Zateplení podkroví stříkanou pěnou?

Dobrý den, přemýšlím nad materiálem zateplení podkroví v novostavbě. Dle projektu je zateplení vatou, já jsem se rozhodl tam dát 180mm ISOVER Unirol Profi (λ = 0.033) mezi kleštiny a 40mm Isover UNI (λ = 0.035) pod kleštiny na pomocný rošt. Ale hodně se mluví o stříkaných pěnách, konkrétně by mě zajímalo, jestli má někdo dlouhodobé zkušensosti s kanadskou pěnou ICYNENE (λ = 0.036; hmotnost 11 kg/m3) nebo českou pěnou HONTER EXY 09 Plus+ (λ = 0.035; hmotnost 13-18 kg/m3) a vyplatí se jít do pěny. Pokud se budeme bavit o rychlosti, tak pěna vede 1:0, ale pokud o ceně, je to srovnané 1:1. Dalším srovnáním je životnost a garantované parametry v čase, a to nevím. Proto se ptám, pokud někdo má, na zkušenosti v čase. Ideální by bylo, kdyby někdo ve starám domě měnil starou vatu za pěnu ve stejné tloušce a má srovnání v nákladech na topení.
Odpovědět
Stáli jsme před stejným rozhodnutím a zvolili pěnu, protože vyplní i těžko přístupná místa a měla mnohem lepší tepelný odpor, ale dodavatele si už nepamatuji. Pokusím se dohledat.
Odpovědět
Profilova fotka
Je zaujímavé, aké pekné propagačné materiály majú na svojich stránkach firmy na striekanú izoláciu a koľko protichodných nezmyslov vedia na jednej stránke dať dokopy. Také oxymorony ako "otvorená bunečná štruktúra peny, ktorá dovoľuje domu dýchať a zároveň nepotrebuje parozábranu" :-D Už len týmto nezmyslom by väčšine malo dojsť, že to nikdy nebude fungovať. Parametre má pena síce pekné, ale jej skutočné parametre sú deklarované až po jej výrobe na mieste striekania, tudíž montážnou firmou. Takže to, čo tvrdí montážna firma odkazovaním na pôvodného výrobcu materiálu ako takého, nie je vôbec pravda. Navyše hmotnosť 11kg/m3 je defakto "molitan" s otvorenou štruktúrou buniek a čokoľvek, čo má otvorenú štruktúru buniek, nasiakava vodu. Izolácia nasiaknutá vodou neizoluje. A pokiaľ ešte počúvnete tie ich marketingové reči, že netreba použiť parozábranu, tak ste úplne nahraní s nefungujúcou izoláciou. S vatou je síce práca, ale funguje oveľa lepšie.
Odpovědět
Informácie o možnostiach izolácie stropov sú od každého výrobcu protichodné. Je strašne ťažké sa vyznať v tom, čo je marketing a čo je fakt. Najlepšie je asi chcieť tie kecy podložené nejakým technickým listom. Uvediem príklad. S jednou firmou, čo robí striekanú penu som jednal a pýtal som sa na požiarnu odolnosť. Tak sa začal vykrúcať a bolo vidieť, že odpoveď mal dobre naučenú, pretože tú otázku dostáva často. Povedal, že pena nepodporuje horenie, nešíri plameň a pri kontakte s ohňom ohorí na povrchu a urobí nrepriepustnú škrupinu a zabráni prístupu vzduchu do ďalšej konštrukcie. Porovnával to s tým, že napr. fúkaná minerálna vata síce nehorí, ale po prehorení stropu sa vysype, vytvorí dieru a komínovým efektom pustí oheň na strechu. To, že ďaleko horšie pri požiari a prípadnej evakuácii je odkvapkávanie roztavenej izolácie zo stropu už tak nejak ignoroval. A pritom presne preto sa na výškové budovy nesmie dávať polystyrén nad okná a dvere. Požiadal som ho o technický list, tak mi ho po ďalšom vykrúcaní dal a bolo tam uvedené "Reakce na oheň - E". Urobte si potom obrázok sami. Žiadny barák neodolá ohňu nekonečne, ide len o to, aby Vám poskytol dostatok času bezpečne ho opustiť. A pena síce údajne neprehorí, ale nechcel by som mať popáleniny z roztavených kvapiek peny, keby už k tomu niekedy došlo a musel opúšťať horiaci dom. Parozábrana musí byť urobená čo najlepšie pri každej izolácii, aj keď tvrdia, že nenasiakne. A ak riešite akustiku, tiež je vata násobne lepšia ako pena, hoc nie je tvrdá. Čo sa týka nákladov, budem porovnávať "dokonalú" aplikáciu izolantu (striekaná pena/fúkaná vata). Jednoduchým výpočtom si overíte, čo výjde finančne lepšie. Spočítajte si tepelný odpor izolantu pri danej vrstve a ak sa rovnajú, bude efekt pri ideálnej aplikácii rovnaký. Príklad: Vata, (18 cm, lambda 0,033 + 4 cm lambda 0,035) = d1/l1+d2/l2 = 6,6 Pena lambda 0,036, R= 6,6 -> vrstva 23,8 cm Pena lambda 0,035, R=6,6 -> vrstva 23,1 cm Fúkaná vata lambda 0,039 (hodnota z webu) -> vrstva 25,7 cm
Odpovědět
Máme stříkanou pěnu v podkroví na doporučení kamaráda který si aplikoval ve starém baráku a byli nadšeni hlavně v rozdílu teplot v létě že neměli v podkroví takové horko jako s běžnou izolací. Tak jsme si to tajé nechali aplikoval do podkroví a super věc. Samozřejmě je spostu firem co tohle aplikují a pěnu nemají kvalitní na to pozor. Mohu doporučit firmu Super-izolace.cz ze Vsetína mají prvotřídní kvalitu a cena byla také přijatelná. Za cca 100m2 o síle 30cm jsem platil cca 60 tis.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od davyjones:

