semena zasijte do půdy, lehce přejeďte hráběma, aby se dostaly semínka do země. ideál by byl půdu ještě poté udusat (kamarád nám půjčil válec, co se plní vodou). potom je moc důležité udržovat půdu vlhkou, což jsme řešili závlahou v zemi. cca za 10 až 14 dní je vidět, jak tráva roste. po celou dobu je potřeba, abyste (pokud je to možné) na zasetý trávník nestoupali. první zátěž, což by mělo být až první sekání, je tak za 3 týdny od vysetí. záleží, jak dobře budete moct zavlažovat. hnojit trávu doporučuju až na podzim ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@cori ještě jsem si vzpomněla - co se plevelů týče, ze začátku co nejvíce vytrhávat (tedy až ten den, co budete sekat). my máme trávník dva měsíce od vysetí. postřik proti plevelům jsme ještě nepoužívali, to je ještě dost brzy. kamarád zahradník nám doporučoval Bofix (pozor jestli máte vinnou révu, pro ni je Bofix jako kyselina) :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Mela bych dotaz. Chteli bychom pripravit plochu pro travnik, asi budeme zasyvat az na jare. Mame udupanou jilnatou pudu, na kterou bychom radi dali nejakou lepsi, ale nevime pro travnik v jake vysce. Jak vysokou vrstvu lepsi pudy na to dat? Je potreba jeste neco delat? Rozryvat a tak? Trava a burina nam tam neroste skoro zadna. Jeste mi v zahradnictvi poradili smichat treba ten jil s piskem, abychom po vydatnejsim desti nemeli mocaly:)
Odpovědět
@linee Ahojda. Také jsme měli a ještě někde máme jíovitou zeminu. Manžel zeminu srovnal, posypal úrodnou zeminu, né moc, slabou vrstvu posypali jsme semínky trávy (obyč),Udusat, nejlepší je válec, také jsme neměli, a hlavně zalívat, opravdu ty 3 týdny , tedy hlavně když je slunce. Pokud možno nestoupat.(Pes nám tam chodil normálně, tráva vyrostla stejně.Radím když tak postupně po kouskách větších osít.
Odpovědět
Profilova fotka
@linee S jílovitou půdou bývá problém, že povrch velmi prosychá a spodní část je zalita vodou. Nejideálnějším řešením by byla celková drenáž pozemku, ačkoli to není levná záležitost, ale problém by to vyřešilo i v částech, kde budou záhony nebo celková výměna půdy, což někdy není finančně možné. Můžete zamíchat i písek, ten částečně půdu provzdušní. Vrchní vrstvu asi 10 cm vytvořte z lepšího substrátu. To postačí na založení trávníku. Plochu je třeba před výsevem nebo pokládkou dobře zhutnit válcem. Samozřejmě pokud budete vysévat na jaře, na podzim půdu připravte, odstraňte kameny, kořeny. Poválcujte. Na jaře pokud vzejde plevel postříkejte, případně jen vyškubejte, pokopejte, poválcujte, nasypte substrát a vysejte. Semena se zasekávají hráběmi do půdy a pak jemně zavlažujte. Plocha nesmí proschnout.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Ahojte lidi, prosím o rady,máme založený trávník 2 měsíce a první co lezlo ven ze země byl plevel,fakt mazec. ,založení nám dělala profi firma,postřík totálním herbicidem aplkovali 2krát.Dnes po dvou měsících je zapleveleno,není v našich silách ruční vytrhávání.tráva místy vůbec nevyšla,jsou volné plochy ,jen plevel.Firma přišla dosadit a apelovala na nás,že málo zaléváme,což si nemyslím.velkou část plevele prý zničíme až začneme sekat a až bude trávník v dobré kondici,že budeme aplikovat postřik.Ted je plevel vyšší než trávník,myslíte,že můžeme sekat,tráva je zatím nerovnoměrná,nestejné výšky a slabá.Budu vděčná za každou radu.G
Odpovědět
@georginab Taky jsem to zažila u prvního domu. plevel přehlušil trávu. Jediné řešení je znovu totální herbicid a znovu vysít a zaválcovat. Zalívat se fakt musí hodně. 2 x denně až se dělají kaluže, jinak tráva nevzejde. Sekat, až se dá po pozemku vůbec jezdit sekačkou. Jo a dokud tráva dostatečně nevyroste, tak se nesmí po trávníku chodit. Pak by to taky chtělo, pokud máte nekvalitní zeminu, přidat písek, jíl může trávu dusit, a prohnojit kompostem. Plevel poroste, ale ta tráva když rychleji vyroste a má živiny a sílu ten plevel zadusí. My jsme vyseli před týdnem, máme jíl a po deštích tráva roste před očima. Jde jasně vidět kde je hnusnej jíl a kde je lepší zemina, je to rozdíl. Sekat budeme nejdřív za měsíc. Plevel až bude možno po trávníku chodit bych intenzívně vytrhávala nebo existuje roundap gel tak aplikovat a uhyne jen ten plevel, ale je to piplačka.
