Podzimní polévky, které zahřejí: recepty na krémové, syté a tradiční pochoutky
Podzimní polévky dokážou navodit tu pravou domácí atmosféru a krásně zahřát. Podzim je období kdy se rádi zabalíme do deky, zapálíme svíčku a vychutnáme si teplou polévku která zasytí i potěší. Vůně pečené zeleniny koření a čerstvých bylinek je neodolatelná a tyto recepty jsou ideální pro chladné dny.

Krémová mrkvová polévka se zázvorem
Co budete potřebovat:
– 500 g mrkve
– 1 cibuli
– 1 malý zázvor
– 1 l zeleninového vývaru
– smetana na zjemnění
– sůl, pepř
Postup:
Nakrájejte mrkev a cibuli a osmahněte je na oleji. Přidáme nastrouhaný zázvor, zalijeme vývarem a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Před podáváním můžete přidat lžíci smetany a posypat čerstvými bylinkami.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
– 1 menší dýně hokkaido
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 500 ml zeleninového vývaru
– 200 ml kokosového mléka
– sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
Dýni nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek orestujte na oleji. Přidejte dýni, zalijte vývarem a vařte do měkka. Rozmixujeme, přidáme kokosové mléko a dochutíme muškátovým oříškem. Skvěle chutná s opečenými krutony nebo dýňovými semínky.

Tyto recepty patří mezi nejoblíbenější podzimní polévky v českých domácnostech.
Tradiční čočková polévka – oblíbená podzimní polévka
Ingredience:
– 250 g červené nebo hnědé čočky
– 1 cibule
– 2 mrkve
– 2 brambory
– 1 l vývaru
– bobkový list, sůl, pepř
Postup:
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou zeleninu a čočku. Zalijeme vývarem a vaříme, dokud vše nezměkne. Dochutíme bobkovým listem, solí a pepřem. Podáváme s chlebem nebo posypané petrželkou.

Hustá polévka s česnekem, sýrem a krutony
Ingredience:
– Složení: 1 hlavička česneku
– 1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
– 3-4 brambory
– 1 cibule
– olivový olej nebo máslo
– sůl, černý pepř
– strouhaný sýr (např. eidam, parmazán)
– domácí chlebové krutony
Postup:
Na másle nebo oleji osmahněte nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vývarem a vaříme, dokud brambory nezměknou. Poté polévku částečně rozmixujte – pro hustší konzistenci v ní nechte kousky. Podávejte se strouhaným sýrem, který se krásně rozpustí, a křupavými krutony. Za sychravého podzimního večera je to doslova lék na duši a imunitu.

Mohlo by vás zajímat:
Sezónní recepty: vařte z podzimních surovin a vneste do kuchyně teplo podzimu
Tyto polévky jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů, které na podzim potřebujeme víc než kdy jindy. Ať už máte chuť na něco krémového, exotického nebo tradičního, určitě si najdete svého favorita.
Autor článku: Lucie Tobiš
Zdroj fotografie: iStock




Nevím si rady,čím osázet truhlíky na oknech.Dostala jsem fialkové vřesy,ale co d…