Zkrášlení zahradního domku😀

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli někdo neřešil "zkrášlení" dřevěného zahradního domku, nebo třeba i zdi na zahradě plachtou, kterou byste si nechali naměřit a potisknout dle vlastního návrhu? Máme dřevěný zahradní domek, ale líbilo by se mi zakrýt dvě jeho stěny plachtou s nějakým přírodním motivem. Třeba les. Něco na způsob venkovní tapety. Děkuji za reakce i tipy. Lenka
Odpovědět
Profilova fotka
@llukesov4 spíš bych řešila dodekorování třeba živou popínavou rostlinou, kvetoucími letničkami apod. než něčím umělým :-)
Odpovědět
@alinka1234 díky moc za reakci. Popínavka je taky varianta. Jen se bojím, aby neporušila to dřevo.
Odpovědět
To si teda nedovedu predstavit, podle me by to bylo jako pest na oko, to bude vypadat prirodneji nechat ten domek jak je 🙂 Taky bych se priklanela radsi k nejake popinavce, kdyz bude vhodne zvolena, tak si naopak myslim, ze to drevo bude chranit proti povetrnostnim vlivum 🙂
Odpovědět
@modra_zizala moc děkuji za reakci. Ten zahradní domek je blizko u domu. Z okna v kuchyni vidíme v podstate jen dřevenou stěnu. Tak proto přemýšlím, jak ten domek zkrášlit, abychom koukali na něco hezciho 🙂 Mate prosím zkušenost s popínavkami? Já někde četla, že škodí povrchu, na který přilnou, ale taky to, že chrání ten povrch....
Odpovědět
Profilova fotka
@llukesov4 Taky bych nedával žádnou plachtu. Podle mě byste byla z výsledku nešťastná. Popínavka je podle mě dobrá varianta, ale natáhl bych na stěnu domku ocelovou síť ať se pne převážně po ní. Prospěje to rostlině i domku. Nicméně pokud máte z popínavek obavy, napadá mě buď před domek něco rozumného vysadit (prosím ne tůje). Hezký je třeba bambus a pod něj trvalkové patro. A nebo z pár fošen vytvořit jednoduchý policový regál upevněný na stěnu domku a na něj v květináčích a truhlících dát směs letniček a venkovních převislých rostlin. A v zimě tam můžete dát třeba vánoční výzdobu.
Odpovědět
@llukesov4 myslím, že popínavek jsou dva druhy: 1) nepotřebují oporu- jsou schopné růst na zdi (a tady je to riziko, že ji narušují). Břečťan, tříprstník... 2) potřebují oporu- nemají schopnost přirůst k odkladu, musí mít nějaký "žebřík" na který se buď vyvazují (růže) nebo jsou schopné se kolem něj omotat samy (clematis) Ale odborník nejsem s konkrétními druhy nepomůžu ☺️
Odpovědět
Profilova fotka
@llukesov4 neměla bych strach, zkus obyčejné psí víno, ale je potřeba udělat oporu, například z karisítě. Klematisy jsou také krásné, popínavé růže, lonicery,na výběr je spousta rostlin, vol ty co nemají příčepivé kořínky pozor na např. campsis, břečťan, parthenocissus.
Odpovědět
Profilova fotka
topič: řeším něco podobného, chtěl jsem na stěnu domku přichytit plotové pletivo co mi zbylo, ale ta karisíť taky není blbá, navíc jí dělají v různých tloušťkách, takže podle předpokládaného zatížení si vyberu. Dobrý nápad ;-) ;-)
Odpovědět
@jakuda díky za reakci. Musím se smát vaší prosbě o tújich. Taky je nemám ráda🙂 Přímo vysázet okolo domku nic nejde, je okolo něj dlažba. Takže zbývá varianta s truhlikama a z nich nějaký popínavý porost. Nebo regál.
Odpovědět
@kafr moc děkuji za reakci. Musím si to nastudovat.
Odpovědět
@alinka1234 děkuji za radu. Musím nastudovat, co to jsou "příčepivé kořínky".
Odpovědět
Profilova fotka
@llukesov4 jsou to rostliny které mají kořínky kterýma se přichytávají povrchů, má je například trubač - campsis, břeˇčtan, přísavník. Jsou to jednoduše řeklé rostliny které nepotřebují pro "lezení" po svislých površích nejakou oporu po které se ovíjí ale dokážou se těma kořínkama přichytit samy. Jinak je docela pak složité ty příčepivé kořinky dostat z povrchu, bude to tam pak dlouho vidět, pokud to pak jednou sundáš a nebudeš tam třeba tu rostlinu chtít.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?