Odpovědět
@georginab já bych tomu dala ještě šanci, zničit herbicidem se to může vždy a hlavně na léto bych to nedělala vůbec.....pokud je v okolí nějaký plevel, tak myslim, že v trávníku prostě bude, leda by se to muselo furt stříkat Bofixem nebo vytrhávat ;-)
Odpovědět
@georginab chce to hnojit a hnojit trávníkovým hnojivem a uvidíš, jak se trávě povede a plevel nebude mít šanci ;-)
Odpovědět
D ]-( ěkuji za rady,dnes jsme sekali a vypadá to lépe,plevel jsem ,vytrhávala ,ale to asi bude nekonečný boj,tam ,kde jsou holá místa firma dosazovala.Startovací hnojivo také bylo u založení,tak fakt nevím,možná jsem jen netrpělivá a zklamaná,protože jsem nečekala tolik plevele. :-) ;-(
Odpovědět
Profilova fotka
ideální trávník budete mít až tak za 2 roky a to ještě, pokud se mu opravdu budete věnovat. Tzv. provzdušňovat min. na jaře, několikrát do roka hnojit podle toho, co bude potřeba-třeba proti mechu, pro kvalitní růst trávy a pod. Zastřihávat tak akorát a podle potřeby-za jaře skoro pořád, přez léto stačí méně. A když bude hodně vedro, tak zalévat. Podle popisu jsem si představovala větší hrůzu.Není to tak špatný, tráva bude postupně houstnout-vytěsní plevel, dosejete ty prázdné místa a bude (dosívejte klidně více i sami, bez firmy-smíchejte semínka s kvalitní hlínou pro trávu, dosejte, zalijte) Trávník nám zakládala taky firma, mám o tom napsaný článek v albu. První vždy vyleze plevel, to tak prostě je, to je normální, roste rychleji než tráva. Ten plevel to chce likvidovat-hned. Něco Bofixem, něco ručně. První rok jsem nedělala nic jiného, než chodila po trávě a likvidovala plevel-pořád a zasívala a zasívala navou trávu. Loni to už bylo dobrý, už jsem slyšeli slova chvály na náš trávník. A letos to je eňo ňuno, máme nejlepší trávník v ulici :-D Ale stojí to peníze a hlavně moře času, co je potřeba trávníku věnovat :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Děkuji lendy1 ,potěšilo,budu se řídit Vašimi radami a doufám,že se nám to také podaří,jen se ještě zeptám,ten bofix jste použili zřejmě až už byl trávník v dobré kondici?
Odpovědět
A co vám vadí na plevelu? Není hezké mít trávník rozkvetlý pampeliškami a sedmikráskami, přinejmenším? Teda, já bych nechtěl mít jednolitou trávu jak ve Wimbledonu, to je pustá nuda. Úplnou divočinu nenecháváme, hlavně kvůli klíšťatům, sekáme plus mínus 1x za měsíc, podle toho, jak to roste, ale když někde vyleze zajímavě kvetoucí plevel, tak ho se sekačkou objedu a nechám růst. Nebo třeba u plotu nám rostou samy od sebe lesní jahody. Vedle pozemku máme víc než hektar už 15 let neudržované louky, z níž je dnes už džungle, takže se nám na zahradě vysemení leccos zajímavého :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@georginab tak podle fotek jsme meli po prvnim vysevu to same. Ale nezoufej, jak pisi ti nademnou,tak caste sekani, hnojeni, obcasne vytrhani plevele a obcas postrik a trava bude krasna. Ale az tak za rok, za dva. Taky vzhlizim k lepsim zitrkum :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@viados někdo chce mít pleveliště, někdo krásný trávník, co je na tom nepochopitelného? Každý ať si doma má to, co se mu líbí :-)
Odpovědět
@lendy1 když toho požadovaného stavu dosáhne ručně a ne kilogramy chemie, tak úplně v pohodě - každý má nějaké hobby ;-)
Odpovědět
@georginab taky koukám, dyť je to na začátek dobrý. až budete na podzim hnojit kupte hnojivo s účinky proti dvouděložným plevelům, to je vyhubí a do prázdných míst se rozroste tráva. Pak stačí 2 x do roka ještě postřik proti těm dvouděložným - to jsou ty pampelišky, jetel atd. až tráva zesílí sama už mezi sebe plevel jen tak nepustí a stačí pravidelně sekat. Pokud máte prázdná místa (koutyú tak přemýšlejte proč se tam té távě nedaří (vlhkost, sucho, stín) a osázejte něčím co tam bude prospívat (nějaký keř atd.). Nám když kdysi poprvé zaseli trávu tak se rozrostla ježatka- kuří noha - dostalo se to tam se zeminou, kterou nám dovezli z pole a nezůstalo ani stébelko trávy na celé 700 m2 zahrady. Rok jsme to likvidovali :)
Odpovědět
Profilova fotka
Na podzim budeme delat travnik. Potrebuji radu. Mame do zeme zapusteny sklep a na strese sklepu bude trava, takze ani nepujde videt. Kolik cm te hliny se tam musi dat, aby tam ten travnik rostl v pohode? Mmch. ten sklep bude mit strop betonovy.
