coverphoto
Aktivní

baaarcaa

Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům
zaregistrovala se 8. dub 2016
bydlí v městě Mladá Boleslav
Info o bydlení
Stav   Stavím dům
Projekt   Dům
Aktivita
224 příspěvků ve fotoblozích
6 příspěvků ve fóru
0 inzerátů
coverphoto
Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům
Informace o projektu
Zatím bydlíme s přítelem u mých rodičů, protože jsme nechtěli vyhazovat peníze za podnájem. A protože jsme chtěli zůstat ve vesnici, kde bydlíme a naskytl se malý pozemek, který se nám moc líbil, rozhodli jsme se jít za svým snem a postavit si domeček... Co...

Mám dotaz. Vy co máte podlahové topení, stahujete na noc, případně přes den, kdy jste v práci teplotu? Vyplatí se to? My máme teď nastaveno pořád stejně, ale říkám si, že se dům zbytečně přes noc a den vytápí minimálně 16 hodin zbytečně, kdy bud spíme a v ložnici stejně netopíme a nebo když jsme právě v práci.

  • vranica2Asi neporadím, sama jsem zvědavá, taky v tom nemáme jasno, nám bolo řečeno, že je lepší nechat nastavenou konstantní teplotu, než to pořád snižovat nebo zvyšovat, vypinat/zapínat. Že podlahovka, nemá okamžitou reakci jako radiátor, když otočíte kohoutkem... Tudíž nejaku dobu temperuje. Nastavili jsme si to na nižší teplotu a případně dle potřeby topime v kamnech.
    • lindikovaKromě nejtužších mrazů máme kotel na minimum, aby ještě běžel, tzn. na 25. stupňů a běží sám, nevypínáme celou topnou sezonu, trochu si to reguluje venkovní teplotní ekvitermní čidlo. Máme stažené určité okruhy v domě a termostaty v pokojích. Manžel říká, že ta teplovodní podlahovka má takovou setrvačnost, že se to takhle vypínáním nevyplatí regulovat. V domě je v obýváku běžně přes 23 stupňů, v pokojích okolo 22-23.
      • lindikovaTa funkce topení se to opírá a akumulační vlastnosti (cihlového) domu. Nestačí vystydnout, když se třeba kotel vypne, když je dražší proud ve vysokém tarifu.
        • slabiciteplota se reguluje přes průtok. A někde máte určitě termostat. Někdo má v každém pokoji, někdo má jen jeden (jako my). ten je trvale v koupelně, kde chceme největší teplo, nastavený na 24 stupňů. Pokud je v koupelně míň, sepne kotel. Pomocí průtoku pak máme v obýváku cca 22,5-23, v pracovně 23, v ložnici 19. Pak se to dá ještě regulovat tak, že otevře dveře do koupelny, tím pádem to teplo vyletí a kotel znovu sepne.
          Jeden rok jsme zkoušeli i vypnout, ale to byla spotřeba největší. Pokud máte podlahový vodní topení, tak ta podlaha se dost dlouho nahřává, před sezonou do plného výkonu témě dva dny. Proto je hloupost to vypínat přes den anebo na víkend, když někam jedete
           
          • mitomaNa noc jsou nastaveny termostaty na nižší teplotu , k ránu se začne topeni nahřívat a vzbudíme se do teplého obýváku. Prvni rok jsme se s topenim ucili a byla taky vyssi spotřeba. Takze za nas se stažení teploty vyplatí.
            • baaarcaa
              AUTOR
              Děkuji Vám všem za zkušenost.
              My jsme u nás měli minule pána na chytrý systém vytápění, který si tedy nakonec nedáme, protože je to ted pro nás velká investice, ale ten říkal, že to snížení teploty cenu rozhodně má i u podlahového topení. Jelikož je podlahovka zalitá v anhydritu, je to v podstatě jen pár cm, které se nahřívají, takže netrvá zas tak dlouho, aby bylo cítit teplo od nohou.
              Zajímalo mě, ale jak je to opravdu v reálu, pokud to má někdo vyzkoušené, že se tím dá opravdu ušetřit. Řešíme to už roky, ale letos o to víc, protože nám elektřinu zdražili o dost peněz, ale to určitě nejsme bohužel jediní...
              • aluskaasimonNeporadím, my máme čerpadlo země voda a nebylo nám doporučeno to nějak korigovat na noc, nebo když nejsme doma. Že je lepší, když to jede v kuse. Ale je fakt, že to máme na minimu a i tak doma 24 °C. Teď ani nemáme topení puštěné a pořád 22°C. Takže uvidíme, pokud bude mírná zima, možná nebude ani potřeba. U nás fakt stačí zapálit svíčku.
                • mitoma@baaarcaa  my máme anhydrit a teplo od země he znát hned . Navíc na spaní ma být co nejnižší teplota. Nedovedu si představit topit na noc ,i vzduch musím byt rano nic moc . Pres den mame nastavenou teplotu na 22 a dum se vyhreje na 23-23,5 coz úplně stačí.
                  • lentiylkaUrčitě u podlahového topení nechat stálou teplotu.
                    • lucie4568My jsme to tak první rok dělali, že jsme vypínali..a potom námod topičů co nám dělali vše říkali, že se to nevyplatí takhle stahovat a říkal nám, že tomu dáváme moc šoky a raději nechat. Takže děláme tak. Stejně jak píše @vranica2
                      Máme tedy teplovodní podlahovku. 😉
                      • gigi2@baaarcaa  máme el.podlahovku(taky v anhydritu) a první roky zimy jsme to zkoušeli snižovat teplotu,jak píšeš,ale u nás byla spotřeba ještě vyšši,než když necháváme nastavené místnosti stále na ten samy stupeň a nijak to neovlivňujeme…v každé místnosti máme termostat a celou dobu nastavený stupeñ,co konkrétně chceme v místnosti mít a spotřeba je pak nejnižší…jedem tak už několik zim,zase my máme minimální provozní náklady na el.topení,tak to ani nijak neřešíme…chce si to vyzkoušet na svém případě…
                        • mamkaeva@slabici  Ja som sa tu na MS od kohosi naučila, že ak zapínate podlahovku pred sezónou, tak najlepšie je najprv vykúriť dom krbom. A funguje to. Steny a podlaha sú vyhriate a podlahovka je vyhriata za 3 hodiny. Pekne sa tak ušetrí.
                          • ozzy77Já myslím ze ti hodně napoví vyúčtování ….😂
                            • vavreckovamarieMáme v podlahovce vodu a rozhodně netopíme vkuse, asi bychom se tu upekli😃 My i v zimě topíme krbem a přes akumulační nádobu i podlahovou co dva, tři dny. Ale my vic jak 24° nesneseme, takze topime az když klesne teplota na cca 21°. Hodně záleží i na sluníčku, dům máme orientovaný na jih a dost nám ho vyhřívá.