coverphoto
Neaktivní

wegar

  /  124 let
Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům
zaregistrovala se 18. úno 2011
Aktivita
34 příspěvků ve fotoblozích
176 příspěvků ve fóru
0 inzerátů
Sledované fotoblogy (70)
coverphoto
Poslat soukromou zprávu
Sledovat
Přidat k přátelům
Informace o projektu
Naším "projektem" je postupná oprava starého kamenného domu v památkové zóně. Snažíme se pod socialistickými modernizacemi odkrýt historickou řemeslnou podstatu, vrátit původní repasované prvky anebo chybějící doplnit kopiemi v takřka památkovém standardu. K tomu bez použití chemie kultivujeme zarostlou zahradu ve vesnickém duchu s kvetoucími...

Výměna oken v památkové zóně - i nešťastné zásahy ze 70. a 80. let, kdy frčela trojdílná okna, lze napravit - aby domky neztrácely "ducha". U nás takto letos nahradili dvě trojdílná okna za špaletová šestitabulková. Taková zručný truhlář vyrobí i s izolačním dvojsklem, takže se není čeho obávat.

2 fotky
  • wegar
    AUTOR
    @bridlice
    @teta_z_lesa
    • xpilaAž na tu cenu...
      • wegar
        AUTOR
        @xpila  Takže kvůli ceně budeme dál vesele ničit památky a památkové zóny? I když v nich platí nějaká pravidla? A obdivovat původní nebo citlivě opravené budeme jen v zahraničí.
        • xpila@wegar  To jsem snad psala? Chce to trochu klidu 😉 Mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsme naprosto obyčejný bytový dům na hranici památkové zóny, která tu je naprosto nesmyslná. A jen kvůli tomu musíme mít dělená špaletová okna, které jedno vyjde na 60 tisíc. A pokud jsou v bytě tři, tak si to může dovolit málokdo.
          • wegar
            AUTOR
            @xpila  Jak víš, že nepíšu v klidu? To máte prapodivnou nabídku na okna, protože my jsme nechali dělat okna na zákazku - ručně dodělávané, se speciální profilací, na kterou musí mít truhlář starou frézku, včetně kazetových okenic a cena co píšeš, byla za dvě kompletní okna - tudíž 4 ks oken (dvě vnitřní, dvě vnější) + 4 ks okenice.
            A památkáři pokud to není přímo kulturní památka netrvají na profilovaných příčkách, stačí obyčejné, jak je to i na této druhé fotografii.
            Mimochodem, ten dům v památkové zóně jste zdědili anebo koupili? když takový majetek zdědím, přijdu k tomu jak slepý k houslím - když kupuji, zjistím si omezení a požadavky.
            • xpila@wegar  Je to bytový dům, tudíž máme byt. A opravdu neznám nikoho, kdo by při koupi bytu zjišťoval, jaké budou požadavky na případnou výměnu oken... Okna jsou to trojitá, každé ze dvou částí. Tedy jedno celé okno má 12 částí a ta cena pak neskutečně naskáče.
              • wegar
                AUTOR
                @xpila  Pokud to nechcete řešit dle požadavků památkářů a stavebního úřadu, můžete si stará okna repasovat - nový nátěr, výměna skel za dvojsklo, pokud je rám dostatečně pevný. Anebo si tam prásknout jakékoliv okno a do nákladů si přičíst případnou pokutu.
                V katastru je u každé nemovitosti v PZ zapsáno, že je v chráněném území, takže je snadné si zjistit, jaká omezení z toho plynou. Navíc pokud má město zpracovaný program regenerace PZ, můžou se vlastníci nemovitostí ucházet o prostředky z fondu na obnovu - nikdy to ale nepokryje 100 %.
                • xpila@wegar  Repasovat bohužel nejdou, byli se na to podívat dva lidé. A prásknout jakékoliv okno také nejde - jelikož jsem místopředsedkyní SVJ, tak by to nebyl zrovna dobrý příklad 😉
                  • teta_z_lesa@wegar  vyzera to super ked sa to opravi, aj ked niekedy mam pocit ze ludia ktorim sa pacia stare originalne veci su v mensine
                    • teta_z_lesa@xpila  no je to drahe ale na druhu stranu si vezmi keby ziadne pamiatkove obmedzenia neexistuju... Keby maju ludia v tomto slobodu tak daju plastove okna aj na stredoveky hrad, lebo lacnee.