Máme stříkanou pěnu v podkroví na doporučení kama…
@davyjones Čokoľvek, čo má tepelný odpor vyšší ako stav predtým bude rozdiel, ale ak je to dobre spravené, tak pokiaľ je tepelný odpor oboch konštrukcií rovnaký, nie je možné, aby ste pocítili rozdiel. To by bolo placebo.
Odpovědět
V těch reklamních blábolech zřejmě míchají jabka s hruškami. Je trvrdá pěna s uzavřenou buněčnou strukturou. Je výrazně dražší a nemusí se dávat parozábrana. Normální pěna je difůzně otevřená a proto se musí dávat parozábrana. Povídání o tom, že má podstatně vyšší tepelný odpor je samozřejmě nesmysl. Tepelná vodivost lambda je prakticky stejná jako minerální vata. Obvykle se argumentuje, že vata nevyplní prostor a sesedne se. To samozřejmě může být pravda, pokud se práce ošulí. Pokud se srovná stejná vrstva pěny proti dobře udělané minerální izolaci, je výsledný odpor prakticky stejný. Ten minerál ale má výrazně lepší hlukový útlum, je nehořlavý a je levnější.
Odpovědět
Hoďte vatu a je klid, nehledě na to, že ta pěna totálně zaprasí všechny trámy, latě, folie atd.... Kdyby se něco se střechou dělalo, je hořlavá, netlumí tak dobře hluk a ještě je dražší. Určitě neušetříte X desítek tisíc za rok, možná ani tisíc za to že tam dáte tu pěnu místo vaty, to radši nadstavte závěsy a hoďte o 5cm víc vaty.
Odpovědět
Záleží na tom, zda to je svépomocí nebo ne. Vždycky je nejlepší těžká minerální deska. Žádné "papírové" sklo. Minerální má skvělé protipožární vlastnosti, solidně utlumí hluk a dobře dobře izoluje. Jenže pokud je střecha vazníková a izolace bude i mezi vazníky, tak je problém. Stavební firmy zaměstnávají běžně různé diletanty, jelita a nefachčenka. Ti to tam naplácají a nechají mezery, kde strčíte ruku jak nic. Pokud foukanou, tak minerální Climastone M (do dutin L). Nesesedá, solidní hustota, odprášená a impregnovaná. Nevím, zda je na trhu obdobná minerální foukaná izolace. Jako skelnou variantu bych bral Supafil loft PRO. Nesesedá a je impregnovaná. Bude levnější, jen akusticky a protipožárně bude horší. Climatizer bych si klidně vzal, jenže bude dražší než výše zmíněné varianty. A "fázový posun" vysvětlují tak, aby se jim to hodilo do krámu. Ona teplo izoluje jako cokoliv s +- stejnou lambdou. A ano, díky hustotě trvá déle, než to teplo projde. Jenže fyzika je jen jedna a nakumulované teplo se neztratí, jen přechod v čase posune. Čím pozdějí projde skrz, tím později se ho taky zbavíte. Na PUR a PIR se vybodněte. Zajímavě se jeví jen ty tvrdé a ty jsou drahé jak kráva. A často to jejich PR vysloveně lže. Rozhodně je pro kuny a jiné potvory zajímavější než foukané varianty.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od pavelpk:

Záleží na tom, zda to je svépomocí nebo ne. Vždyc…
@pavelpk PIR nie je až tak drahá, ak sa objedná z PL, prípadne od ich CZ zastúpenia. Drahé PIR panely majú len českí predajcovia (DEK, Wienerberger, ...)
Odpovědět
Měla bych dotaz. Je nějaká izolace, které nevadí, když do ní občas zateče (nebo se stane, že tam foukne trochu sněhu) a zároveň nechutná hlodavcům? Jako kuny a myši? Pro představu: starý dům, jak se klasicky stavělo na vesnici (lepené místnosti na sebe) do L-ka. Strop je z půlky klenbový asi hliněný, nad obytnýma místnostma betonový. Půda je pod půlkou klasická, na druhé půlce dřív bylo seno a sláma - tím to bylo "zatepleno". Teď se půda celá vyčistila a tím vznikla otázka, čím to zaateplit? Uzavřít to nejde, aby se tam nedostali hlodavci, což je jeden problém a druhý je s tím občasným zatečením. Není to tak, že by střecha tekla, ale občas se něco stane... Je nějaké řešení pro staré domy? Dívala jsem se na pěny (dle katalogů zázračné - kunám nechutnají, myši se neprokoušou, voda jim nevadí), ale upřímně tomu moc nevěřím...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@pavelpk PIR nie je až tak drahá, ak sa objedná z…
@josefx PIR deskama asi tazatel nemá zájem zateplovat. PIR jsem uvedl proto, že někdo to nazývá PIR pěna, ale myslí tím normální PUR. Podle mě PIR ani stříkat jen tak nelze.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kekita:

Měla bych dotaz. Je nějaká izolace, které nevadí,…
@kekita izolační materiály nechutnají žádným hlodavcům ani lasicovitým. Prohryzávají se tím, aby získali prostor. Buď si tam dělají brloh a nebo se snaží dostat někam, kde cítí potravu. PUR pěnu kuna rozcupuje jak nic. Zde vidíte, jak drahou PUR hyperizolaci zpracuje kuna tak, že stotisíce za izolaci jsou v háji: https://www.kuny-na-strese.cz/wp-cont... https://www.kuny-na-strese.cz/wp-cont... https://www.kuny-na-strese.cz/wp-cont... Čistě logicky, když zvládnou pichlavou skleněnou minerální izolaci, tak není důvod, aby nezlikvidovaly i stříkanou izolaci. Osobně si myslím, že izolovat s tím, že tam naprší a nebo to rozhryzají kuny je šílenost. Zamezit přístup lze vždycky, jen to chce čas a výdrž při provádění opatření. Sám jsem bydlel v domě na vesnici, který měl 130 let. Voda nesmí téct do žádné stavby a je jedno z jakého je to roku. Pokud tam jednou za rok foukne voda při průtrží, tak to z vaty vyschne. Nicméně tyhle potvory nerady foukané izolace. Jak dělají díry a doupata, tak se jim to bortí a špatně se jim tam pohybuje.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od kekita:

Měla bych dotaz. Je nějaká izolace, které nevadí,…
@kekita Vata je v klidu, ona vyschne, nám teče do střechy X let na asi 3 nebo 4 místech a nic neplesniví viditelně, nafouká sníh, vyteče v místnosti mezi SDK a zdí, naprší že to teče až na zem přes celou zeď a vata je asi v pohodě.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@kekita Vata je v klidu, ona vyschne, nám teče …
@vladimir_sacha Myslím, že by bylo lepší si ten váš barák dát do pořádku, než tu dávat často nesmyslné rady. Mokrá vata není v pohodě, snižují se tepelné vlastnosti. Při dlouhodobém účinku vody to může výrazně degradovat.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@kekita Vata je v klidu, ona vyschne, nám teče …
@vladimir_sacha Jak je možné, že vám teče do střechy na x místech? To vám jako nevadí? To musela být odbytá práce. V jakých místech vám tam teče? Oplechování? Úžlabí? Kde?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zateplovak:

@vladimir_sacha Jak je možné, že vám teče do st…
@zateplovak Teče v úžlabí ale taky asi kolem oplechování možná taky skrz zatmelené díry od spadnute stříšky z komínu, když fouká tak to teče proudem. Bohužel, není čas a za co otevřít 2/3 střechy a předělat
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@zateplovak Teče v úžlabí ale taky asi kolem opl…
@vladimir_sacha 😰😥😭 Slova už nestačí...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@zateplovak Teče v úžlabí ale taky asi kolem opl…
@vladimir_sacha No, to je hodně špatné... Izolace bude na sračku a to nemluvím o hnilobě krovu. Na jaře bych neotálel a předělal to. Kompletně...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zateplovak:

@vladimir_sacha No, to je hodně špatné... Izola…
@zateplovak Jo to se řekne jednoduše, ale do toho už se musí zatáhnout 6 střešních oken (stará okna z roku 06, studená, v zimě se rosi), oplechování, nová folie, hned když by to bylo rozhozené, tak přidat ještě 10cm vaty a kdoví jak by to bylo s plechy, které by se daly znova využít.... A na to zkrátka není, sundávat asi 300m2 střechy
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@zateplovak Jo to se řekne jednoduše, ale do toh…
@vladimir_sacha Ako to tak sledujem, tak Vy ste tu na fóre asi výstavná skriňa toho, čo všetko sa môže na dome posrať. Takže s radami od Vás by som bol opatrný. Čo sa týka vaty a vody, vyberte takú, čo je impregnovaná (nenasiakavá) a fúkaná. Myši tam vlezú, ale chodbičky si v tom neurobia, takže tým vlastnosti izolácie nezhoršia. Voda kým vyschne určite vlastnosti výrazne zhorší, ale v takom prípade najviac trpí krov. Takže bude lepšie to pred vodou ochrániť. Inak myši ani kuny izoláciu nežerú, ani im nechutí, ale je príjemná na stavbu hniezda.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@vladimir_sacha Ako to tak sledujem, tak Vy ste t…
@roman_ To že se věci kazí bohužel je pravda, že do složité střechy která má 8 prostupů a 4 úžlabí zatéká bohužel je taky pravda, když kuna rozcupovala folii pod plechem... Ale není za co to spravit a ani kdy. Nicméně plíseň necitime, sdk sice se rozpadl, odloupal papír, ale neplesniví to, ani nesmrdí zatuchlým pachem, takže vata v tomto je lepší, kdyby tam byla pěna tak by to hnilo a plesnivelo o mnoho víc
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?