Svislá výztuž, počet ks a zvolený průměr

Profilova fotka
Ahoj mám dotaz ohledně svislé výztuže ztraceného bednění, máme spočítanou statiku, tak se jen chci utvrdit zdali je běžné použít tolik kusů výztuže a potřebný průměr. Dům bude Bungalov 15x10 m zdivo Ytong YQ 550,střecha sedlová vazníková konstrukce s pálenou krytinou, základy budou uloženy na písku, spodní voda se nachází v 6 metrech, pozemek má lehký sklon cca 3% ale bude se dorovnávat kolem domu do roviny. Ztracené bednění bude šířky 400 mm a celkem 4 řady, s tím že poslední řada bude šalovací a seříznutá o 150 mm pro podkladní beton. Podlaha bude nad novým terénem 400 mm s tím že do domu budou cca dva schody. Výztuž je zvolena pr. 12 mm jak svislá tak vodorovná, u té svislé výztuže, ta je zvolena ve dvou řadách a to v počtu 5 ks na délku 1m tedy 2x5Ø12/m´ Nechci zpochybňovat výpočet statika ale když my řekl projektant že máme statika co staví mosty a začal se smát, tak mě to přijde osobně dost předimenzované na to že dům je takřka na rovině když vezmu převýšení na délku domu 15 m je rozdíl 20 cm což je 1,3% na 15 m, a za další všude co vidím bungalovy stavěné ať svépomocí či firmou tak skoro pokaždé vidím jen jeden svislý prut po cca 1,5 m zapíchnutý uprostřed bednění, jenže takto umístěná výztuž v ose bednění je v podstatě úplně zbytečná, jelikož se nachází v oblasti neutrální osy, tedy tam kde je nulové napětí v ohybu od případné excentricity zatížení ze svislé nosné konstrukce, která je často vnášená do základu vlivem vyloženého soklu. Tudíž bych rozmístění nechal dle návrhu statika ale pouze bych ubral počet svislé výztuže na počet 3 ks do metru stále ve dvou řadách o stejného průměru 12 mm nebo nechat počet kusů do metru 5 ks ale ubrat na průměru a dát tam 10mm. Teď otázka má to smysl s tím takto manipulovat nebo to nechat být dle návrhu statika. Prostě my přijde že je dům předimenzovaný když se rozhlédnu kolem sebe co se staví. přikládám obrázek.
Odpovědět
Co na to vas dozor? Souhlasil by s tim, ze nechcete dodrzet navrh statika?
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Prakticky ano jelikož projektant a dozor jedna a ta samá osoba, jako navrhlo se že se dají 4 ks do metru a v rozích tam počet zůstane, ale ještě to s ním budu probírat, hlavně ten průměr zdali můžeme jít do slabšího.
Odpovědět
@jarin1 Az budete zadat o potvrzeni dokonceni stavby, budete muset vy a dozor podepsat, ze stavba byla postavena podle overene projektove dokumentace st. uradem (predkladal jste navrh autorizovaneho statika) a ze je vse dle platne legislativy. Takze bych v tom byla dost opatrna.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin No to mě nenapadlo a samozřejmě že jsme dokládali na SÚ statiku takže to je pravda že by s tím mohl být problém, takže asi ponecháme tak jak to je. každopádně už s tímhle železem počítám v rozpočtu a za ty problémy to asi fakt nestojí navíc budeme vědět že základy jsou udělány pořádně. Díky za dobrý poznatek. 😉
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@mikiliki Lidi uvědomte si, že ty peníze co jste zaplatili za projekt je z VELKÉ části o zodpovědnosti projektanta! Ty radíš.., jo stačí tohle, bungalov nic neváží, já to měl taky tak...1) nevíte všechny souvislosti a za 2) vaše zodpovědnost to není že? 😒 Když za mnou přijde stavebník s dotazem, jestli jsem si jako jistý tím, co jsem tam navrhl a že mu někdo něco poradil jiného, nebo nejde bože že schce něco čestně prohlásit s tím, že něco nezjistím 😒 Takový lidi posílám s prominutím do (_!_)
Odpovědět
@jarin1 podívejte, píšu to i výše. Vy jste si zaplatil projekt, kde má krk statik, co chcete víc? Máte pochybnosti? Zeptejte se jeho. Pár kolegů co dělají mosty, zkrátka postupují a počítají dle norem...u mostařů pro nějakou rozumnou invenci není prostor-vím, že jsou tam rezervy, ale nechci do nich šahat. Když se dívám na to vyztužení, tak se mi to zdá taky, že tam toho je asi dost, ale neznám všechny detaily. Obecný dotaz k zamyšlení: jaký význam má ta svislá výztuž uprostřed průřezu pasu, kde není, nebo je zanedbatelný vodorovný tlak zeminy?? Když to počítám, tak dle normy my tam vyjde XX, pak se zamyslím, odstraním koeficienty "strachu" a přidám zkušenost a špetku selského rozumu. Pak to ověřím a dám nato palec-jsem si jistý. Takto navrhujeme a prodáváme klientům my.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@mikiliki I s razitkem a prevzetim plne odpovednosti?
