coverphoto
Neaktivní

wegar

  /  124 let
Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům
zaregistrovala se 18. úno 2011
Aktivita
34 příspěvků ve fotoblozích
176 příspěvků ve fóru
0 inzerátů
Sledované fotoblogy (70)
coverphoto
Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům
Informace o projektu
Naším "projektem" je postupná oprava starého kamenného domu v památkové zóně. Snažíme se pod socialistickými modernizacemi odkrýt historickou řemeslnou podstatu, vrátit původní repasované prvky anebo chybějící doplnit kopiemi v takřka památkovém standardu. K tomu bez použití chemie kultivujeme zarostlou zahradu ve vesnickém duchu s kvetoucími...

Sice dlouhý, ale velice zajímavý článek o zahradách se spoustou dalších odkazů.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zahrada
"Zahrady upravené jako pravidelně kosené trávníky jsou na počátku 21. století považovány za ekologickou hrozbu omezující druhovou rozmanitost a jsou propagovány přírodní zahrady jako osobní přínos pro život na této planetě."
"Poutavou dobrodružnou zahradou může být zahrada upravená ve stylu přírodní zahrady, na počátku 21. století, kde je ceněna právě možnost pozorování přírody, zvířat."
"Pravidelné úprava nikdy nenapodobuje přírodu, je úpravou která často ukazuje lidskou moc...