Odpovědět
@sovolu: počítej tak aspoň s 20 cm a koukni třeba sem: http://www.optigreen.cz/News/3.html nebo http://dektrade.cz/docs/publikace/veg...
Odpovědět
@bbn děkuji za reakci,potěšilo,už o víkendu se budeme věnovat přihnojení a zase budu vytahovat plevel,protože po těch deštích toho bude. :-)
Odpovědět
@georginab na firmu bych se vyprdla. Sousedům taky dělali trávník a vypadá to děsně, všude plevel. Suchá místa dosypejte zeminou, znovu dosívejte a hodně zalívat. Ale že je plevel vlastně po celé ploše- jestli jste měli kvalitní zeminu na ten finální povrch
Odpovědět
Mal by som dotaz k zalozeniu travnika. Mame v okoli pomerne nezvycajne vysoky pocet malych vtacikov, ktori uz teraz hlodaju na pozemku aj ked este nemame zasadenu travu. Obcas je ich aj 40 a prelietavaju z pozemku na pozemok. Da sa ich zbavit? Obavam sa, ze po vysiati travneho semena ziadna trava nevyrastie, lebo semeno pozeru. Dik za kazdy rozumny nazor.
Odpovědět
@jarkalada No nevím,ale myslím,že ano,to víš nechávali jsme to na firmě,ta to zhodnotila a zahájila práce.Je pravdou,že kolem nás je ještě hodně pozemku ladem,tak to asi bude boj.Vyrážím dokoupit semena a budeme dosazovat,plít a zalévat. :-)
Odpovědět
@georginab...je to běh na dlouhou trať...trávník máme 2 roky, sekáme, hnojíme Ledkem, proti plevelu používáme Mustang(ničí dvouděložné rostliny) a hóóóódně zaléváme. Letos jsme již 4x trávník projeli vertikutátorem... ;-)
Odpovědět
@kkaccullka Už tam mám i tu ježatku,panebože,já se asi picnu,tak nevím jestli už můžeme dát postřik proti plevelům,když se trávník zakládal před skoro třemi měsíci a jestli mohu na tu ježatku jít s rondapem gelem,protože ,když vytrhávám,tak zůstávají díry,které sice dosypávám,ale i tak si rozdrbu terém, fakt už nevím jitrocel,ježatka,pomooc.
Odpovědět
@georginab máme taky spoustu plevele (všude kolem louky a nikdo se o ně nestará). Ježatku intenzivně vytrhávám, nesmí rozkvést jinak se jí nezbavíte. Chce to hodně zalévat aby byla tráva silná a plevel vytlačila. Ježatka není dvouděložní, takže pomůže jen ten Roundap, ale pozor ať nestihne vykvést, já raději vytrhávám. Postřik na dvouděložní plevele na ježatku nefunguje. Máme trávník měsíc, včera jsme poprvé sekali na 1/2 a taky zvažuju že to postříkám proti plevelům - náš zahradník to nedoporučuje ani hnojení, že je brzo, zkusím se zeptat v zahradnictví, jestli můžu, na internetu jsem se dočetla, že se hnojit a stříkat proti plevelům může už v začátcích. Po třech měsících bych si už troufla..
Odpovědět
Profilova fotka
tak mi máme všude vojtěšku a pampelišku a jsem zvedavá jak se toho zbavíme ale plán je takový,postřik rundapem,pak na podzim zaorat a na jaře vysýt trávu
Odpovědět
Tohle téma je smutné čtení. Prosím - pravidelně sekejte, vyrýpávejte nejhorší plevely, vyrovnávejte, dosévejte - vše v pořádku, ale proč to přehánět a dělat z trávníku fetiš? To ho budete ukazovat hodnotící komisi Wimbledonu? "Zbavit se ptáčků" ... "postřik" .... "postřik" .... "ničit dvouděložné rostliny" ... ;-( ;-( A pak se někdo diví, co je to v jídle, co v podzemní vodě a že se nemůže zbavit třeba ekzému.
Odpovědět
Profilova fotka
@georginab Zrovna jsem četla, že na ježatku je nejlepší právě rondapem gel, je to jednoletka, takže by ji měl mráz zahubit, ale semena mohou v půdě čekat i několik let... Taky ji máme v novém trávníku, zatím jsem ji vytrhávala, ale co nejdříve koupím ten gel:-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?