Má smysl předělávat starou polyestyrenovou izolaci ?

Ahoj, Máme starší dům z roku 1995, zdivo jsou cihly a zvenku je fasáda s polystyrenovým zateplením 5cm. Strop zateplený je, ale střecha na půdě není. Chci se zeptat na názor ostatních, zda starou fasádu pouze renovovat, nebo také předělat i zateplení na dnešní standardy (místo polystyrenu vata ?), nevím jak moc to reálně pomůže se spotřebou na vytápění. Zateplit střechu nějakou vatou by asi nebyl problém a z hlediska nákladů, by to byla nejmenší investice, ale má to smysl, když je zateplený strop ? V zimě je na půdě prakticky venkovní teplota. Předem díky za rady.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dakado:

Ahoj, Máme starší dům z roku 1995, zdivo jsou ci…
@dakado pokud je půda neobývaná, tak je samozřejmě nesmysl zateplovat střechu. Spíše je otázka, jak silnou máte izolaci stropu. Je to největší plocha a proto zde má zateplení největší vliv za relativně málo peněz. Zateplení fasády je na Vás, ale pokud je zdivo z klasických (plných) cihel a na tom 5cm izolace, tak to je dost bída. Pokud budete dělat novou fasádu, tak bych určitě přidal další izolaci (nevidím ale důvod, proč měnit EPS za minerál). Prostě nalepte další EPS a na to novou fasádu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dakado:

Ahoj, Máme starší dům z roku 1995, zdivo jsou ci…
@dakado na stávající fasádu normálně přilepíte další polis je blbost to trhat. A jestli se to vyplatí něco je těžké říct záleží jak topite a kolik protopite.
Odpovědět
Já si na každou takovou investici dělám ekonomický výpočet. Příklad: Zateplení krovu mě bude stát 150 tisíc. Hodnota domu se zvedne o 300 tisíc. Z toho můžu vytáhnout cca 80% skrze další hypotéku, čili banka mi dá prakticky na ruku 240 tisíc. Na těch 240 tisíc je splátka cca 1400 Kč měsíčně. Zateplení mi ušetří např. 1500 Kč měsíčně na topení. Výsledek: Mám na účtu o 90 tisíc víc než před zateplením, dále každý měsíc mi zbývá o 100 Kč víc, než dříve. Samozřejmě si musíte dosadit do výpočtu svoje vlastní čísla a buď vám vyjde, že jste v plusu nebo v mínusu. Pokud byste byl v mínusu, investice se nevyplatí a nemá smysl.
Odpovědět
V roce 1995 předpokládám že tam bude tak +- 10cm vaty ve stropě. Tím zateplením krovu určitě neublížíte ničemu, my máme v patře dřevěný strop a mezikrokevní a podkrokevní vatu, rastr a SDK v šířce +- 160 mezikrokevní a podkrokevní 20 - 40mm (rok 2006 - 7) Po zateplení mezi krokve na nevytápěné neobývané půdě jen 50mm EPS co zbyl z fasády se teplota zvedla o 6 stupňů celsia v zimě, takže tam prakticky nemrzne. Na polystyren z roku 95 (3-5cm) nalepte klidně desítku tak jak je a nová perlinka, lepidlo, fasáda a je to. Taky bych se zaměřil ale na okna... Ty budou mít tak 2W/m2k a dnešní dvojskla euro +- 1,2 a nějaké trojskla jsou 0,8 dnes.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od dakado:

Ahoj, Máme starší dům z roku 1995, zdivo jsou ci…
@dakado Střechu nemá smysl zateplovat, spíš se podívejte, čím máte zateplený strop a jak to půjde co nejjednoduššeji vylepšit. Ohledně fasády, záleží, v jakém je stavu, tam se nabízí více možností, co s tím dělat. Okna už jste měnil?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