  • Hana SurovcováJá mám zahradu v přírodním stylu a druhově pestrou a je to poznat na množství druhů které tu s náma přebývají. Přesně tak jak se píše v článku, zahradní architekti dnes vymýšlí zahrady které jsou nic moc, všechny stejné, sterilní, chybí druhová rozmanitost, kamení nebo kůra a sem tam dřevinka nebo okrasná tráva, nic víc. Není vůbec nutné se bát údržby takové přírodní zahrady, stará se o sebe víceméně sama.
    • wegar
      AUTOR
      @alinka1234  Taky máme zahradu ze skupiny těch nepravidelných, přírodních - ovocné stromy, keře, trvalkové záhony, i zeleninové - snažím se, aby něco kvetlo téměř celý rok. Už teď létají včely a na těch geometrických zahradách nemají co sbírat. To je dost veliký problém, o kterém se jen málo mluví a píše.
      • Hana Surovcová@wegar  jj, tak to má byt, zahrada má byt pestrá, akorát se to v poslední době úplně vytratilo, každý chce bezúdržbovou a pak to vypadá jak to vypadá, ale i pestrá zahrada može byt na práci jednoduchá. Když vidím zahradu na které jsou tuny kamínků a v tom pár rostlinek tak je to takové "smutné", hold je teď taková móda - zadělat zahradu do fólií, nato nasypat tuny kamínků a dát sem tam dřevinku nebo travinu, vrchol zahradní architektury - "doba kamínková", ani v přírodě na naplaveném štěrku nic neroste. Vidím to všude kolem, ale už mám profesionální deformaci že sleduju zahrady kdekoliv jedu.
        • wegar
          AUTOR
          @alinka1234  Já sleduji taky a to se tím neživím ani okrajově. Spíše než móda mi to připadá z neznalosti jiných možností (prérijní výsadby a pod.), které jsou i mnohem méně náročné na údržbu, než to, co se tady v posledních desetiletích propaguje jako "bezúdržbové". Golfový trávník už vůbec ne, to je šíleně náročný porost, jak ekonomický, tak i ekologický nesmysl, zrovna tak kyselomilné japanizující zahrady.
          I ty štěrkové zahrdy dovedou být krásné, ale to musí dělat člověk, který o rostlinách a zahradní architektuře něco ví (štěrková zahrada Beth Chatto třeba). Ta geometrická vyumělkovanost, totální odtržení od přírodních tvarů, to mne dost mrzí. Je to na vlně "poručíme větru, dešti".
          • Hana Surovcová@wegar  no asi s tím nenaděláme nic, lidi musí na to přijít a musí jim to "docvaknout" oč tu běží, akorát to bude asi hooodně dlouho trvat a pak už může být pozdě.
            • wegar
              AUTOR
              @alinka1234  No právě. Proto s tím "otravuju" a šířím tyhle možnosti všude možně.
              • jana21278žijeme na vesnici. snažím se mít venkovskou zahradu. takže mám kvetoucí předzahrádku plnou cibulovin, nízkých i vysokých trvalek, letniček. pozemek máme vč. zastavěné plochy 800m2 /takže nic moc velikost/. máme ovocné stromy, cca 10x10m zeleninové záhony, trávu, kterou po částech sečeme králíkům nebo sušíme, dva komposty, ke kterým na sezonu sázím jiřiny. máme kde posedět a pro dcerku na dvoře písek a domeček. letos teda přibude bazén /jen na koupací sezonu/. prostě i takhle žít musíme. nechci mít nikde folii a kamínky /nevěřím, že je to dlouhodobě života možné/, betonový plot mezi sousedy /mám ráda ten náš rezavý dráťák přes který mi sousedka hodí cukety a já jí nákup z města/, v trávě mi nevadí pampelišky a několik let si do ní vysévám kopretiny 🙂... prostě bych nesnesla to, že to vypadá pořád stejně a to nepíšu o plýtvání vodou na stále zelený pažit!
                • wegar
                  AUTOR
                  @jana21278  Mám to taky tak. Trávník roste jak byl - jsou tam jetele, pampelišky, řebříček, popenec... Jenom to sekáme, jiné stroje a hnojiva nepotřebujeme. V létě to někdy zežloutne, ale každý podzim se opět zazelená.
                  Není vše jen tak přenositelné - v Anglii často prší, nemívají tam dlouho sníh, tudíž v podstatě jen sekají. Spořiví Britové by asi koukali, co se u nás děje kolem trávníku. Zrovna tak japonské azalky a pěnišníky - mají kyselou půdu, tak to tam roste. My tady drancujeme rašeliniště, abychom napodobili Japonce.
                  A je dost smutné, že se ten geometrický směr vydává za moderní zahradu. Moderní zahrada je i tvorba Pieta Oudolfa, Toma Stuarta-Smithe - jenom je bližší přírodním společenstvím, ekonomicky i ekologicky výhodnější. Princip right plant right place se u nás vůbec (co čtu časopisy všem dostupné) neprojevuje.
                  • jana21278@wegar  dost mě mrzí, že až tady vymřou ty staré tetičky tak na ulici zbydu jediná, které nemá před domem dvoumetrové trávy, magnolie, thůje... a obr kameny. ale třeba se to jednou otočí.
                    • wegar
                      AUTOR
                      @jana21278  Doufejme. Místo toho, aby jsme se probudili, aby se probudili podmazní redaktoři v médiích a začali psát o tom, co se skutečně děje, tak se vymýšlejí drony na opylování...
                      "Japonští vědci zkoušeli své drony nad polem japonských lilií a dospěli k názoru, že podobní robotičtí „čmeláci“ by skutečně mohli opylení úspěšně provést.
                      Podle nich je možné, že by jednou robotičtí opylovači mohli nahradit ubývající populaci včel, což je problém, který už mnohé země zasáhl. A ne každý si uvědomuje, že hojná a zdravá včelstva jsou klíčem k úrodě a tedy k zásobování obyvatel potravinami."
