coverphoto
Neaktivní

wegar

  /  124 let
Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům
zaregistrovala se 18. úno 2011
Aktivita
34 příspěvků ve fotoblozích
176 příspěvků ve fóru
0 inzerátů
Sledované fotoblogy (70)
coverphoto
Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům
Informace o projektu
Naším "projektem" je postupná oprava starého kamenného domu v památkové zóně. Snažíme se pod socialistickými modernizacemi odkrýt historickou řemeslnou podstatu, vrátit původní repasované prvky anebo chybějící doplnit kopiemi v takřka památkovém standardu. K tomu bez použití chemie kultivujeme zarostlou zahradu ve vesnickém duchu s kvetoucími...

Tomu říkám citlivá přestavba! Každý dům zpatlaný v posledních 40-50 letech se může vrátit ke své původní kráse. Škoda jen těch KB bloků, zídka by si zasloužila původní úpravu nebo pravý kámen. Ten větrník ♥
https://bydleni.idnes.cz/porsche-liberec-muzeum-vratislavice-skoda-fjs-/rekonstrukce.aspx?c=A171115_140213_rekonstrukce_web

  • janaa1Tyyyyjoo! Tak to je vážně nádhera!:o)
    • wendy_Nejlepsi mozna renovace, zbourat a postavit znovu. 🙂
      • wegar
        AUTOR
        @wendy_  Ale taky záleží jak postavit... Tohle je ojedinělý počin, navíc to není památkově chráněno. 99,9 % lidí by to tak neudělalo.
        • radar64To myslíš, že takto ten dům vypadal původně, když ho postavili? Ano nyní vypadá nádherně, ale naprosto neodpovídá realitě doby.
          • wegar
            AUTOR
            @radar64  Ale vzhledem teď odpovídá rodnému domu F. Porscheho, ne, dle staré fotografie - takže realitě doby odpovídá. Do toho "modernizovaného" by se nejspíš lidé moc nehrnuli kvůli vzpomínce na F.P.
            Nicméně, realita doby - to je snad ekologické a ekonomické bydlení, ne? A to tyhle domy naprosto splňovaly, byly z místních materiálů - místní hlína, místní cihelna, místní kámen, místní dřevo, místní vápno, místní písek, místní koňská doprava, místní truhlář. Klidně je můžeš rozebrat a použít všechno třeba na zahradě. Na to žádné současné stavby s ropnými polystyreny, lepidly, tmely a bůhvíčím nikdy mít nebudou, ekologická stopa včetně dopravy je někde úplně jinde.
            Jinak kulturních památek je pořád dost a překvapivě se v nich dá bydlet. Tak že to není tvůj styl neznamená, že by se měly všechny historické nemovitsoti prznit plasťáky a pod.
            • radar64Vůbec nechápeš, právě, teď je tam plastu a papundeklu víc než je zdrávo.
              • wegar
                AUTOR
                @radar64  U stavby jsem nebyla, to je pravda, ale okna a dveře jsou špaletová od truhláře (celou dobu píšu o hlavním objektu rodného domu, ne o těch moderních přístavbách). A případné zateplení je uděláno tak, aby okna nebyla utopená metr ve fasádě.
                https://stavbaweb.dumabyt.cz/rodny-dm-ferdinanda-porsche-17300/clanek.html
                "O „hlavním“ objektu, orientovaném do ulice, se nepodařilo najít podrobné informace, autoři měli k dispozici jen několik dobových fotografií. Aby mohli posoudit, do jaké míry je dům původní, byly otlučeny vnitřní omítky a provedeny sondy obvodových zdí, čímž byly zjištěny pozice a tvar původních okenních a dveřních otvorů. Ukázalo se, že nejzachovalejší jsou dvorní přístavba a štítové stěny domu. Čelní stěna do ulice byla zničena různými zásahy a neustálými změnami vstupů a výkladních skříní. Dalším problémem bylo, že všechny stěny byly velmi navlhlé (dům byl bez vodotěsné izolace), a navíc neměly ani dostatečné základy. Objekt bylo tedy třeba o oboje doplnit v rámci nutného zachování všech dobových a autentických částí domu."
                Zajímavé je, že historické domy jsou kritizovány, že nesplňují dnešní nároky a když někdo takový dům opraví, včetně izolací, a navíc si dá práci s tím, aby okna nebyla utopená, aby i nově bylo plastické štukové členění fasády, tak je to zase špatně, protože prý neodpovídá době. Hrady a zámky odpovídají jaké době, když se v nich žilo několik staletí a od dřevěné tvrze přešly přes kamennou věž až k tzv. palácům, od holých kamenných zdí s otevřeným krbem až k salonům s dřevěným obložením, kazetovým stropem nebo štukovým zdobením... ?
                Bydlím v domě s min. renesančními základy, barokními a klasicistními prvky a je to miš-maš včetně těch przňujících modernizací ze 70. a 80. let. Opravdu nebudu čekat, že za >300 let existence zdí nebude měněno žádné okno, dveře, střecha, atd. A představ si, že opravovat se dá i bez plastu, i když je to boj - protože řemeslo upadlo a spousta "fachmanů" jede v modu pěna-polyš-perlinka-lepidlo. Chyba je ale samozřejmě v majiteli nemovitosti, který nezná, nectí, netrvá na kvalitním projektu a ještě kvalitnějším provedení bez současných berliček.