Podzimní polévky, které zahřejí: recepty na krémové, syté a tradiční pochoutky

  • 28.11.2025

Podzimní polévky dokážou navodit tu pravou domácí atmosféru a krásně zahřát. Podzim je období kdy se rádi zabalíme do deky, zapálíme svíčku a vychutnáme si teplou polévku která zasytí i potěší. Vůně pečené zeleniny koření a čerstvých bylinek je neodolatelná a tyto recepty jsou ideální pro chladné dny.

Krémová česneková polévka se sýrem a chlebovými krutony
Zdroj: iStock

Krémová mrkvová polévka se zázvorem

Co budete potřebovat:

– 500 g mrkve

– 1 cibuli

– 1 malý zázvor

– 1 l zeleninového vývaru

– smetana na zjemnění

– sůl, pepř

Postup:

Nakrájejte mrkev a cibuli a osmahněte je na oleji. Přidáme nastrouhaný zázvor, zalijeme vývarem a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Před podáváním můžete přidat lžíci smetany a posypat čerstvými bylinkami.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

– 1 menší dýně hokkaido

– 1 cibule

– 2 stroužky česneku

– 500 ml zeleninového vývaru

– 200 ml kokosového mléka

– sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

Dýni nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek orestujte na oleji. Přidejte dýni, zalijte vývarem a vařte do měkka. Rozmixujeme, přidáme kokosové mléko a dochutíme muškátovým oříškem. Skvěle chutná s opečenými krutony nebo dýňovými semínky.

Dýňová polévka v misce jako jedna z podzimních polévek
Zdroj: iStock

Tyto recepty patří mezi nejoblíbenější podzimní polévky v českých domácnostech.

Tradiční čočková polévka – oblíbená podzimní polévka

Ingredience:

– 250 g červené nebo hnědé čočky

– 1 cibule

– 2 mrkve

– 2 brambory

– 1 l vývaru

– bobkový list, sůl, pepř

Postup:

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou zeleninu a čočku. Zalijeme vývarem a vaříme, dokud vše nezměkne. Dochutíme bobkovým listem, solí a pepřem. Podáváme s chlebem nebo posypané petrželkou.

Tradiční čočková polévka s mrkví a brambory podávaná s chlebem
Zdroj: iStock

Hustá polévka s česnekem, sýrem a krutony

Ingredience:

– Složení: 1 hlavička česneku

– 1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru

– 3-4 brambory

– 1 cibule

– olivový olej nebo máslo

– sůl, černý pepř

– strouhaný sýr (např. eidam, parmazán)

– domácí chlebové krutony

Postup:

Na másle nebo oleji osmahněte nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vývarem a vaříme, dokud brambory nezměknou. Poté polévku částečně rozmixujte – pro hustší konzistenci v ní nechte kousky. Podávejte se strouhaným sýrem, který se krásně rozpustí, a křupavými krutony. Za sychravého podzimního večera je to doslova lék na duši a imunitu.

Tyto polévky jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů, které na podzim potřebujeme víc než kdy jindy. Ať už máte chuť na něco krémového, exotického nebo tradičního, určitě si najdete svého favorita.


Autor článku: Lucie Tobiš
Zdroj fotografie: iStock

Diskuse na téma článku