                      Zdroj: http://hobby.idnes.cz/drony-opylovani-pomoc-06w-/hobby-mazlicci.aspx?c=A170220_114444_hobby-mazlicci_bma
                      • jana21278@wegar  ano a i včelaři bohužel vymírají. poslední roky navíc včely vymírají na včelí mor. pocházím z vysočiny. vdaná jsem na kyjovsku. a vozíme sem a prodáváme med od mého táty. tady už je ho jen hodně málo. další věc jsou postřiky. stříká se všechno a preventivně. nejsem 100% eko a bio fanatička, ale už asi 4 roky pokrývám naši spotřebu kuřecího masa a králíků tím, že si je sami vykrmíme.
                        • ceslikPěkné téma holky a článek ve wikipedii.
                          • Hana Surovcová@wegar  při realizacích které dělám se setkávám s tím denno denně, lidi vidí neco nekde v tv nebo na počítači nebo neco u souseda a chtějí to samé. Je na mně jim to vymluvit, většinou se mi to daří ale ne vždycky. Jsou lidi kteří prostě s tím postřikovačem na dvouděložné plevele budou lítat každý týden a nedej bože aby jim v trávě vykvetla pampeliška nebo neco jiného a vůbec jim nevadí že se pak na takové "otrávené" půdě hrají jejich děcka. Já jsem odpůrce postřiků, než něco pořád stříkat tak radši budu pěstovat to co je odolné a ne to co potřebuje pravidelnou dávku jedu aby to bylo podle toho co je nekde v časopise. Jsem také na vesnici, ale takové ty krásné kvetoucí záhonky před domem s jiřinkama, letničkama apod. mají už jen babičky, až tu nebudou tak už budou jen ty trávy a maximálně teď "módní" levandule, to je jedna z mála kvetoucích kytiček co lidi u moderních domů ještě chtějí, jinak nic jiného. O fóliování ani nemluvím, nelíbí se mi to. Vždycky lidem říkám jak by se jim líbilo mít na sobě igelitový pytel a v něm jenom díru na hlavu, jak jim v tom bude, občas to zabere a zamyslí se nad tím a rozmyslí si to. Navíc se omezují o spoustu druhů rostlin, cibuloviny protože těm zrovna fólie nesvědčí. Proto to vypadá jak to vypadá, na zahradách plantáže jalovců, mochen, spierí apod. druhů keřů protože nic jiného na foliích pořádně neroste navíc zasypaných tlustou vrstvou mulčovací kůry kterou musí každý rok znovu dosýpat a jsou do další velké náklady a pak brečí kolik je ta zahrada každý rok vyjde. Kdyby za ty samé peníze pořídili rostliny na podsadbu tak by je to vyšlo levněji a nemusí je pořizovat každý rok. Pokud ti lidi počítají s tím že zahrada bude bez práce tak raději ať zůstanou na bytě, se zahradou je nejaká práce dycky spojená a bez toho to nejde.
                            • wegar
                              AUTOR
                              @alinka1234  Do písmenka souhlasím. A je to i v tom článku, že většinou jde o napodobování. Ale v časopisech pořád vídám hlavně ty parko-zahrady trávníček + jehličnanové záhony v kůře. Přitom je to ta samá úroveň jako v bydlení byl začátek 90. let - mramorované dlaždičky, dřevotřískový nábytek v bukové folii a meruňková výmalba. To už většina lidí má za překonané, ohledně zařizování k nám celkem rychle proudil i venkovský "Provence" styl, teď šedý strohý "Nordic", ale zahrady... to je pořád to podnikatelské baroko. A jalovce... ty by měly snad být k mání jenom druhy, které netrpí rzí hrušňovou, což je další dost veliký problém, nikdo na to v prodejně neupozorní, lidi si raději pěstují stromečky a keříky místo hrušek, vesele ničí úrodu i sousedům...
                              Zvláštní, jak se lehce nechají lidi reklamou zmasírovat, aby 3x týdně obskakovali kolem trávníku, přitom kolem zeleniny nebo ovoce je práce méně a kolem kvetoucích trvalek nemluvě.
                              @jana21278  Tohle je fakt veliký problém a lidem je to jedno. Přitom med má rád téměř každý, ovoce si kupují a nedojde jim, že stromy a keře nutno opylit...
                              A co se děje na polích, to je teprve hrůza. Pomalu se o tom začalo mluvit po suchém horkém létě 2015, nutnost změn a návratu k hnojení přírodními hnojivy, orbě po vrstevnicích a pod... a nakonec z toho vyšlo jen, že všichni dostali kompenzace, bez ohledu na to, jak s půdou pracují (jak ji drancují). I EU už zanechává myšlenku biopaliv, jenom ČR si pod vedením AB vesele žlutí dál. Proleťte se do Německa, do Francie... všude se to střídá, jenom ČR je z nebe šílená svítivě žlutá plocha.
                              • Hana SurovcováMožná pár lidí se zamyslí nad tímto videem a změní svůj postoj. I užitková část zahrady může vypadat krásně a být součástí té okrasné. Kombinuju i u svých klientů okrasné dřeviny s užitkovýma a jde a většina se nechá na tuto kombinaci přemluvit. Je jedno jestli mi na zahradě kvete okrasná třešeň ze které už pak nebude další užitek. Třešeň s "užitkem" kvete stejně hezky a navíc jako bonus má člověk svoje domácí ovoce a to samé i u jiných druhů podobných dřevin. Nehledě na to že ta "užitková" třešeň stoji o hodně míň peněz co se pořizovací ceny týká. Aspoň moji klienti na to slyší.
                                Je to k zamyšlení co se servíruje a prodává v supermarketech z dovozu, hlavně že je to levné. Na správné zahradě by měl být i kousek na pěstování zeleniny, aspoň pro děti, vůbec se nedivím že je teď tolik rakoviny apod. nemocí.

                                Velký zeleninový podvod !!!