Zateplení studny, jaký postup?

Zdravím, koupili jsme domek, který je napojen na studnu, ale studna prý přes zimu zamrzla a je tak potřeba ji zaizolovat. Nevíte někdo jestli existuje nějaký elegantní způsob izolace, nebo budu muset vyříznout kolo z polystyrenu a do studny ho nacpat? Bylo by super kdyby šlo koupit rovnou něco hotového (je to taková ta klasická studna - nad zemí betonová do kruhu) - nevíte někdo, jestli takové řešení existuje? Předem díky ;)
Odpovědět
Profilova fotka
topič: to se mi nějak nezdá, že zamrzne pumpa to jo, ale studna..... jestli nemyslíte trubky ze studny do domu, jestli jsou mělko zakopaný tak to by bylo možné.My máme studnu s čerpadlem a trubky vedou ze studny metr pod terénem a nahoře jen betonový poklop a nic nezamrzá. Jinak studna v zimě vlastně jako hřeje, takže není možné, aby voda zamrzla, a mráz přes poklop dovnitř nemůže a studna ten prostor vyhřeje. Podívejte se na ty trubky, jak jsou hluboko.
Odpovědět
ta studna totiž nebyla pouzivana, trubky samotny by snad mely bejt ok. takze izolace není potřeba? az budeme vodu používat, tak cerpadlo studnu zahreje a tudíž to nezamrzne? diky moc :)
Odpovědět
Profilova fotka
topič: my si nerozumíme....zjednodušeně řečeno, jestliže je voda ve studni minimálně 1 metr pod úrovní terénu, tak už by neměla zamrzat, protože je v nezámrzné hloubce. my máme studnu hlubokou 8 m, voda je ve 4 metrech a celoročně její teplota je kolem 1O stupňů.Takže nezamrzne. Čerpadlo se sice vodou chladí, ale její ohřev je zanedbatelný.Nevím jak hlubokou studnu a v jaké výšce máte vodu, ale pakliže není voda až k povrchu studny, viděl bych problém spíše v trubce. Aby vůbec voda ve studni byla, mě tak napadá.... Změřte si hloubku studny, výšku hladiny vody a v jaké hloubce jdou trubky ze studny do domu.Pak budeme chytřejší.
Odpovědět
studna je hluboka 22,5 metru, sloupec vody je pak 15 metru. zatím voda funguje a zda se ze ji je dost, ale předchozí majitel hlasil, ze se v zime nepoužívala a zamrzla a bude potřeba ji izolovat. no a nejsem si jistej jak to mame udelat :)
Odpovědět
Profilova fotka
tak v tomhle případě nezamrzla studna, ale voda v trubkách. Ještě se podívejte jak hluboko jsou ty trubky do domu, nejsem odborník, ale neznám nikoho, kdo by měl kromě betonového krytu na studni ještě nějakou izolaci. Zkontrolujte ty trubky, jestli někde cestou nejsou moc blízko povrchu, nebo vůbec odkryté, třeba v domě. Jestli dům byl přes zimu neobývaný, tak voda mohla zamrznout v trubce v domě. Mě se to stalo v bytě ve 4 patře, trubky byly vedeny venkovní zdí světlíku a při mrazech zamrzly. Takže zaizolovat případně trubku, studna je zbytečná. A až budete v domě fungovat, tak se to usadí, voda bude mít pohyb. A kdyby přeci jen byly nějaké problémy, tak už na to přijdete sami, kde to vázne.
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici @total ja nemam na studni ani to betonove viko, jen drevenou boudicku, ktera je vic derava nez emental a potvrzuji ze voda ve studni rozhodne nezamrza, jsou to rozhodne nizko polozene trubky
Odpovědět
Profilova fotka
Mě ještě v noci docvaklo, že stále uvažuji o kopané studni, ale při hloubce 22 m to bude asi vrtaná. Studnaři pak na záhlaví vrtu dávají betonovou skruž, také jsme to kdysi a jinde měli, ale už si nepamatuji, jak byly vedené trubky z vrtu. To by musel poradit někdo, kdo to tak má. V každém případě izolovat trubky, a jestli máte vrtanou jak jsem popisoval, tak asi ano, zaizolovat i vnitřek skruže a víko. Ale jak jste psal, jestli vodu přes zimu nepouštěli, tak tam asi ani nebydleli a tím pádem promrzlý dům a trubky. Takže až tam budete celoročně, si myslím že to bude v pořádku.
Odpovědět
moc dekuju za rady, tak uvidíme v zime, snad bude vse ok :)
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici @total v pripade vrtu je tam sachta a pokud to je v dostatecne hloubce tak s tim neni problem, ja mam plastovou sachtu, hlubokou 120 cm a trubky mne jdou v hloubce cca 90 cm a nemam je nijak izolavane, jen na viku sachty je nalepeny polystyren
Odpovědět
moc dekuju za rady, dame pod viko polystyren a uvidíme přes zimu
Odpovědět
tak dneska jsme měli konecne moznost to zmerit a trubky jsou 80cm pod zemi, takze si myslim, ze mame problém. co byste poradili s tim delat? da se studna vůbec nejak prohloubit? nebo takhle udelana studna nepujde v zime ani používat?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?