V roce 1995 předpokládám že tam bude tak +- 10cm …
@vladimir_sacha Takže je možné nalepit další vrstvu izolace na stávající fasádu bez nějakých větších problémů ? @vladimirsvorba Okna jsou původní po lehčí renovaci, zadával jsem poptávku na výměnu pantů, které byly zarezlé, asi 5 firem se shodlo na tom, že ty okna jsou v dobré stavu i po 27 letech a že pokud bychom si dali ted nové, tak se do 10 let rozpadnou a tyhle vydrží prý dalších 50 let. Ted jsem ještě okna znovu přetěsnil novým těsněním a seřidil. Jsou to klasické plastové okna, dvojsklo.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od dakado:

@vladimir_sacha Takže je možné nalepit další vrst…
@dakado Bohužel nevíte, v jakém stavu to 28 let staré zateplení je a jak dlouho bude držet. Může to vydržet dlouho a taky se může stát, že s tím za pár let budou problémy, že to bude nesoudržné. Nevidím důvod, proč by se nová okna měli rozpadnout po 10 letech :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dakado:

@vladimir_sacha Takže je možné nalepit další vrst…
@dakado Klidně nalepte už na to, dáte hmoždiny s terči a nic nespadne. Ale tady je těžké radit, nejlepší buce říct kolik máte izolace ve stropě a jak, kolik máte polystyrenu na zdivu, jaké to je zdivo? Cihelné ale jaké? Nějaký cihlotherm 40? Nebo klasika plná cihla? To je taky rozdíl Okna mají izolační skla s distančním hliníkovým vymezovákem mezi skly? Nevíme pořád nic Ale s klidem vám řeknu že 25 let staré plasťáky bych vyhodil jako první z domu
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dakado:

@vladimir_sacha Takže je možné nalepit další vrst…
@dakado jak uz tu bylo napsano nikdo z nas netusi v jakem je zatepleni stavu a jestli je spravne realizovano. Ano da se aplikovat nove zatepleni na stare a prokotvit. Problem ze nikdo nevi jak lepili to puvodni (napr zda ma ramecek nebo jenom buchty), jestli je v rovine atd... pokud bych zvazoval dozatepleni udelal bych proste v nejakem miste sondu a vyrizil kus polystyreni a zjistil v jakem je stavu a jak bylo realizovano. Bohuzel jeto destruktivni operace takze nasledne budete muset udelat fasadu, ale pomuze vam to rozhodnput zda dozateplit nebo dat dolu a nanovo...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@dakado Klidně nalepte už na to, dáte hmoždiny s…
@dakado Ještě se zde doplním ohledně vašich oken A těch 5 cm sice máte, ale sokl taky? Základ taky? co špalety okolo dveří a oken?
Odpovědět
Dokud se nespočítají konkrétní čísla, nemá cenu se bavit o tom, jestli se ta která investice vyplatí nebo nevyplatí. Nemá cenu věštit z logru a vaši otázku dokáže zodpovědět jen matematika. Výsledek výpočtu je často dost překvapivý. Pro ta okna bych se řídil změnou parametru U. Těsnost oken apod. bych zanedbal, protože u těsnějších okene se stejně musí víc větrat. Každý výpočet je samozřejmě jen přibližný. Nicméně uvedu příklad: Pokud mám 15 m2 oken a zlepší se mi U o 0.5 W/m2.K, při průměrné venkovní teplotě 5°C, průměrné vnitřní teplotě 22°C, při 250 dnech vytápění vychází úspora na: 0.5 x 17 x 15 x 24 x 250 = 765 000 Wh = 765 kWh ročně při ceně vytápění 4 kč / kWh vychází úspora na 3060 Kč / rok, nebo 255 Kč / měsíc. Při nynějších úrocích, kdybych tu investici financoval úvěrem, tak mi ta úspora zaplatí splátku úvěru ve výši maximálně cca 40 000 Kč, což tu výměnu oken jistě nepokryje. Ale je to jen příklad a je třeba si všechna čísla přepočítat na váš konkrétní dům. Dále je třeba se podívat, o kolik se zvedne cena domu, když se vymění starší plastová okna za nová. Minimálně si v inzerci porovnat nějaké podobné domy v podobné lokalitě, se staršími okny a s novými okny.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?