Zahrada na západ, severozápad, je to dobré umístění?

Profilova fotka
Máme u řd/dvojdomku zahradu na západ, nudlička vedle domu je čistý sever. Plus máme minipředzahrádku na východ a jednu zeď garáže na jih. Chtěla bych na zahradu po jejím kraji (opravdu jen po kraji, uprostřed chce manžel jen trávu) umístit pár ovocných stromů - těch štíhlých..... Vybraný mám na tu západní zahradu angrešt, maliny, ostružiny .... na severovýchodní část bych chtěla dát vinnou révu, stejně tak na tu stěnu garáže (jih), co dát malinkého, (příp. popínavého) na východ pod kuchyňské okno? Tam pak ještě plánujeme nějaké traviny .... Na západní stěnu na terase bych chtěla dát popínavé jahody. Máte nějaké tipy, zkušenosti? Jak je to u Vás, co plánujete nebo už máte? Je vůbec mnou vybrané rozmístění vzhledem ke světovým stranám možné? (aby všecko neuhynulo)
Odpovědět
Profilova fotka
Takovou mini zahrádku máme u řadového domku také...a otočenou od sluníčka. Ještě jsme k tomu pod urovní sousedčiny zahrady(o tom jsem se zminovala v jine diskuzi) Nám to ale bohatě stačí,přítel neni ten typ co by dělal na velké zahradě,baráku..a já v podstatě až tak zahradničit taky nemusim...kávu si ale oba v létě venku rádi dáme..5let jsem se mořila co s tim kouskem ..První byla moc nepodařená rekonstrukce,ale zase finance v té době moc nedovolaly a na to, když jsme se nastěhovali,nebylo tam -krom trávy která nás převišovala nic-to bylo supeeer. Takže vybagrovat,navézt hlínu,odtoky vody,nějakou omítku na ty zdi okolo,plot,atd..vydržely jsme to ještě 3 roky a ted jsme se do toho pustlli. Výsledek posudte sami.
Odpovědět
mame tak dva roky zahradu na severozapad ( jeste se na ni pracuje a bude pracovat neni to finalni), vino nam roste za jezirkem a dela stenu, par stromecku tam taky mame a rekla bych ze se jim dari
Odpovědět

Odpovědět
Profilova fotka
Nádherný,ale to je proti naší pidi mini zahradě jak letiště:)))
Odpovědět
@xdasa1 Na malém prostoru taková krása. Jste moc šikovní.
Odpovědět
Profilova fotka
Každý prostor se dá upravit. Na některých plochách nemůžete pěstovat rostliny, které se Vám třeba líbí, ale všechno se dá vyřešit. Hlavními rostlinami na východní straně by mohli být okrasné trávy. Třeba je však umístit tak, aby nezamezovali výhledu a můžete tak částečně překrýt nepěkné místa. Doplňte kameny, štěrk a prostor je na světě. Kapradí a stínomilnější trvalky dicentra, campanula….. Severní stranu a výsadbu třeba zvážit pečlivě anebo rostlinám poskytnout ochranu proti silnému severnímu větru, mrazu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Profilova fotka
@xdasa1 @helik007 @rostlinky_cz Moc dekuju za reakce! :-) Ja si toho nejak vubec nevsimla, asi mi zlobilo upozorneni. Jeste jednou dik, zahradky mate nadherny a urcite bych se jeste rada poptala pak na par konkretnich veci - diky :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?