                      • wegar
                        AUTOR
                        @teta_z_lesa  To nebude pocit, to je fakt a smutnější je, že kolika lidem se i líbí - i tady jsou inspirační alba plná špaletových oken, kamenných zdí, masivního nábytku a pak přijde vlastní realizace a to už jede v "baumarktismu"... Neznám nikoho, kdo by si zvlolil plasťáky, že se mu líbí, všichni to omlouvají cenou.
                        Zvláštní, jak se tady dokola masíruje se zateplením, parametry - a v Nizozemí či Británii na to většina lidí kašle, domy jsou tradiční, cihlové fasády bez polyše a bez lepidla (už ani klasickou omítku pomalu nevidět), okna původní s jednoduchým zasklením... Tam snad nechtějí šetřit? Anebo je to jenom bublina německých výrobců, aby se napakovali?
                        • xpila@teta_z_lesa  Jasně, jen jsem tím chtěla říct, že někdy jsou ta omezení nesmyslná, např. u nás. Sousední dům je naprosto totožný a ten už je za hranicí památkové zóny, takže si můžou dát okna, jaká chtějí. A teda já bych plastová okna nechtěla ani zadarmo.
                          • teta_z_lesa@wegar  tak plastaky a polystyren mame aj my na baraku. Len nas dom je sice stary ale ziadny architektonicky zazrak, povojnova chatrcka postavena z kvadrov (a flias, dreva, nedefinovatelnych kusov betonu a sem tam tehly). Povodne som chcela aspon z ulice dom spravit trochu starsim ale za jedno cena a za druhe ziadny dom z 1960 uz kastlikove okna nema, takze cela oprava sa niesla v duchu toho aky bol dom povodne..ziadne robenie ho starsim ci mladsim. Ja som asi 3 roky hladala dom - co najstarsi aspon 100r, idealne dlhy sedliacky "slíž" s typickými okienockami, tam by sli urcite drevene okienka repliky ale nenasla som taky, vsetko spolocne dvory, predrazene a na historicke centrum neboli peniaze... Ale je mi to luto doteraz aj ked nas baracik mam rada...
                            • teta_z_lesa@wegar  no Briti a Holandania hlavne neburaju vsetko hlava nehlava,ako nas komunisticky sidliskovy odchov co nema k historii absolutne ziadny vztah
                              • wegar
                                AUTOR
                                @xpila  Ty zóny byly často vytyčeny ještě v 60. letech jako chráněné území, či nějak tak. Tam se ale mohlo modernizovat, z té doby jsou i trojdílná okna a břizolity u nás ve městě. Pak až někdy začátkem 90. let schválili památkové zóny, pro které platí přísnější pravidla - jak se ukázalo, ponechání na lidech nemá žádnou sílu.
                                Ten dům možná je stejný, možná je mnohem mladší a váš se mu jen za komančů "modernizací" přiblížil. Z jakého období je ten váš? Jsou tam i klenby?
                                @teta_z_lesa  No po polovině století se máloco chrání, protože neskutečně klesla kvalita provedení a materiálů, takže to chápu - já především mluvím o domech do konce 2.SV.
                                Naše chalupa je prý ze začátku 40. let a jsou tam kastlová okna, členěná ale jenom na výšku. A u nás předělali začátkem 70. let sýpku v patře na byt a taky jsou z té doby kastlová okna - https://www.modrastrecha.cz/blog/wegar/album/pamatkova-zona-gze7ym/23318078/ i vnější se otvírají dovnitř. Pokud nejste v památkové zóně, je to na libovůli majitele, co si zvolí, proti tomu ani nic nenamítám. Jenom to jednou budou mít těžké - jak se u historických budov ničily omítky s malbami z konce 19. století, aby se našlo něco staršího, tak teď je takový interiér vzácnost snad větší, než renesanční omítka bez dekoru... Takže pak budou meditovat, jak asi vypadalo bydlení ve druhé polovině 20. století 😉