coverphoto
Neaktivní

stavar2015

Jakub
Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům
zaregistroval se 4. úno 2015
bydlí v městě Kolín
Info o bydlení
Stav   Stavím dům
Projekt   Dům
Aktivita
32 příspěvků ve fotoblozích
47 příspěvků ve fóru
0 inzerátů
coverphoto
Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům
Informace o projektu
Naše stavba vychází z katalogového projektu Optimal 1439 od společnosti Euroline. Dům je patrový, střední velikosti a na dnešní poměry disponuje relativně malou zastavěnou plochou. POZOR! na tvrzení společnosti Euroline, že dům je vhodný na malé parcely. Vzhledem k velikosti prosklených ploch, má dům vyšší...

Hola! Kdo z vás má dům utopený v zemi? 🙂 Myslím to tak, že jste se rozhodli mít zeminu pouze několik centimetrů pod úrovní vnitřních podlah, takže vnější navážka - finální terén, je nad úrovní vodorovné hydroizolace. Projektant, se kterým to můžu řešit, si stále opaluje šunky někde v Karibiku a já ho nechci otravovat se svými rozmary 🙂 ... zajímalo by mě, pokud to někdo plánoval takto od začátku, jak má řešený sokl. Popřípadě,...

  • sarkatrProč 42cm? Budete mít tolik zaizolovanou podlahu? My máme všechny okna francouzská, terén budeme mít k úrovni izolace a vnitřní podlahy jsou jen o 25cm výš. u francouzských oken bude stejně terasa a z ní tedy jeden 25cm schod.
    • t22dmy to tak máme z jedné strany domu
      • stavar2015
        AUTOR
        @sarkatr  no protože norma mluví o min 150mm pod úroveň vodorovné izolace ... cokoli nad, už musí být řešeno projektem ... terasa, ta je jasná, i když pro ni platí stejné pravidlo hydroizolace, pokud není zastřešená ... jedná se o finální povrch a tak musí být obvodové zdivo doplňkově chráněno min 300m nad. Terasa u nás řeší ale pouze hlavní HS portál. Francouzské okno z jídelny a pracovny už je mimo terasu... Máme mírně svažitý pozemek, u konce domu je to cca 100cm pod hlavní komunikací. Tam budeme řešit schody z terasy na pozemek. Ale od komunikace po terasu bych rád dům vpředu a z jihu zarovnal.
        • sarkatr@stavar2015  asi tomu dobře nerozumím. terasu budeme mít dotaženou přímo k prahu HS portálu i ostatních balkonových dveří, ale máme ji dřevěnou na štěrkovém loži, takže tam hydroizolace není. Je zastřešená po celé délce.V projektu ale pak máme kromě vodorovné i hydroizolaci i přes celou první řadu cihel, takže do výšky budoucí podlahy.
          • stavar2015
            AUTOR
            @sarkatr  pokud je zastřešená, tak je to fuk. Ta svislá hydroizolace (mimo jiné ta, kterou řeším ve svém dotazu) má funkci proti vodě tlakové - tedy buď podzemní, nebo ale také proti stojaté (buď zaprší tolik, že se celý drenážní prostor naplní vodou, a ta se už nestihne vsakovat - nejčastěji problém domů na jílovém podloží), a nebo například proti sněhu. Ten postupně odtává a namáhá konstrukci (obvodovou stěnu) ke které napadal. Ale má také funkci proti vodě odstřikující - to je ta, která dopadá na finální povrch a odráží se na stavební konstrukci. V nížině je tahle norma tedy 300mm nad finální povrch (terasové prkno, zámková dlažba, trávník, ...) a v horské oblasti 500mm, kde se počítá s častějšími srážkami a větší pravděpodobností sněhu. Takže dům má mít vodorovnou izolaci pod první řadou zdiva, která je vytažená přes základový beton, a ta má být přetavena hydroizolací svislou, která má sahat do výšky 300mm (respektive 500mm) nad finální plochy... To se ale pořád bavíme o tom, že samotný terén je 150mm pod úrovní vodorovné hydroizoalce, a finální pochozí plochy jsou vyvýšené nad ním... Ono se není čeho děsit - nějakou hydroizolační funkci plní také samotný tepelný izolant (tedy soklový EPS/XPS), omítka a nopová folie.
            • sarkatr@stavar2015  Díky za vysvětlení.Jak koukám do projektu, tak u vchodu a po celé jedné straně máme navýšený terén až téměř k úrovni vnitřních podlah, ale opět je ta strana zároveň zastřešená krytým stáním pro auto.Samotný terén tak nikde nemáme 150mm pod úrovní vodorovné izolace. Tam kde není zastřešení není ani zpevněný povrch, bude tam štěrk a máme vysoce propustnou půdu. Tak snad máme izolaci pořešenou dobře, vše je v projektu.
              • jirinapezl@stavar2015  máme vytaženou izolaci asi 25 cm nad terén, všechna okna vyvařené folií, fasádu máme přes tu izolaci a nemáme problém, z jihu jsme izolaci vytahli 1,5 m a navýšili terén, okna máme s terénem taky vyvařené do folie