Odpověď na příspěvek od jiri_kubik:
Dobrý den, máme postavený nový bungalov - dřevost… @jiri_kubik tu přívodní trubku jste měl tepelné izolovat. Tou trubkou prochází studený vzduch. Trubku vyhlazuje a jakmile projde do interiéru, tak se na trubce sráží voda. Pokud to jde, tak bych z interiéru odkryl co nejdelší část a trubku bych omotal mirelonemOdpověď na příspěvek od jirca456:
Dobrý den rád bych otevřel téma. Mám přívod vzduc… @jirca456 omylem jsem odpovídal na původní dotaz. Platí to ale i na Vaši situaci Ke kondenzaci dochází, protože trubkou prochází studený vzduch a v interiéru metě teplý a vlhký vzduch. Místo vaty bych spíše izoloval mirelonem, protože má malou paropropustnost. Dále platí i poznámka přidat CPV klapkuOdpověď na příspěvek od jirca456:
Dobrý den rád bych otevřel téma. Mám přívod vzduc… @jirca456 Tá prívodná trubka je studená, musí byť zaizolovaná, ako sa izolujú prívody vzduchu do rekuperácie, prípadne tak, ako sa izolujú chladovody (napr. trubka od splitového TČ, prípadne od zemného kolektoru). To znamená ideálne kaučuková izolácia a prelepené spoje, aby sa k trubke nedostal vzduch. Ani medzi trubkou a izoláciou by nemali byť žiadne dutiny, kaučuk býva väčsinou na trubku nalepený. Mirelon, čo sa dáva na vodovod by nemusel stačiť, nie je vzduchotesný. A vodovod má tak 10-12 °C, prívod vzduchu môže mať v zime kľudne -10 °C.Odpověď na příspěvek od roman_:
@jirca456 Tá prívodná trubka je studená, musí byť… @roman_ to je taková ta "hadra" jak se tím někdy omotávají trubky topení nebo vody ?Odpověď na příspěvek od jirca456:
@roman_ to je taková ta "hadra" jak se tím někdy… @jirca456 Ne, to není ta hadra. Podívejte se na internet. Mirelon je pěnový PE s uzavřenou buněčnou strukrurou a podobný izolant je pěnový kaučuk. Obojí má tepelný odpor podobný třeba minerální izolace. Zde je ale podstatné, že potřebujete izolant s co nejvyšším odporem pro průchod vodní páry. Ta hadra nebo minerál mají paropropustnost kolem mi=4. EPS má mi=50 a pěnový mirelon nebo kaučuk se pohybují vysoce nad mi=1000. S tím minerálem Vám bude docházet ke kondenzaci na povrchu těch rozvodů. Samozřejmě jak píše roman, musíte všechny spoje přelepit parotěsnou páskouOdpověď na příspěvek od zubr487:
@jirca456 Ne, to není ta hadra. Podívejte se na i… @zubr487 @roman_ díky za rady, problém je že, ze spodu se už k tomu nedostanu. Je na pevno z jedné strany ve venkovní zdi a z druhé strany v betonové patce u vložky. Bude stačit kaučuk nalepit z boku a z vrchu trubky ? Nebo je to bezvýznamné pokud nenalepím i na spodek ? Poté by jsem dojel k trubce ( ke kaučuku ) šedým polystyrénem a zalil betonem. Díky Ještě se zeptám, kaučuk stačí lepit normálně například na mamuta, nebo je k němu nějaké speciální lepidlo ?Odpověď na příspěvek od jirca456:
@zubr487 @roman_ díky za rady, problém je že, ze … @jirca456 Kaučuková izolácia na vzduchotechnické potrubie sa predáva v samolepiacich pásoch. A či to pomôže, ťažko povedať. V mieste, kde to nalepíte to rosiť nebude, v mieste holej trubky, kam sa nedostanete, to rosiť môže, ak sa tam dostane vzduch z interiéru.