Odpovědět
@mikiliki Ty snad znáš přesně jeho realizační projekt? Třeba tam je něco, co ty nevíš a s čím statik počítá-proto tolik výztuže. Říci od klávesnice "A" nevědět "B" bez zodpovědnosti, je táák snadné. Od člověka ze ČVUTu bych očekával jiný přístup 😞 Tím ovšem neobhauju to množství výztuže, které se mi zdá taky "přestřelené" jen vím, že nevím vše..
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@panlorenc Však jo zaplatily není problém se ho zeptat ale chci mít v ruce nějaké tvrzení že je to třeba zbytečně moc. Každopádně není problém vám napsat veškeré potřebné souvislosti, pár věcí už jsem rozepsal v příspěvku i to co se týče zeminy my jsme na písku soused vedle o 30m dál je na navážce také bungalov z YQ 375 kde má základy hluboké 1,6m a nejspíše možná méně proarmované jako náš bungalov, klidně se ho v sobotu zeptám. K tomu obecnému dotazu.. psal jsem že většinou každý dává jednu svislou výztuž doprostřed várnice kde je tedy podle slov odborníku k ničemu protože neplní funkci nosnou ale je pouze konstrukční. Pokud to dobře chápu tak ta svislá výztuž u nás je určena k tomu aby podržela zatížení díky vynaloženému zdivu kvůli soklu tak že první tvárnice je z 450 mm a další všechny jsou už z 550 mm ale zase logicky když je celý dům provázaný tak přeci to svislé zatížení bude rovnoměrné přeci i když je 100 mm zdiva vynaložené směrem ven, nebo tam skutečně dochází k většímu zatížení na vnější část první řady tvárnic a základů. Jinak jak píše @mikiliki ohledně přehnané výztuže tak jsem s ním také za jedno ale nemůžu to potvrdit jelikož nejsem statik. Navíc on stavěl dům z VPC kde je mnohem větší zatížení základů vlivem těžší tvárnice.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@mikiliki Taky mě to pak napadlo že se to takto dá udělat s tím že bych ty výztuže dal na krajích tak jak by tedy měli být jenže bych snížil počet z 5 na 3 do toho metru což ušetřím za železo skoro 9 tisíc kč. Celkem ty svislé výztuže vychází při plném počtu 10 ks na metr cca nějakých 20 tisíc kč je to celkem 187 ks roxorů o délce 1,6 m takže celkem 1120 m roxorů. Teď si tak ale říkám jestli to má smysl nad tím šetřit pokud by to tak skutečně má být navržené, jako úplně na základech šetřit nechci abych pak řešil proč mám támhle prasklinu a tak, jen mě prostě dostal ten velký počet o proti jiným stavbám.
Odpovědět
@jarin1 Když se podíváte na albumy uživatelů modré střechy ze Slovenska, velmi často mají vyztužené i základové pasy, víte proč asi? Když bude mít soused založení na pilotách, tak vy taky? A víte, jak je těžké dneska sehnat pilota s licencí?😄 Náš soused má spodní vodu zaklesnutou 1m pod terénem a má výztuž v "desce" při horním okraji...My máme vyztuženou dole a spodní vodu jsme navrtali až ve 4m. Postaveno má 22m vedle.... 🤔 Dejte si tam co chcete, jen se sežeňte někoho, kdo vám podepíše pro úřad soulad provedené stavby s projektem. Na základech se nešetří-tečka, navíc se bavíme o nákladu 00prd. Samozřejmě, že se NIC vážnýho nestane, ale bavíme se o uvažování a principu.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc Vsak jsem to psal výše že mě překvapilo pouze množství výztuže a že to není zas takový výdaj, jo je to 20 tisíc... ale když to tam má být tak to tam bude. Nechci na tom úplně šetřit ale zase když to tam bude zbytečně moc tak proč to tam cpát. To je to samé s přehnanou izolaci zateplení budovy kde jě nějaký koeficient přes který se nesmí jít. Tak to proste vidím tady stejně. Sám jste říkal že jí tam je dost. Ale pokud to tak skutečně má být tak jí tam nechám.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?