Odvětrání základové desky. Musí to být?

Profilova fotka
Ahoj, potřebuji se zeptat : Při měření radonu nám zjistili střední třídu a projektant nám nakreslil do plánku odvětrání desky, ale co jsme se ptali tak stavební firmy nám řekli že to být nemusí, že tam budou ještě dvě vrstvy izolace.Děkuji za rady.
Odpovědět
rrr
Odpovědět
při výskytu středního radonového rizika není nutné realizovat odvětrání základové desky, je však potřeba provést kvalitně izolaci stavby kvalitním materiálem. Ideální jsou PVC folie např. FATRAFOL 803 atd. Montáž této izolace bych svěřil odborné firmě, která zaručí kvalitní provedení, které musí být plynotěsné.
Odpovědět
nejlepší je se obrátit na firmu co prováděla měření. Ta by měla říct co je vhodné doporučit. Ještě záleží jestli jsou ještě nepříznivější podmínky a to jsou dvě: podlahové topení a použití hutněhého štěrku pod podlahou. Pokud se vyskytuje jedna z těho podmínek, tak dochází ke změně plynopropustnosti zeminy na vysokou. Také doporučuji folii FATRAFOL 803 a pokud napíšte na FATRU, tak Vám i přesně spočítají min. tloušťku izolace.
Odpovědět
Profilova fotka
vím, že je dotaz staršího data, ale přece projektant má radonovou zprávu a kompletní info o domě ( vypracoval přece projekt ), takže pokud to navrhne, tak bych dala na něj.... zvlášť u individuálního projektu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nesetkal se někdo z Vás s tím, že byl na pozemku naměřen nízký radonový index (tzn. žádná protiradonová opatření nemusela být aplikována) a po stavbě RD se radon projevil?? (má s tím problém náš soused, kdy mu odmítají dům z tohoto důvodu zkolaudovat, do té doby, než provede nějaká dodatečná opatření...Přitom nám naměřili střední radonový index :-| ) @agenc @hondrle
Odpovědět
pokud tam Váš soused nedal žádnou ochranu proti radonu, tak to je hazardér. Stejnak tam musí dát něco proti vlhkosti a to už je i základní ochrana proti radnou. Jak jsem už psal, pokud má podlahové topení nebo hutněný materiál pod deskou, tak je rychlejší prostup radonu nebo se to do domu může dostávat ze studní, chráničkama pod deskou atd.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?